Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VIII REASUMPCJA
Bzyk_R1 - 24-05-2024, 08:33
Krzyzak, to nie teorie spiskowe tylko prawda a ona się zawsze obroni. Pozwoliliśmy się podzielić i spolaryzować. Społeczeństwo jest przeciw sobie a nie widzimy prawdziwego wroga prawdziwego przeciwnika. Jesteśmy ogłupiani nic nie znaczącym treściami a za zasłoną dymną wprowadzane są chociażby te kamery czy inne elementy zniewalani człowieka. Kiedyś nie wolno było mówić o Katyniu teraz o szczepionkach, cicho sza nie było tematu. A eksperci z telewizora zapadli się pod ziemię. Ważne że hulajnoge można było odebrać i na wakacje czy do knajpy wyjść. Ostatnia prosta za nami tylko czy tak miało to wyglądać?
Krzyzak - 24-05-2024, 13:05
Badają jak daleko można się posunąć przy okazji doskonaląc inżynierię społeczną, manipulacje tłumem czy socjotechniki. Po wynikach wyborów widać, że przynajmniej 70% Polaków to debile, którzy dali się wpuścić w wojnę popisową - wybierając ciągle to samo i oczekując innych wyników (nie wiem, może byli w śpiączce przez ostatnie 15 lat i nie pamiętają jak było...), zatem nie jestem zaskoczony, że tak łatwo im idzie - szczególnie po tym, jak udoskonalili techniki chociażby z takiego projektu jak Brexit, gdzie Cambridge Analityca zrobiła swoje i z hasła rzuconego dla jaj stało się realne...
Bzyk_R1 - 24-05-2024, 19:06
Jak tutaj mieć pretensje o wybieranie od 15 lat tych samych skoro ludzie zapomnieli co stało się 2 lata temu i co było. Ta inżynieria jest tak zaawansowana że ludzie nie chcą pamiętać bo są tak zagonieni że nie mają ochoty walczyć o swoje. Ciągła gonitwa za sianem i notorycznie zmienianymi przepisami sprawia że ludzie przestają myśleć o przyszłości a walczą o każdy dzień. Jeszcze tylko brakuje licznika czasu na przedramieniu który wskazuje ile masz jeszcze życia i musisz pracować aby zdobyć minuty godziny czy dni "In Time - Wyścig z czasem" normalnie w prawdziwym życiu, polecam swoją drogą ten film. A wszystko pod sztandarem ekologi i zmian klimatu. Ciekawe kto naciśnie kolejny przycisk jak towarzysz Vladimir i wyłączy ten temat podobnie jak tego śmiertelnego wirusa. Może panowie w malutkich czapeczkach?
joujoujou - 25-05-2024, 09:47
A taki fajny temat był...
Bizi78 - 25-05-2024, 12:34
Proponuję założyć temat w innym miejscu.
Tutaj pijemy kawę i piszemy o Maryni .
Bzyk_R1 - 25-05-2024, 17:42
Już mnie nie ma, nie przeszkadzam.
jacek11 - 25-05-2024, 21:51
Bzyk_R1, Nie przeszkadzasz
joujoujou - 26-05-2024, 08:46
No to pijmy. Na dzień dobry - kawa. Piwo będzie później.
jacek11 - 26-05-2024, 09:17
Skoro nalegasz
joujoujou - 26-05-2024, 13:04
Kawa po śniadaniu. Jeszcze godzinka i będzie piwo, obiad, piwo i piwo.
[ Dodano: 26-05-2024, 21:43 ]
joujoujou napisał/a: | będę z dwóch składał jednego | I złożyłem. Zamiana komponentów - 15 minut. Walka z systemem - 5 godzin. Przy windowsie to nawet nie dziwi, ale po kolei.
1. System nie wstaje. Rozwiązanie - stary lap był w biosie na Legacy, nowy na UEFI. Przestawione na Legacy - ruszył.
1a. Przy starcie pyta z którego dysku ruszyć (bo teraz są dwa, o czym za chwilę) - po kilku sekundach rusza z właściwego, bo na drugim kompletnie nic nie ma.
