To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Łożysko koła przedniego

pplmr012 - 10-10-2011, 13:13

Dołączam do grona nieszczęśliwców. Do wymiany lewe przód, wystarczyła jedna solidna polska dziura i się zaczęło. Na początku delikatnie, a potem coraz mocniej rytmiczne szu, szu, szu. Czy ktoś zakładał SKF'a, mogę mieć za 270,- z jednej z większych firm (F) w Polsce. To pierwsze pytanie.
Drugie dotyczy szpilek w piaście, mam jedną do wymiany i zastanawiam się jaką kupić, jaką długą i jaką średnicę w części radełkowanej?

Pozdrawiam,

szubab - 17-10-2011, 21:51

Wymieniłem 3 tygodnie temu łożysko przednie lewe, huczało już mocno. Okazało się, że i prawe przednie również słychać. Hałas był przykryty, a raczej się nakładał.
Przednie lewe kupiłem BTA z piastą (310zł komplet), wyczytałem tu, że można BTA dostać taniej. A może jakaś alternatywa w rozsądnej cenie?
Nie mam żadnych zniżek nigdzie. Jak ktoś może pomóc w zakupie, proszę o informacje.

m6riano - 18-10-2011, 02:11

Jak już pisałem wcześniej..KOYO za 230zł bez piasty..
pplmr012 - 20-10-2011, 14:54

No i kupiłem tego SKF'a, nawet już wymieniłem. Co do zakupu to jestem właściwie zadowolony, ale nie polecam. Dlaczego? Ano dlatego że w środku jest KOYO i nie jest to raczej przypadek, bo w innym sklepie gdzie mieli łożysko na półce też w środku KOYO.
Cena SKF jest raczej porażająca, a i tak dostajemy KOYO które można kupić taniej.
Przy okazji wymieniłem też uszkodzoną szpilkę, może komuś przydadzą się wymiary.
M12x1,5
dł. 44mm
radełko/frez 14,2mm

Pozdrawiam

m6riano - 20-10-2011, 15:18

To ile dałeś za tego SKF'a/KOYO?
pplmr012 - 20-10-2011, 15:44

273,- katalogowo to podchodzi pod 500,-
CIENIO1 - 23-10-2011, 10:36

tez mam pytanie.mi wyło z tylu .wymieniłem lewe ,łożysko nadal to samo wymieniłem prawe dalej to samo.? teraz założyłem wielki kola bo 17.opona z tylu 235 i od 40km/h już mi słychać .a dodam ze wymieniłem na używki.z kombi ja mam sedana? nie wiem czy jet jakaś różnica.ale dodam ze anglikiem wracałem do domu ponad 200km i nic nie było słychać.
fj_mike - 23-10-2011, 20:01

CIENIO1 napisał/a:
z kombi ja mam sedana? nie wiem czy jet jakaś różnica.

Nie ma.

Skąd pewność, że to właśnie tył?

Pieraś - 28-10-2011, 15:00

Kurczę dołączam sie ... przednie lewe zaczęło się odzywać po stanie licznika 140kkm.
Słychać szum narastająco-opadający szybko przy np. powyżej 50km/h na rondzie, większych łukach itp.

Podstawiłe przód lewy i prawy na lewarku i słychać, że prawa strona kręci się ok, zaś lewa lekko szumi ... więc zakładam, że to łożysko. Jak jadę prosto to nie słychać.

Jak długo mogę z tym jeździć? Nie ma żadnego luzu? Nie ukrywam, że jak będę już zmieniał to tylko jedną stronę :-)

Czemu pytam ile mogę jeździć.... bo nie chciałbym zmieniać, gdy jeszcze można jeździć ale nie chciałbym by mi kiedyś tak nagle koło zblokowało.

marcinzam - 28-10-2011, 15:16

było już pisane nie raz ,
fj_mike - 28-10-2011, 16:07

Pieraś, twoje argumenty za nie zmienianiem łożyska są trochę śmieszne :mrgreen:
Można jeszcze pojeździć ale nie odkładaj tego na ostatnią chwilę ;)
Pieraś napisał/a:
Nie ukrywam, że jak będę już zmieniał to tylko jedną stronę :-)

Można jedną stronę ;)

Owczar - 28-10-2011, 16:30

Mój zrobił jakieś 2k odkąd zaczął się odzywać na ostrych łukach w lewo. Z tygodnia na tydzień było coraz gorzej. Pod koniec karoseria zaczynała drżeć na zakrętach, a na wprost była ciągle cisza ;)
m6riano - 28-10-2011, 17:50

Pieraś napisał/a:
Jak długo mogę z tym jeździć?

Mniej więcej tak jak pisał Owczar..jak będziesz już miał takie objawy to lepiej zmienić..jeśli tylko huczy (znośnie) to poczekaj np. do wymiany tarczy i wtedy za jednym "zamachem"...;-)

Pieraś - 28-10-2011, 18:17

Ok. Tnx.
kamil73-73 - 29-12-2011, 13:07

Koledzy i mi przyszło wymienić łożysko. Przy 40 w zwyższ wyje mi w samochodzie niesamowicie. . Wycie ucisza się przy skrecie kół w prawo,a nasila gdy minimalnie skręcam kierownicą w lewo. Najprawdopodobniej łożysko do wymiany ??.Moje pytanie jak zdiagnozować, które to łożysko prawe czy lewe? :P