To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY2A 1.5] Ile Wam spalają Lancerki z silnikiem 1,5?

waldinio - 03-05-2010, 00:13

na dotarciu masz 14l silnikiem 1.5??? :D cza było brać 1.8, spalanie mniejsze bo średnią mam <10l :D a nogi lekkiej nie mam :P
DjQuest - 03-05-2010, 07:36

Nie wybrałem 1,8 , bo w Krakowie i Warszawie 1,5 wystarczy :) , a jak już gdzieś pisałem 1,5 jest zwinniejszy przy niższych obrotach, moje zdanie po jazdach próbnych.Wynik 14l/100km to oczywiście jakaś chwilowa przygoda na zakorkowanych drogach mego grodu :) .Tak samo jak miałem 4,4l/100km w trasie przy stałej prędkości 90 km/h, Średnie wskazania spalania nie zawsze są realne, sami o tym już pisaliście i doświadczacie na co dzień.
apikus - 03-05-2010, 12:03

DjQuest napisał/a:
a promocje typu że jest w tej samej cenie co Pb95 polega na tym, że już długo "leżało" i trzeba zbiorniki "oczyścić".

W moim rejonie ta promocja jest w każdy weekend. Jeśli to "czyszczenie" zbiornika, to ja chętnie będę ten zbiornik czyścił, bo widzę, że na tym paliwie samochód sprawuje się bardzo dobrze. Może i to paliwo nie ma 98 oktanów, ale jest dla mnie lepsze od 95, a to najważniejsze. :-)

DjQuest - 04-05-2010, 19:34

apikus napisał/a:
DjQuest napisał/a:
a promocje typu że jest w tej samej cenie co Pb95 polega na tym, że już długo "leżało" i trzeba zbiorniki "oczyścić".

W moim rejonie ta promocja jest w każdy weekend. Jeśli to "czyszczenie" zbiornika, to ja chętnie będę ten zbiornik czyścił, bo widzę, że na tym paliwie samochód sprawuje się bardzo dobrze. Może i to paliwo nie ma 98 oktanów, ale jest dla mnie lepsze od 95, a to najważniejsze. :-)

No i jasne, że zadowolenie to najważniejsze dla człowieka.Tak trzymaj i nikt ci tego zabierze jestem tego samego zdania.Dyskusje na temat "realistycznej wizji stacji paliw" nic nie wniesie nowego, bo wszyscy wiedzą jak jest :) .

Dzisiaj wynik emerycki do Stolycy i z powrotem Wawel w porywach 14X km 6,4 l. Coraz więcej diamencików na drogach :) .

bastek - 06-07-2010, 21:19

coś "nasz" temat (czyli spalanie 1,5) przymiera. ten z 1,8 kwitnie...
podziwiam cierpliwość krakowiaków (czy krakusów?)
ostatnie kilka dni 2 przejazdy E4 tarnów-kraków średnia ok. 30-40 km niezależnie czy rano czy wieczorem, spalnie ok. 6,4-6,8 z klimą
wycieczka do smoka wawelskiego po samym krakowie średnia 20 km/godz, spalanie 7,6 rano, średnia 35 km/godz spalanie 7,2 wieczorem...

czy na e4 zawsze takie korki? :( :evil:

grzes - 06-07-2010, 23:17

czy na e4 zawsze takie korki? :( :evil: [/quote]

Niestety poza środkiem nocy prawie zawsze :cry:

gzesiolek - 07-07-2010, 11:15

bastek1, jakie korki? jak srednia predkosc powyzej 30 km/h to tylko wolna jazda a nie korki...
w korkach to srednia jest ponizej 10km/h ;)
teraz w Krakowie to stosunkowo pusto... do pracy i z powrotem spalanie ok.7-8l/100km przy klimie... czyli jakies 20-30% mniej niz w szczytowym ruchu na tej samej trasie...

