To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - OPONY do Outlandera II

Hiszpan - 09-09-2009, 22:37

Ja nadal polecam Nokiany.
http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=138

Mont - 10-09-2009, 20:02

Myślę, że Nokian nie może się równać z takimi potentatami jak Michelin .
Ile rynku ma ta firma ?? Jakie technologiczne zaplecze ?
Czy po 3latach taka opona zachowa swoje właściwości ??
Ciekaw jestem co oprócz forumowych wpisów pcha ludzi do zakupu opon tej marki. Nawet cena nie przekonuje :)
Może się mylę więc proszę mnie oświecić.

sylb - 10-09-2009, 20:32

Jak, na razie nie ma opony na tyle uniwersalnej, która była by najlepsza no lub przynajmniej dobra w podstawowych kategoriach jak przyczepność na śniegu, lodzie, mokrej czy suchej jezdni do tego cicha, dobrze trzymała na zakrętach, ect. Ale życie to nie film i musimy wybrać te cechy, które dla nas są ważniejsze w codziennym użytkowaniu i ludzie robią to w oparciu o testy z gazetach czy informacje na forach o innych użytkowników.

Co to Michelin, miałem zimowki „Michelin PILOT ALPIN” i jest to naprawdę świetna opona, wałek jest z nią niestety taki, że przy -7 i mniej zaczyna mocno tracić po prostu staje się twarda, wiem, że ostatnie zimy były bardzo ciepłe no, ale ja mieszka w górach i nikt nie da gwarancji, że ta nadchodząca nie będzie mroźna i śnieżna. Wniosek jest taki, że projektami opony sugerowali się warunkami pogodowymi południowej Francji niż naszymi.

Co do Nokianów, to mój wybór padł na nie tylko dla tego, że Dębica nie produkuję Frigo rozmiarze 215/70R16 ot i co.

rezon - 10-09-2009, 21:21

Mont napisał/a:
warto dopłacać do tych pierwszych 120zł ??
Podobo francuzy dłużej wytrzymują
Moim zdaniem warto. Mam w Octavce Primacy Alpin - tak cichych zimówek nie miałem. Trzymanie jest dobre, chociaż nie powala. Lepiej na śniegu się spisuje Dębica, na śliskiej jezdni michały są lepsze. Z wyświetlonych osobiście wybrałbym Goodyeara, następnie Bridgestona. Resztę raczej bym pominął. Szczególnie zimą warto mieć dobre opony.
Hiszpan - 11-09-2009, 00:32

Mont napisał/a:
Ciekaw jestem co oprócz forumowych wpisów pcha ludzi do zakupu opon tej marki. Nawet cena nie przekonuje :)
:roll:
Myślę, że tak do końca ciężko to stwierdzić. Trzeba by zrobić testy w stylu "Auto Świata" ;)
Takie same samochody, te same warunki, różne próby (przyśpieszanie, hamowanie, slalom) przy różnych temperaturach.
Ja polecam Nokiana, bo mam porównanie do wspomnianego Dunlopa. Te drugie przy mrozie -10 i więcej były chyba twardsze, bo nie czuło się tak samochodu.
Teraz przyjdzie już 3-cia zima na moich Nokianach. Za wiele zużycia nie widać, ale pewno teraz się zacznie zużywać lawinowo. ;)

Mont, mówisz o Michelin - być może.
Z tego co ja słyszałem to opony tej firmy są bardziej miękkie. I to opinie o motocyklowych oponach. Fajnie się trzymają drogi, ale co za tym idzie znacznie szybciej się zużywają. Może to być zaleta w przypadku zimówek, pod warunkiem, że te są właśnie bardziej miękkie w porównaniu do innych. Niestety nie mam tego jak sprawdzić.
Póki co mam Nokiany, jestem z nich zadowolony, więc je polecam. W drugim Outku są Dunlopy, wg. mnie i wspólnika spisują się gorzej, więc ich nie polecam.
Są to oczywiście moje odczucia i wcale nie mówię, że są słuszne. Trzeba by zrobić testy o jakich wcześniej pisałem.

A swoją drogą można by się spotkać w zimie w większym gronie na jakimś placu. Mamy różne opony, a samochody takie same. Krótka zamiana na placu, start, hamowanie i mały slalom mógłby zdradzić czy się mylimy czy mamy rację co do naszych oponek. ;)

Gunner - 11-09-2009, 03:20

Ostatniej zimy, jadac autostrada ,lewym pasem ,zlapalem kapcia.
Kiedy oddalem do naprawy okazalo sie ze jest zbyt mocno uszkodzona.
Tydzien temu dokupilem taka sama :Bridgestone LM25 - 4x4.-1120zl.
Wg mnie nie sa zle,choc przy duzych opadach deszczu i wiekszych predkosciach,troche wozi....

Hiszpan - 11-09-2009, 07:49

Gunner napisał/a:
Tydzien temu dokupilem taka sama :Bridgestone LM25 - 4x4.-1120zl.
Wg mnie nie sa zle,choc przy duzych opadach deszczu i wiekszych predkosciach,troche wozi....

