To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

ViBeZ - 01-04-2020, 21:04

Galant sie wystraszył po kupnie dwóch wahaczy i nastała błoga cisza... 😂 ale nasmarowałem też sprężynki pod pedałami bo kiedyś miałem z nimi przygode że dawały dziwne wrażenie jakby coś sie z zawieszeniem działo, a to one sie zacierały 🤔 może to znowu to było to 🤷‍♂️ pczekamy zobaczymy
-Fenek- - 02-04-2020, 11:08

Końcówki drążków wymienione. Zleciłem mechanikom, żeby przy okazji sprawdzili całe zawieszenie, przy mnie nawet tył sprawdzali i podobno wszystko jest w porządku. Na przeglądzie półtora miesiąca temu też nic nie wyszło. Włącznie z końcówką drążka kierowniczego :lol: Chociaż mógł się wysypać jeszcze po tym.
Tomasz87 - 03-04-2020, 12:21

Mam jeszcze jedną śpiewającą część gumową w zawieszeniu...
Myślicie, że można gdzieś w Polsce dokupić MR272630? Na zielono na schemacie:

chodzi o to:

jest w ogóle zamiennik tych gumowych podkładek?

znalazłem w rozsądnej cenie w Japonii, ale w obecnej sytuacji na świecie to chyba mało możliwe, żeby to do mnie dotarło...: https://www.amayama.com/e...ubishi/mr272630

Hugo - 03-04-2020, 13:58

Tomasz87, a nie masz ich w ogóle czy skrzypią? Jeszcze nigdy nie spotkałem się żeby skrzypiały bez przyczyny, mogą skrzypieć gdy jest zerwana tuleja metalowo-gumowa na wahaczu.
Marcino - 03-04-2020, 13:59

Wytnij z kawałka gumy.
Jak to się może zepsuć.... chyba ze zostało zgubione

Tomasz87 - 03-04-2020, 14:35

Hugo napisał/a:
Tomasz87, a nie masz ich w ogóle czy skrzypią? Jeszcze nigdy nie spotkałem się żeby skrzypiały bez przyczyny, mogą skrzypieć gdy jest zerwana tuleja metalowo-gumowa na wahaczu.

no są i skrzypią, odkręce wahacz, zbadam sprawę.
pytam o dostępność w Polsce, bo przy okazji odkręcania czy wymiany wahacza, wymieniłbym i te gumki.

Marcino napisał/a:
Wytnij z kawałka gumy.
Jak to się może zepsuć.... chyba ze zostało zgubione

No pewnie po 20 latach może się wytrzeć, skompresować pod naciskiem, guma po tylu latach tez nie jest pierwszej świeżości...
Co do wycinania, to przydałoby się znać pierwotną grubość oryginału...

jacek11 - 03-04-2020, 16:36

Ja mam już czwartego Galanta, i żaden nie miał tych gum. Nawet nie wiedziałem, że takowe tam powinny być.
Bizi78 - 03-04-2020, 16:50

Tomasz87 napisał/a:
Myślicie, że można gdzieś w Polsce dokupić MR272630

Spytaj w ASO lub u mitsustyle.

Krzyzak - 03-04-2020, 22:51

ja smarowałem je wazeliną
Tomasz87 - 03-04-2020, 23:44

Krzyzak napisał/a:
ja smarowałem je wazeliną

Krzyżak, też trzeszczały Ci jak w starym Żuku?
Odgłosy rodem z toczącego się z górki na luzie Autosana, w latach dziewięćdziesiątych...[/b]

Krzyzak - 04-04-2020, 21:37

Nie trzeszczały wcale - ale przesmarowałem bo tak robię przy wymianie wahaczy.
Trzeszczały tylne od wleczonych i tam pomogło na parę lat, bo znów skrzypi czasami.

jacek11 - 18-04-2020, 13:19

Mam mały problem, z diagnozą. Czasem jak skręcam w lewo, ale tylko jak jadę szybciej, słyszę metaliczny stuk. Słychać z lewej strony. Przepatrzyłem całą zawiechę, i nic nie znalazłem, po za luzem na drążku kierowniczym, ale z prawej strony.
Tuleje gumowo stalowe też są już zmęczone, ale one raczej nie powodują stuków metalicznych. Całe zawieszenie jest sztywne. Co może powodować taki dziwny stuk?
Od trzynastu lat jeżdżę galantami, i jeszcze nie miałem takiego przypadku.

Hugo - 18-04-2020, 13:40

jacek11, sprawdź dobrze zaciski hamulcowe, a przede wszystkim klocki jak siedzą w jarzmach i prowadnice czy nie mają nadmiernych luzów. Spróbuj podczas skrętu w lewo, a właściwie zanim zaczniesz skręcać lekko nacisnąć hamulec.
jacek11 - 18-04-2020, 14:40

Może szukam nie tu gdzie potrzeba. Klocki mają lekki luz. Przy hamowaniu nic się nie dzieje. Mam wrażenie że magiel coś kombinuje.

[ Dodano: 18-04-2020, 20:45 ]
Wygląda na to, że jednak winna była maglownica. Podczas szybkiego kręcenia kierą prawo lewo, występował bardzo podobny stuk. Nawet na zapalonym silniku można było go usłyszeć. Skorygowałem luz, i już nie stuka. Mam nadzieję, że to była przyczyna, ale tego dowiem się jak auto wyjedzie na drogę, więc dopiero w poniedziałek :)

Marcino - 20-04-2020, 14:40

jacek11 napisał/a:
Skorygowałem luz, i już nie stuka

Z korekta na maglownicy trzeba uważać bo przestanie odbijać jak za mocno skręcisz.