To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Szum wiatru przez drzwi przednie lub szyby?

Hugo - 25-03-2011, 11:18

zbir napisał/a:
Hugo, nakładnie różnych smarów może pomóc ale wg mnie chwilowo, smar szybko wyschnie albo go deszcz wypłucze
"Suchego smaru" nie wypłucze deszcz, ani nie wyschnie.
zbir napisał/a:
Ja już mam wygłuszone drzwi matami
To zrobie napewno, nic wiecej mi nie trzeba, jest naprawdę cicho.
tomrom napisał/a:
Tak się zastanawiam nad tym, czy nie spróbować "poprawić" fabryki i wywalić uszczelkę która jest na drzwiach i wkleić np. coś takiego LINK w budę auta,
czyli zrobić coś takiego jak miałem w Fordzie Mondeo
U mnie po doginaniu ramek drzwi już trzeba sporo mocniej nimi walnąć żeby się zamknęły, na 10 zamknięć drzwi przez obce osoby najwyżej 2 osoby domkną je za pierwszym razem, reszta musi poprawiać drugi raz, a nawet trzeci :D , także dodatkowa uszczelka u mnie odpada, bo w ogóle nie pójdzie zamknąć drzwi.
tomrom - 25-03-2011, 11:34

Hugo napisał/a:
także dodatkowa uszczelka u mnie odpada, bo w ogóle nie pójdzie zamknąć drzwi.

nie chodzi mi o dodatkową tylko zamiast.
tak jak pisałem tą z drzwi wogóle zdjąć

wydaje mi się, że właśnie to jest wina "wargi" uszczelki w drzwiach. przy podmuchu odgina ją delikatnie i tamtędy może się dostawać strumień powietrza.
Przynajmniej tak mi się wydaje :P

zbir - 25-03-2011, 11:53

Hugo możesz podac dokładnie co to za suchy smar? coś takiego: http://sklep.variant.pl/P...,pr,34586,19488 ??
Hugo - 25-03-2011, 11:57

tomrom napisał/a:
wydaje mi się, że właśnie to jest wina "wargi" uszczelki w drzwiach. przy podmuchu odgina ją delikatnie i tamtędy może się dostawać strumień powietrza.
Całkiem sensowne, ale calkowite usunięcie oryginalnej uszczelki z drzwi wydaje mi się, ze może bardziej zaszkodzic niż pomóc.
zbir napisał/a:
coś takiego: http://sklep.variant.pl/P...,pr,34586,19488
Tak. Ja kupiłem taki: http://allegro.pl/suchy-s...1524036315.html
Krejzi - 25-03-2011, 12:59

a powiedzcie mi czym są przyklejane uszczelki do drzwi ? bo u mnie z prozdu i z tylu z jednej strony mam oderwane uszczelki i nei wiem co teraz z tym zrobic
tomrom - 25-03-2011, 13:13

Krejzi napisał/a:
a powiedzcie mi czym są przyklejane uszczelki do drzwi ? bo u mnie z prozdu i z tylu z jednej strony mam oderwane uszczelki i nei wiem co teraz z tym zrobic

Uszczelki nie są przyklejane tylko przyczepiane takimi "haczykami"

Krejzi - 25-03-2011, 13:30

hmm u mnei wygladaja jak oderwane :/ czyli moze jednak u mnei sie urwaly i musze sobie sprawic nowe
radek79 - 25-03-2011, 13:55

Krejzi napisał/a:
hmm u mnei wygladaja jak oderwane :/ czyli moze jednak u mnei sie urwaly i musze sobie sprawic nowe

najlepiej przyklej na klej do szyb już ich w tedy nie oderwiesz

Hugo - 25-03-2011, 17:52

Krejzi napisał/a:
a powiedzcie mi czym są przyklejane uszczelki do drzwi ?
tomrom napisał/a:
Uszczelki nie są przyklejane tylko przyczepiane takimi "haczykami"
, zgadza sie, ale tylko po bokach i na dole drzwi, u góry (naokoło ramki drzwi) są wciśnięte w taką "rynienkę".
Torp12 - 08-06-2011, 12:57

A ja mam taka myśl: Myślicie że wymiana uszczelek drzwiowych (tych co sa na drzwiach) zredukowała by poziom szumów? Może ktoś jeździł Galem od nowości i wie jak to bylo?