a co do cierpliwosci... wciaz sie ucze ;)

bastek - 09-07-2010, 10:47

gzesiolek napisał/a:
w korkach to srednia jest ponizej 10km/h

w takich korkach - to ja biorę rower :) średnia ok. 15 km/godz, ale mam trochę "naciągany" licznik w rowerze (zmieniłem kółko, i zawyża kilaknaście proc)

a na trasie średnia 30 km/godz - porażka. trzeci raz jak jechałem, to pojechałęm powyżej E4 (przez szczurową, na północ od wisły) - trochę dziur ale szybciej, łądniej średnia ok. 50 km/godz spalanie poniżej 6 l z klimą

cóz, już ktoś mi kiedyś wypomiał - u ciebie w lublinie to nie ma korków, korki to są w w-wie, krakowie.
tylko-jak wiem że rano i po południu centrum stoi - jadę rowerem, lub nie jadę.
ale na dojazdówkach lubelskich to tak nie jest gęsto, fakt -

gzesiolek - 09-07-2010, 11:33

bastek1, z rowerem racja, ale (wiem wiem tlumacze sie) jak jestem marnym rowerzysta i strachliwym, a bezpiecznej spokojnej drogi zeby sie nie przebijac wsrod samochodow, ciezarowek i innych nie mam, to i rowerem nie mam odwagi te 15km jezdzic... juz predzej jade MPK... niestety brak mi sensownego dojazdu tramwajem, a autobusy na 80% trasy stoja w tych samych korkach...
aha i niezly jestes pirat jesli miedzy autami 15km/h na rowerze zasuwasz... ;) toz to slalom przeciez...

aha wracajac do tematu ostatni tydzien po Kraku srednia spalania 6,9l/100km :mrgreen: szkoda ze tak nie ma przez caly rok... :roll:

jaca71 - 10-07-2010, 23:20

gzesiolek napisał/a:
aha wracajac do tematu ostatni tydzien po Kraku srednia spalania 6,9l/100km :mrgreen: szkoda ze tak nie ma przez caly rok... :roll:

Twarda sztuka :P Ja od kiedy zaczęły się wakacje i na drogach luz nie potrafię zejść po Kraku poniżej 13L/100km :P W końcu da się normalnie jeździć.

waldinio - 11-07-2010, 11:13

jaca71 napisał/a:
Ja od kiedy zaczęły się wakacje i na drogach luz nie potrafię zejść po Kraku poniżej 13L/100km :P W końcu da się normalnie jeździć.

jak dla mnie nie da się jezdzic :P w zimie do pracy rekord 12min w lecie 1,5h trasa kurdwanów - lubicz przez wielicką lub turowicza na nowohucką, srednia 45min jazdy :/ ehhh kiedy oni skończą ten remont :/

jaca71 - 13-07-2010, 11:51

waldinio napisał/a:
jak dla mnie nie da się jezdzic :P w zimie do pracy rekord 12min w lecie 1,5h trasa kurdwanów - lubicz przez wielicką lub turowicza na nowohucką, srednia 45min jazdy :/ ehhh kiedy oni skończą ten remont :/

Przed remontami miałem do pracy trochę ponad 10km - w korkach 35-45minut. Gdy omijałem korki to miałem do przejechania niecałe 15km - małe korki maks 30minut. Obecnie przy remontach do pracy mam 18,5km i... 25minut, tyle że ten czas okupiony jest 13L/100km :P Zawsze wychodzę z założenia że lepiej źle jechać niż dobrze stać ;)

gzesiolek - 23-07-2010, 11:06

No to wczoraj zrobilem swojemu Lancerkowi 1,5 soldiny test na autostradzie...
Kraków - Wrocław- tam 3h spotkania - Wrocław - Kraków
90% km jazdy autostradowymi drogami, 10% to jazda miejska/podmiejska ale ogolnie bez tragicznych korkow...
klima 100% czasu ustawiona na 22-23'C
Na sutostradzie nieco przekraczalem dozwolone predkosci, ale bez wariactw w stylu >180km/h... ot tak ze na calej trasie wyprzedzilo mnie mniej niz 10 samochodow...

Na koniec trasy komp pokazal srednia predkosc 109 km/h, srednie spalanie 9,0l/100km
Czyli przy tych predkosciach spalanie 1,5 i 1,8 jest zblizone... bo 1,8 na trasie do Wrocka z firmy tez palil pozniej 10l/100km, ale sam nim wtedy nie jechalem, wiec dokladny test musialbym zrobic robiac dokladnie ta sama trase... :mrgreen:

rekin - 23-07-2010, 14:24

w trasie przy spokojnej jeździe od 5,5 do 5,8
w mieście przy spokojnej od 7,2 do 8,0

Omega - 23-07-2010, 14:58

W moim Lancerku spalanie w trybie mieszanym oscyluje ok 7l (Warszawa i okolice).
Jadąc ostatnio na Mazury ( ok 300 km ) średnie spalanie wyszło 6,1 ale nie starałem się jechać oszczędnie ;)
Ogólnie jestem bardzo zadowolony :)