Gunner, Twoje Bridgestone'y może są lepsze, tego nie wiem, tylko ta cena... :evil:
Za te pieniądze ja kupiłem komplet felga 16"+opona, a teraz ewentualna wymiana opony to koszt 500-600 zł. ;)

Mont - 11-09-2009, 08:25

sylb napisał/a:
miałem zimowki „Michelin PILOT ALPIN” i jest to naprawdę świetna opona, wałek jest z nią niestety taki, że przy -7 i mniej zaczyna mocno tracić po prostu staje się twarda

mam nadzieję, że moje są robione z jakiejś innej mieszanki :)
Z drugiej strony jak zachowują się inne gumy przy -7'C ??
Jak je porównywać ? Różnice rzeczywiście mogą być zauważalne subiektywnie.
Nie ukrywam, że właśnie argument wytrzymałości opon Michelin przekonał mnie o ich zakupie i usłyszałem to u dwóch różnych przedstawicieli.
A mieli w ofecie i inne propozycje, Nokiana z tego wyłączając.

Ja nie mogę się doczekać pierwszego śniegu, wtedy tak naprawdę zacznie się zabawa naszymi 4x4 :D

cebull - 11-09-2009, 18:22

my mamy nokiany i jak Hiszpan pisze koszt niezbyt wielki, komplet w Aso kosztowal nas razem z felgami alu 3500pln
z opon jestesmy zadowoleni a wybor padl na nie wlasnie po przeczytaniu dobrych opinii na forach i w testach...

jarekN - 11-09-2009, 20:38

z tego co wiem czasami serwisy polecają to co jest dla nich najbardziej opłacalne, mi nigdy nie polecano michelinow, ale mam letnie i są OK
jeżeli chodzi o zimówki prponowali mizawsze różne marki ale nigdy michelin
na zeszłą zime kupiłem coopery ms sport w sumie przypadkiem i uważam że są to opony jedne z leprzych jakie miałem

Anonymous - 12-09-2009, 12:02

Mont napisał/a:

Weź to na chłopski rozum.....To chyba fińskie opony a tam..... gdzie jak gdzie.... to śniegu chyba nie brakuje.....więc chyba zrobili multum odpowiednich testów........

No i Finowie są świetnymi kierowcami rajdowymi..........

:D

mitsu00 - 12-09-2009, 22:16

Mont i company...... :mrgreen: >>>>>> Nokian to wiądąca marka oponiarska w Skandynawii jeśli chodzi o opony zimowe. Nie ma lepszych opon na tamtejsze klimaty. Dotyczy to zarówno opon okolcowanych jak i nie. Mówię toz własnej autopsji bo mieszkalem w Szwecji 20 lat. Co do opon posiadanych przez Hiszpana i Gunnera to jest to opona na typowo warunki miejskie, autostradowe i małośniegowe. Na góry, snieg etc polecam Grandtreki SJ6 Dunlopa, są wyśmienite i trzymają jak rzepy :lol: Przejechałem juz 2 sezony, 20 tys. km i mam nadal 7 mm. ich lekką wadą jest to że są ciut glośne z powodu wysokich klocków.

pozdr.

Gunner - 13-09-2009, 03:48

mitsu00 napisal:
Mont i company...... >>>>>> Nokian to wiądąca marka oponiarska w Skandynawii jeśli chodzi o opony zimowe. Nie ma lepszych opon na tamtejsze klimaty. Dotyczy to zarówno opon okolcowanych jak i nie. Mówię toz własnej autopsji bo mieszkalem w Szwecji 20 lat. Co do opon posiadanych przez Hiszpana i Gunnera to jest to opona na typowo warunki miejskie, autostradowe i małośniegowe.

Raczej sie nie zgadzam!
O roznicach i wlasciwosciach opon zimowych wiele mowia testy.
Posiadam zdjecia tabel po testach w AMSport > http://www.fotosik.pl/pok...0efc251bb0.html <.Nokian wypada naprawde blado przy Dunlopie czy Goodyerkach.(test 2007 opon 225 55 R16)
W ostatnim tescie z roku 2009 znow w jezdzie po sniegu wygrywaja bezapelacyjnie Dunlopy,Pirelli . Bridgestony LM 25 wyrozniaja sie sile ciagu na sniegu lekkim oraz ubitym.
A wbrew temu co piszesz Mitsu-Nokiany spisuja sie wlasnie paradoksalnie,swietnie na suchym asfalcie!
Co do Skandynawow,"skalniacy" zawszy kupowali to co skandynawskie (zawsze the best),cos wiem o tym ,wiec nie dziwne ze kupuja Nokiany.

http://www.auto-motor-i-s...mowych-869.html

Pozdrawiam

przem_ - 13-09-2009, 08:56

Może to i trochę OT (przejeździłem na tych oponach tylko jedną zimę) ale na NOKIANach jeżdżą nasze Rosomaki w Afganistanie :!:
mitsu00 - 13-09-2009, 09:20

gunner>>>>> Nie będę się wdawał z tobą w żadną polemikę nt wyników testów. Zaufaj mi, w Szwecji też są testy opon i gazety motoryzacyjne w których wyniki są prezentowane. I tak jak napisałem wcześniej, Nokiany, szczególnie te okolcowane są najlepsze i tyle, podkreślam na tamte klimaty. Skandynawowie mają bzika na punkcie bezpieczeństwa więc kupują głownie Nokiany,model Hakkapelita. I to nie z powodu miłości do rodzimych produktów.

Pozdrawiam