[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Radio fabryczne w lancerze - problemy i usterki.
Beny_s - 03-04-2012, 17:01
Już kawał czasu korzystam z zestawu głośnomówiącego, ale ostatnio jakby ścichł. Jak się mu przysłuchałem okazuje się, że nie działa lewy głośnik (kierowcy) - wszystko idzie z prawego.
Nie chce mi się wierzyć, że takk było stąd pytanie lub prośba o sprawdzenie:
- czy zestaw głośnomówiący powinno być słychać w głośnikach po obu stronach?
Luk - 03-04-2012, 19:07
Beny_s napisał/a: | Nie chce mi się wierzyć, że takk było stąd pytanie lub prośba o sprawdzenie:
- czy zestaw głośnomówiący powinno być słychać w głośnikach po obu stronach? |
Jeżeli mówimy o fabrycznym zestawie, to zawsze głos słychać TYLKO z prawego...
Głośność zależy też od głośności ustawionej w telefonie jak i od głośności ustawionej pokrętłem dla zestawu. Zauważyłeś zapewne, że głośność radia i zestawu jest regulowana osobno. Może po prostu ściszyłeś sobie w telefonie albo w samochodzie?
berladi - 03-04-2012, 21:06
Witam.
Nie bardzo rozumiem stwierdzenia że radio "gubi" fale.Moje raczej nie gubi tylko AF nie potrafi czasem znaleźć innej częstotliwości lub znajduje niekoniecznie najlepszą.
Luk - 03-04-2012, 21:23
berladi napisał/a: | Nie bardzo rozumiem stwierdzenia że radio "gubi" fale. |
Dźwięk zanika, tak jak w tunelu (szumy, dźwięk mono, przebicia z innych częstotliwości)
Beny_s - 04-04-2012, 13:29
Luk napisał/a: |
Jeżeli mówimy o fabrycznym zestawie, to zawsze głos słychać TYLKO z prawego...
Głośność zależy też od głośności ustawionej w telefonie jak i od głośności ustawionej pokrętłem dla zestawu. Zauważyłeś zapewne, że głośność radia i zestawu jest regulowana osobno. Może po prostu ściszyłeś sobie w telefonie albo w samochodzie? |
Tylko z prawego.. no tego to się nie spodziewałem, ustawienia telefonu to może być to bo ostatnio musiałem go przywracać z backupu..
przy okazji, bo przy edycji nie podbija tematu, a może ktoś zna odpowiedz
http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=405
Luk - 04-04-2012, 13:53
Beny_s napisał/a: | Już kawał czasu korzystam z zestawu głośnomówiącego |
...i nie zorientowałeś się, że słychać tylko z prawego??
berladi - 04-04-2012, 18:12
Witam.
Dzięki Luk, w takim razie z moim nie jest tak źle.Porównując jednak do radioodbiorników montowanych niezależnie to pracę radia oceniam średnio.
Beny_s - 05-04-2012, 00:56
Luk napisał/a: |
...i nie zorientowałeś się, że słychać tylko z prawego?? |
Zwykle jak już rozmawiałem nie było czasu na wsłuchiwanie się...
a może ochoty żeby czegoś więcej niż serwis nie usłyszeć
F4lkon - 24-07-2012, 08:41 Temat postu: Lewy kanał radia gra ciszej Witam, dziś rano doszedłem do wniosku, że przy odtwarzaniu płyt, lewy kanał gra zupełnie cicho , sprawdziłem balansem i faktycznie gra stanowczo za słabo. Przy włączonym radiu jest wszystko OK, w takim razie wydaje mi się, że wystarczy przeczyścić napęd w odtwarzaczu, proszę mnie poprawić jeśli się mylę .
Druga sprawa , autko mam nowe, kupione 2 lata temu, kiedy powinienem się zainteresować klimatyzacją i czy w trakcie trwania jeszcze gwarancji napełnianie musi się odbyć w ASO ?
Pozdrawiam
Luk - 24-07-2012, 11:02
F4lkon napisał/a: | dziś rano doszedłem do wniosku, że przy odtwarzaniu płyt, lewy kanał gra zupełnie cicho |
Spróbuj odłączyć akumulator na parę minut, ktoś kiedyś chyba pisał, że pomogło (nie zapomnij później "nauczyć" samochód wolnych obrotów). To nie jest problem czyszczenia napędu.
Ale ponieważ masz jeszcze gwarancję, to ja bym w ogóle nie wnikał w to samodzielnie. Może nawet wymienią radio.
F4lkon napisał/a: | autko mam nowe, kupione 2 lata temu, kiedy powinienem się zainteresować klimatyzacją i czy w trakcie trwania jeszcze gwarancji napełnianie musi się odbyć w ASO ? |
Nie, nie musi moim zdaniem.
Ale 2 lata to grubo za wcześnie na serwis klimatyzacji (chyba że wyraźnie spadła wydajność - ale wtedy to z gwarancji). Ja bym tylko odgrzybił ozonowaniem (w jakimś zakładzie profi).
Trik - 24-07-2012, 17:28
Na oba pytania są już odpowiedzi
Radio: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=33826
Klima: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=53306
Jeśli ASO wykonuje przeglądy klimy to możesz tam to wykonać. Koszty powinny być w miarę do przyjęcia o ile nie podobne niż poza ASO. Ja wykonywałem poza ASO. Ze względu na ubytki czynnika w układzie (u mnie było to ok 20% po 2 latach) spada skuteczność działania całego układu i z tego powodu warto to sprawdzić przynajmniej raz na 2 lata razem z ozonowaniem. Filtr PP (kabinowy) przynajmniej raz do roku.
Co do gwarancji. Zapytać warto. Ale obawiam się, że tego typu ubytków gwarancja nie obejmuje.
F4lkon - 30-07-2012, 11:11
Witam, pisze z poczekalni serwisowej , dzięki za podpowiedzi i odnalezienie tematów . Serwisant powiedział, że radio najprawdopodobniej będzie do wymiany gdyż jak to powiedział, TE radia sa wadliwe :O.
berladi - 10-03-2013, 15:54
Witam.
Ostatnio wystąpił u mnie problem z odtwarzaczem cd,dźwięk słychać tylko z prawych głośników.
Podczas słuchania radia problem nie występuje.Podpinając jakiegoś playera pod aux problem także nie występuje.Auto oczywiście po gwarancji
pablo diablo - 10-03-2013, 17:06
Ja ma inny problem chciałbym wyciszyc Tylne glosniki ale zwykłwe radio chyba niema takiej mozliwości, bo znaleźć nie moge, wiec trzeba cie przymiezyc nas zmianą na coś innego
Trik - 10-03-2013, 17:30
pablo diablo, Zwykłe radio ma taką opcję. Kliknij lewym pokrętłem TUNE na 2 sec potem klikaj aż dojdziesz do konkretnej opcji. Najpierw będzie balans LR potem ten drugi balans FR. Rozdział 5 instrukcji.
[ Dodano: 10-03-2013, 17:31 ]
berladi, Ten problem był w tym temacie. Trzeba bodaj odłączyć aku na klika minut.
|
|
|