To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej

madź - 21-04-2014, 10:24

Owczar napisał/a:
Ja lałem formułę ESP Fully Synthetic:
Obrazek

[ Dodano: 11-07-2013, 09:33 ]
Ale tak popatrzyłem i to kwestia etykiety. Od niedawna mobil 1 na wszystkich olejach umieszcza SHC Synthese Technology. A kiedyś było Fully Synthetic. Niestety nie ma nigdzie składu i pytanie brzmi, czy to jeszcze są oleje pełnosyntetyczne?

SHC jest dość dwuznaczne i nie wiadomo co oznacza w tym wypadku. Teoretcznie support Mobila potwierdził komuś, że to niby SHC - Synthetic hydrocarbons - czyli Fully Synthetic, ale ile w tym prawdy? Przekonam się jak po 10k będzie wciąż taka sama cisza..

madź napisał/a:
No i teraz nie wiem czy kupiłam pełny syntetyk. :|
Kupiłam Mobil 1 0W-40 - 4 litrów nieotwierany i litr w butelce pięciolitrowej jako pozostałość z ostatniej wymiany gratis. Pan pozbywał się oleju po sprzedaży auta. Cena dobra - 117 złotych.
Macie racje z tymi napisami:
Pełna butla 4 litry opisana jest jako "Fully Synthetic" - jest to olej na rynek polski, natomiast butelka pięciolitrowa opisana jest jako "SHC Synthese Technology" i jest to olej na rynek niemiecki :!:

Zdjęcie:

Owczar napisał/a:
Poczytałem trochę i SHC to teoretycznie pełny syntetyk oparty na PAO jak Millers CFS.

Do poczytania: http://www.balancemotorsp...ICS%20v%202.pdf

sampler - 21-04-2014, 13:52

w karcie msds PL Mobila 1 ESP 5W-30 jest podana baza PAO. Moze sa rozne wersje na rozne rynki ;)
czarny.marcin - 21-04-2014, 15:23

sampler napisał/a:
Moze sa rozne wersje na rozne rynki ;)

dokładnie ale tylko wersje oznaczenia , w Polsce nie ma obowiązku pisania prawdy na etykietach . I ten sam olej na rynek niemiecki czy japoński musi być opisany jako HC czy SHC
Nie ma dwóch linii produkcyjnych oleju

Owczar - 22-04-2014, 09:00

Tak jak pisałem wyżej. Mobil twierdzi, że skrót SHC to skrót od Synthetitc Hydrocarbons.

Inna sprawa, że u mnie przejeździł najdłużej, a silnik pracował najlepiej z dotychczas zalanych. W tej chwili ma już ponad 15k i popychacze na zimnym się odzywają. Ale do 12k było jak tuż po zalaniu. Oczywiście już czeka taki sam olej ;)

czarny.marcin - 27-04-2014, 18:59

Owczar napisał/a:
Tak jak pisałem wyżej. Mobil twierdzi, że skrót SHC to skrót od Synthetitc Hydrocarbons.

chemia to nie był mój ulubiony przedmiot ale mam taki cytat '' W dalszym etapie zostanie uruchomiony proces mikroalowy, w którym granulat gumowy będzie przerabiany na carbon i oleje hydrocarbonowe'' więc interpretując ten skrót SHC uważam go za olej z recyklingu .

Owczar - 27-04-2014, 19:45

Możesz mieć rację z tym ESP.

W internecie krążyła prezentacja PP, w której było opisane, że wszystkie oleje Mobil 1 bazują na grupie III+ (cokolwiek znaczy ten plus) z dodatkami grupy IV- czyli PAO. Z racji ograniczonych zasobów PAO, Mpbil opracował technologię, dzięki której uzyskuje oleje klasy 0w z grupy III.