Swoją drogą ciekawe ile by chcieli za takie uszczelki w ASO....

pozdr.

tomrom - 08-06-2011, 13:12

Ja teraz kupuje uszczelki z Gala z 2001 roku (ja mam 97). Jak wymienię to napiszę, czy coś to dało (chociaż biorąc pod uwagę stan moich to na pewno będzie różnica :D )
Swoją drogą jak będę demontował stare uszczelki to sprawdzę jeszcze mój pomysł z poprzedniej strony, na temat zastąpienia uszczelki na drzwiach uszczelką wklejoną w budę auta.

Hugo - 08-06-2011, 15:27

Torp12 napisał/a:
Swoją drogą ciekawe ile by chcieli za takie uszczelki w ASO....
Kiedyś patrzyłem na ceny uszczelek drzwiowych do Mazdy 626, bo tam był problem z przecierajacymi się uszczelkami. Na jedną stronę ok. 2 000 zł :mrgreen:
milo - 05-10-2011, 20:34

To co znalazłem w drzwiach (pochłaniacz hałasu czy co )??sztuk -2.. co do mat zbytnio nie ma gdzie w drzwiach przykleić idą dwa wzmocnienia pokażne rury

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

malina_drizzt - 05-10-2011, 21:55

Wszystko się da trzeba tylko trochę (dużo) czasu i chęci (więcej). :)
Ja zdemontowałem te plastiki, nad i pod rurą wkleiłem paski maty, potem całość szczególnie miejsca poza matą wysmarowałem blachogumem. Przy okazji umyłem i nasmarowałem mechanizm podnoszenia szyb.
Pochłaniacze od środka posmarowałem cienko blachogumem.
Na zewnątrz położyłem warstwę maty małymi odcinkami, w niektóry miejscach właśnie przy plastikach podwójnie, niestety sztywnej maty nie da się położyć dobrze dużymi kawałkami.
Wszystkie brzegi maty i pozostałe niewielkie otwory posmarowałem szarą masą uszczelniającą na spawy. Z doświadczenia wiem że bez tego mata może się odklejać, a posmarowana masą trzyma się elegancko. :D
Boczek od wewnątrz posmarowałem cienko blachogumem i wyłożyłem filcem.
Jedyny minus to fakt że po jakimś czasie mata odkleiła się od plastiku, ale bokami trzyma się dobrze i całość pozostaje szczelna.
Na razie na całe auto zużyłem 45kg materiału (dwa rodzaje mat, dwa rodzaje filcu i gąbka zamkniętokomórkowa) :D
Ostały się tylko drzwi kierowcy w stanie fabrycznym, ale to na następny urlop za rok.
Jedynie co teraz mi przeszkadza to szum wiatru przez lewą uszczelkę, szumiące łożyska z przodu i głuche pukanie tulejek zawieszenia z tyłu.

imanot - 10-10-2011, 23:41

Nie wiem jak wasze szumy były silne lecz u mnie to była tragedia. Winna była przednia szyba.
Odkleiła się w kilku miejscach. Warsztat za wycięcie i ponowne wklejenie wziął 110pln ale różnica jest niesamowita. Pozostał jakiś delikatny świst elementów na dachu a może czegoś innego lecz nie będę już się doszukiwał. Teraz mogę normalnie rozmawiać przy 100-120km. Jutro sprawdzę jak jest z większymi prędkościami bo dziś mi zakazano bo świeżo wklejona szyba.