[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] sonda lambda w Galancie EAxx
KaWu - 01-12-2011, 13:54
Owczar napisał/a: | logach od fj_mike na wolnych obrotach zmienia się tylko Low Trim. |
Ja tez zwracalem uwage tylko na FTL.
FTM i FTH staly jakos niezmiennie.
Mam nawet tutaj przyklad:
idas - 09-12-2011, 20:41
Koledzy kupiłem sondę NTK od sprzedawcy "z UK" i mam pytanko.
Poprzednia sonda NGK/NTK miała dołączone tulejki zaciskowe, jak je obsługiwać to wie każdy natomiast takie jak te:
Widzę pierwszy raz Możecie mi moi drodzy powiedzieć jak tu zacisnąć kabelki? Mnie się wydaje że trzeba rozchylić te płatki na końcówkach (tylko po co są na płasko zaciśnięte???), zacisnąć i dla pewności lekko cyną zalać, a następnie koszulką termokurczliwą zaizolować. Dobrze myślę, czy też jakieś specjalne szczypce do zaciskania będą potrzebne?
robertdg - 09-12-2011, 20:48
A to nie są przypadkiem gotowe konektory pod kostke elektryczną
Przypatrz się , że na kabelkach masz sylikonowe kondony uszczelniające, wypinasz ze starej kostki konektory, a na gotowo wsadzasz obecne, bez lutowania/zagniatania/etc, zapinka pod kostke i jak OEM
idas - 09-12-2011, 21:00
Też tak na początku myślałem, ale przecież kostka z którą trzeba połączyć przewody jest "rodzaju żeńskiego", więc chyba to nie tak
Owczar - 09-12-2011, 21:06
Na pewno są rodzaju żeńskiego? W galancie są męskiego.
idas - 09-12-2011, 21:17
Faktycznie Panowie macie racje, wtyczka jest rodzaju męskiego - sprawdziłem w manualu Jutro się do tego dobiorę i zdam relację jak to wygląda.
Owczar - 09-12-2011, 21:20
Ja nawet ostatnio wypinałem z niej przewody. W galu jest taka zawleczka, najpierw ją wyciągałem, potem zatrzaski poszczególne cienkim śrubokrętem i wychodziły bez problemu.
idas - 10-12-2011, 14:12
Jednak w lancerze kostka wygląda inaczej niż w galancie:-) O tak:
Nie bylo zatem możliwości wpięcia istniejących pinów. Postanowiłem to wszystko ładnie polutować. Lutuje się bardzo łatwo pod warunkiem że dysponujecie pastą lutowniczą (ewentualnie podobno dobra jest aspiryna - podobne działanie do kwasowej pasty). Po zalutowaniu zaizolowałem koszulkami termokurczliwymi:
I dodatkowo w ramach zabezpieczenia jeszcze na to taśma izolacyjna.
Stara sonda u mnie wyglądała tak
(powód złej mieszanki? jeden kabelek wypiął się z zacisku... dlatego postawiłem tym razem na lutowanie).
Owczar - 10-12-2011, 17:36
U mnie też było na te dziwne zaciski jak kupiłem dawcę. Polutowałem identycznie Tyle, że ja używałem kwasu w płynie
mario mario - 11-12-2011, 06:50
Cytat: | (powód złej mieszanki? jeden kabelek wypiął się z zacisku... dlatego postawiłem tym razem na lutowanie).
_________________ |
A CE nie zaświecił się. Przy takiej sytuacji powinien zaświecić się CE i już tak pozostać, a napewno błąd w kompie powinien być zarejestrowany.
JayChyl - 27-12-2011, 23:30
DOX-0113 - to odpowiedni uniwersalny Denso dla sondy 1, rząd cylindrów 2 (kod P0155)
jparts.pl, czekam na kontakt od tych Panów.
Owczar - 27-12-2011, 23:37
Obie sondy przed katem są takie same. Bank 1 to ten od strony grodzi. Bank 1 można poznać po 1 cylindrze, a 1 cylinder po napisie na kablu WN.
A samą grzałkę przed wymianą dobrze sprawdzić omomierzem.
W service manualu>Supplement>2001>Fuel jest opisana procedura diagnostyczna dla tego błędu. Przed wymianą i po wymianie dobrze sprawdzić korekty, bo zastosowanie różnych sond dla 2 banków może spowodować minimalny rozjazd.
JayChyl - 27-12-2011, 23:55
A minimalny rozjazd to ponowne zapalanie się CE?
Owczar - 27-12-2011, 23:59
Nie. Minimalny nie jest szkodliwy. Pojawia się nawet na identycznych sondach jak jedna zaczyna niedomagać. Ale spory rozjazd rzędu 10% wpływa niekorzystnie na kulturę pracy silnika.
JayChyl - 28-12-2011, 00:13
Przeczytałem. i trzeba sprawdzić czy rezystancja na kostce C-46 sondy, pin 3-4 mają byc w granicach 4,5-8 ohma. Jeżeli nie będzie w normie, to wymiana na nową sondę. Mam nadzieję, że na kostce są jakieś numerki, bo skąd będę wiedział, który to 3 i 4 pin.
Jeżeli będzie w normie, to sonda jest sprawna. Trzeba wtedy sprawdzić kostkę do podłączenia sondy i sprawdzić czy między pinem 3 a uziemieniem jest takie jak aku tj. ok 11,6-14V. Czyli czy w ogóle jest podane napięcie. Jeżeli jest ok to dalej trzeba "wiercić" w przewodach a na końcu w ecu. Mam jednak nadzieję, że to tylko ta jedna sonda
|
|
|