2. Połowa bebechów bez sterowników, w tym obie karty sieciowe, co mocno utrudniło pobranie właściwych, przynajmniej na początku. Wiele urządzeń kompletnie bez opisu - trzeba było szukać po VID/PID, ale się udało.
2a. Pomimo prawidłowo zainstalowanego sterownika grafy, ta (Nvidia K1100M) w ogóle nie jest widziana przez system (w wyniku czego ten działa na drugiej, gorszej karcie), przy starcie cuda i dziwy np, z rozdzielczością (sama się przełącza na vga) i brak aero. Po krótkim guglaniu wyszło że karta wyłączona w biosie. Włączyłem, ale sterowniki trzeba było wrzucić po raz drugi. Poszło! A już się bałem że wyłączona, bo zepsuta, na szczęście zepsuta nie jest.
3. Aż się boję uruchamiać programy za które płaciłem - do tej pory już dwa stwierdziły że nie są kupione, bo to niby nie ten komputer. No, niby nie ten, ale system dokładnie ten sam. Trzeba będzie pomęczyć support.
4. Teraz dobre wieści: pomimo że system przeniesiony z jednego lapka na drugi, to windows nadal twierdzi że jest poprawnie aktywowany, a przecież przy zmianie mobo należy go ponownie aktywować, a czasem kupić nową licencję.
5. Prawdopodobnie sprzedawca nawet nie wiedział (bo w systemie był niewidoczny), ale w gratisie dostałem dysk msata (na zdjęciu poniżej). Przez chwilę myślałem czy na niego systemu nie przerzucić, ale jak zmierzyłem mu transfery to szybko mi się odwidziało.
6. Procesor odrobinę szybszy, no i generację wyżej. Stary był z i7-3840QM, nowy na pokładzie ma i7-4900MQ. Szału nie robi, ale przynajmniej nie jest gorzej.
Zdjęcia, dla potomności.
Msata:
Takie rozwiązanie umożliwiło mi pracę przy kompie przez ostatnie 2 tygodnie:
Prawy zawias najpierw się zaciął, później coś się w nim obróciło tak że był luźny, a dwa tygodnie temu lewy zawias się był całkiem rozleciał:
tościk - 27-05-2024, 11:33
joujoujou napisał/a: | Teraz dobre wieści: pomimo że system przeniesiony z jednego lapka na drugi, to windows nadal twierdzi że jest poprawnie aktywowany, a przecież przy zmianie mobo należy go ponownie aktywować, a czasem kupić nową licencję. |
To zależy. Licencję windowsa OEM można już od jakiegoś czasu przypisać do konta Microsoft. Ja tak mam podpięte 10-tki. Chociaż nie wiem, od której wersji to weszło i czy na win8 juz tak było.
Chociaż ustawianie biosa na legacy sugeruje, że możesz mieć coś starszego
joujoujou - 27-05-2024, 12:21
tościk napisał/a: | coś starszego | Siódemkę Ultimate. Raczej nie Retail (bo tylko te w teorii nie podlegały reaktywacji po drastycznej zmianie hardware'u), bo dostarczony wraz z komputerem. Ale tego pewien nie jestem, pojęcia nie mam jak sprawdzić czy retail czy oem - czy w ogóle się da?
jacek11 - 27-05-2024, 16:29
Jeszcze dwa dni pracy, i dłuższa chwila odpoczynku. Może uda się coś przy misiu popracować.
tościk - 27-05-2024, 17:39
joujoujou napisał/a: | Ale tego pewien nie jestem, pojęcia nie mam jak sprawdzić czy retail czy oem - czy w ogóle się da? |
Odpal cmd.exe i polecenie "slmgr -dli" i wyskoczy ci okienko ze szczegółami po chwili.
jacek11 - 28-05-2024, 16:42
Że byłem dzisiaj u okulisty, i jestem lżejszy o prawie 1200 zł.
|
|
|