[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Opony zimowe i felgi
Pablolot - 06-10-2009, 09:24
Witam,
zgodnie z sugestiami planowalem zakup opon zimowych do Lancera SB 195/65/16 jednak w salonie obsluga poinformowala ze sprzedaja tylko 205/60/16 gdyz inne opony to utrata wlasciwosci jezdnych auta... opinie o wezszych na zime slyszalem juz wczesniej, kto ma racje?
Mieszkam w miescie gdzie faktycznie przez kilka miesiecy w roku lezy snieg.
Anonymous - 06-10-2009, 09:31
Zmień salon.
redundantor - 06-10-2009, 09:32
Po co kombinować, kup takie jak radzi producent. Po Syberii nie jeździsz.
Dość dobre oponu kupisz za ok. 300 pln i z głowy.
gerczak71 - 06-10-2009, 10:51
witam
proponuję sklep http://www.netcar.pl/ mają taniej i jakość wykonanej usługi super szybki a co do opon to niemiecki ADAC podał ranking najlepszych opon zimowych i tak:
CONTINENTAL WINTER CONTACT TS 830
DUNLOP SP WINTER SPORT 3D
GOODYEAR ULTRA GRIP 7+
HANKOOK ICEBEAR W 440
JA MAM W MOJEJ CARISMIE DUNLOPY I JESTEM SUPER ZADOWOLONY
jaca71 - 06-10-2009, 12:35
Maciek napisał/a: |
No a na pewno to oznacza
jaca71 napisał/a: | całoroczne/wielosezonowe. |
czy może mud - błoto + snow - śnieg
To oznaczenie stosuje się w oponach wielosezonowych i zimowych. |
M+S jest jak sam przetłumaczyłeś, na śniegi i na błoto - jest to opona wielosezonowa. Żeby była zimowa musi poza tym oznaczeniem mieć dodatkowe Albo gwiazdkę/śnieżynkę albo napis Winter. Albo jeszcze coś.
Opony M+S są wystarczające do jazdy w zimie po Niemczech i żaden policmajster mandatu za nie nie da.
Cytat: | A wiele teorii mówi że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. |
Niestety naczytałeś się folderów reklamowych
gringo66 - 06-10-2009, 13:23
Witam. A co sądzicie na okres jesienno-zimowy napełnić opony azotem?
plbarti - 06-10-2009, 13:51
wg mnie w codziennym użytkowaniu najważniejsze jest odpowiednie ciśnienie w oponie a wszelkie zalety azotu są nieadekwatne do ceny, nie wiem ile teraz , kiedyś było 5 zł od kółka , za te pieniądze to wolałbym płyn zimowy do spryskiwaczy kupić.
gzesiolek - 06-10-2009, 13:58
Tak jak pisze plbarti, jak masz doplacac do azotu 5zl za opone to daj sobie siana... bo te plusy azotu to tak naprawde plusiki...
jesli Ci to zrobia w cenie, np. przy zakupie u nich opon, albo przy wymianie...
to pewnie... czemu nie...
ale za 20zl to lepiej kwiaty kup zonie/narzeczonej/kochance/dziewczynie (no chyba ze ktos woli mezczyzn)... to bardziej poprawi komfort zycia niz azot w oponach
Anonymous - 06-10-2009, 14:36
GringoXX napisał/a: | Witam. A co sądzicie na okres jesienno-zimowy napełnić opony azotem? |
W powietrzu jest niemal 80% azotu więc różnica jest zatrważająca
Ktoś wymyślił cud techniki, żeby naciągać klienta.
Trik - 06-10-2009, 15:43
Już o tym było, starczy dywagacji.
mkm - 07-10-2009, 07:13
http://www.dziennik.pl/au...ze_zimowki.html
Anonymous - 07-10-2009, 09:41
W necie huczy od tego testu a w szczególności słaby wynik Winterhawka 2.
Cóż niby z tego ?
Przewczoraj kupowałem opony 205/60R16 i zapytałem czy polecają mi Fulda czy Firestone to dostałem jednoznaczną odpowiedź, że Fulda są zdecydowanie lepsze i te polecają.
Takie testy mają wymierny skutek na sprzedaż opon.
Trik - 07-10-2009, 09:56
Przed zadaniem oponiarzowi takiego pytania "która..." dobrze jest zerknąć na banery na stacji Testy jakie są każden jeden widzi, własne doświadczenia i opinie innych kierowców tez sa pomocne, Sporo miałem do czynienia z "polskimi" zimówkami i uważam je za dobry kompromis między ceną a skutecznością w warunkach zimowych. Nawet zastanawiam się nad kupieniem kompletu zimowego z Dębicy. Problemem pozostaje fakt, czy takie gumy, które sprawdzały się w Fiacie Brava o dużo mniejszej mocy i bez dodatkowych systemów, poradzą sobie z Lancerem. Albo Pirelli Carving (bez kolców ) były świetne w Samarze, ale czy będą dobre w Lancerze. To tak tylko z perspektywy doświadczeń.
pekaes - 07-10-2009, 14:50
Też takie u nich zamówiłem. Zamówiłem w niedzielę, w poniedziałek napisano, że zamówienie może być zrealizowane, tego samego dnia przelałem pieniądze, we wtorek dostałem informację, że opony zostały wysłane, a dziś dotarły do domu rodziców żony... Transkacja szybka, sprawna, bezproblemowa. Oby tylko opony spisywały się bez zarzutu .
R. - 07-10-2009, 17:18
Witam.
Mam możliwość zakupienia po okazyjnej cenie opon:
CONTINENTAL ContiWinterContact TS 830 P
jednak w rozmiarze 205x55xR16, czy będą one pasowały do Sportbacka i nie będzie problemem ze posiadają rozmiar x55 a nie x60?
Pozdrawiam
|
|
|