Tak jak było pokazane w przykładach, w Niemczech i Japonii można używać nazwy FullySynthetic, tylko wtedy, gdy przeważają w nim komponenty z grupy IV. Wychodzi na to, że Mobil 1 nie ma żadnego oleju w pełni syntetycznego. Na stronie mobile1.de żaden nie ma etykiety FullySynthetic.

Co nie zmienia faktu, że sam olej 5W30 ESP spisuje się w galancie bardzo dobrze i bez problemu starcza na interwały wymiany co 15kkm.

Przy następnej wymianie może spróbuję Liqui Moly Synthoil High Tech 5w40.

Millers XFS- teoretycznie oparty na PAO, a totalnie mnie rozczarował. Ogólnie popychacze w galancie są dość wymagające i łatwo można poznać jak olej się spisuje na dłuższym dystansie.

Choć zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Czy np. odzywanie popychaczy po ok 10-15k to nie kwestia oleju, który już jest zużyty, a przytkanego filtra oleju, który po prostu stawia większy opór. Trzeba by zmierzyć ciśnienie oleju przed wymianą i po wymianie. Ciekawe jaka jest różnica.

Tomii - 27-04-2014, 19:58

A ja chyba w tym roku spróbuje zalać Eneos Sustina 5w40.
sampler - 27-04-2014, 20:44

Owczar napisał/a:

bedziesz Pan zadowolony ;)

pplmr012 - 02-05-2014, 11:15

Owczar napisał/a:
grupie III+ (cokolwiek znaczy ten plus)

W tabeli krótki opis grup.

Szafiq - 02-05-2014, 13:24

sampler napisał/a:
Owczar napisał/a:

bedziesz Pan zadowolony ;)

Ja już 2 razy wymieniałem u siebie na ten olej i jestem zadowolony.Teraz czeka mnie następna wymiana i znowu go kupie. Jedyne co zauważam to właśnie popychacze się odzywają czasami po przebiegu 10tys.km od wymiany.

roli86 - 02-05-2014, 20:54

witam 2 tyg. temu kupilem galanta 99 gdi 2,4 wersja avance. no i... :( dzis zauwazylem ze, dymi tłumik na czarno i jak gazuje to leci nie wiem czy to olej czy para zmieszana ze spalinami silnik moc ma ciagnie na kazdym biegu ale jakis dziwny dzwioek ma jakby to btyl diesel pomocy!!!!
arturj123 - 02-05-2014, 21:36

roli86 napisał/a:
jakiś dziwny dźwięk ma jakby to był diesel

Pewnie hydrauliczne popychacze

wecha - 02-05-2014, 23:02

Witam
podepne się pod temat, mam to samo co roli86, tzn popychacze zaczeły "hulać", tyle że poprzednik zalał mobilem 15w40 a z tego co wiem to takiego oleju nie można używać jeśli są hydropopychacze, właśnie będę wymieniał rozrząd i chciałbym zalać go olejem 10w40 też Mobilem, tylko czy zda to egzamin, bo różne są opinie na temat przechodzenia z oleju mineralnego na półsyntetyk, może ma ktoś doświadczenie w tej dziedzinie, bo nie chciał bym rozpitolić silnika przez to, będę wdzięczny za jakieś porady :)

i jeszcze jedno pytanko, jakie powinno być ciśnienie oleju w Galancie 2.5 v6 ?

madź - 03-05-2014, 03:27

Podsumowując - po długiej lekturze stworzyliśmy listę produktów faktycznie syntetycznych:

Liqui Moly Synthoil High Tech
Liqui Moly Synthoil Race Tech GT1
Motul 300V
RedLine High Performance Motor Oil
Fuchs Titan Race Pro S
Amsoil Signature Series
Maxima Ultra4
Royal Purple Synthetic Oil
Nulon High Performance Motor Oil
Nulon Extreme Engine Oil

Jakieś uwagi? Możecie dodać coś od siebie?

arturj123 - 03-05-2014, 12:52

:arrow: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=71549

Mobil 1 i Millers - prawdopodobnie jednak nie są to czyste syntetyki