Nasze Miśki - Historia mojego upartego Miśka czyli Projekt C58/3A
Hubeeert - 10-02-2010, 23:35
Marcin-Krak napisał/a: | Hubeeert, mogę złośliwie trochę
A opony zimowe założyłeś |
A jaki to ma związek
mkm - 10-02-2010, 23:48
Hubeeert napisał/a: |
Nie mogę zarejestrować Galanta. |
Bedzie ciezko...
Wglebiajac sie w temat „bezdomnosci” napotkasz jeszcze pare innych irytujacych sytuacji.
Na policje tez musisz uwazac, bo mandat tylko gotowkowy platny na miejscu...
Hubeeert - 10-02-2010, 23:51
mkm napisał/a: | Na policje tez musisz uwazac, bo mandat tylko gotowkowy platny na miejscu... |
Mandatu nie dostałem juz z 4 lata? czy nawet więcej
mlun - 11-02-2010, 14:25
Kurcze nie pamiętam już w jakim to było programie ale gość właśnie też był "bezdomny" i chciał zarejestrować auto(na dodatek mitsubishi:P) i po jakichś tam walkach mu się to udało. Tylko że on mieszkał akurat w Polsce ale meldunku też nie miał(nie pamiętam dokładnie sytuacji).
Hubeeert - 11-02-2010, 14:40
Ja też mieszkam w Polsce. Mało tego - pracuję i płacę tu podatki. I do zasranego urzędu dodzwonić się nawet nie mogę...
j-rules - 11-02-2010, 17:34
Cytat: | I do zasranego urzędu dodzwonić się nawet nie mogę... | No bo do urzędu sie idzie jak nie pojdziesz to nie zalatwisz, na pewno nie przez telefon, no chyba , ze masz jakas wtyke De facto nawet pofatygowanie się do urzędu wlasnymi zmeczonymi zyciem nogami nie gwarantuje niczego. Telefony w urzędach sa zawsze z odwieszona sluchawką aby nie przeszkadzały paniom w piciu kawy.. wszak moze nagle jakis obywatel zechciec zadzwonic do urzedu (bo skubany osmielil sie miec jakis problem) a te dzwieki telefonu tam sa takie glosne, ze mozna ze strachu sie udlawic zbyt duzym łyczkiem (usmiechy sa przez łzy)
I tez slyszalem o zarejestrowaniu auta bez miejsca zameldowania. Ba, slyszalem nawet podanie samochodu jako miejsca zmaieszkania (listonosz przynosil poczte do samochodu) Czy jakos tak )
Hubeeert - 01-03-2010, 14:38
Bardzo Ważny Urząd przyjął papiery.
Niewątpliwie pomogło to co napisał rzecznik Praw Obywatelskich:
http://www.rpo.gov.pl/index.php?md=4322#
RPO napisał/a: | Czy urząd administracji postąpił właściwie odmawiając mi rejestracji pojazdu z uwagi na brak stałego miejsca zameldowania?
Zarówno ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. Nr 68, poz. 602 ze zm.), jak i akty wykonawcze wydane na podstawie tej ustawy, posługują się pojęciami „miejsce zamieszkania”, „adres’, lub „adres zamieszkania” jako informacji niezbędnej dla określenia właściwości organu do wydania między innymi takiego dokumentu, jak dowód rejestracyjny pojazdu. Osoba ubiegająca się o wydanie dowodu rejestracyjnego pojazdu obowiązana jest złożyć wniosek o rejestrację pojazdu, w którym wskazuje swój adres. Prawodawca żądając podania przez wnioskodawcę adresu (miejscowość, ulica, nr domu i lokalu) sugeruje, iż chodzi po prostu o adres, pod którym będzie możliwe zlokalizowanie zainteresowanego. Nie wymaga natomiast od wnioskodawcy ubiegającego się o wydanie dowodu rejestracyjnego pojazdu, aby wskazywał we wniosku adres zameldowania, bowiem wymóg taki dyskwalifikowałby osoby nie mające w ogóle zameldowania, lecz zamieszkujące pod wskazanym przez nich adresem. Jeżeli jednak strona w ogóle nie wskaże adresu, to zgodnie z art. 64 § 1 K.p.a. wniosek, w którym nie wskazano adresu i nie ma możliwości ustalenia tego adresu na podstawie posiadanych danych, pozostawia się bez rozpoznania.
We wnioskach w których zainteresowany obowiązany jest do podania swojego adresu, adresu zamieszkania, należy przyjąć, iż chodzi o wskazanie miejscowości (ulicy, nr domu, nr mieszkania), w której osoba ta przebywa z zamiarem stałego pobytu, bez względu na ewentualny brak zameldowania. Osoba taka poprzez wpisanie adresu zamieszkania w formularzu wniosku składa oświadczenie, iż z tym miejscem zamieszkania, które wskazała wiąże się jej zamiar stałego pobytu w tymże miejscu (miejscowości). Zameldowanie na pobyt czasowy, czy też brak zameldowania (na pobyt stały lub czasowy) nie stanowi samoistnej przesłanki do odmowy rejestracji pojazdu, jeżeli wnioskodawca spełnia warunki określone przepisami prawa materialnego niezbędne do otrzymania dokumentu.
Z przedstawionego stanowiska wynika, iż brak jest podstaw do odmowy zarejestrowania samochodu w miejscu, gdzie interesant zamieszkuje z zamiarem stałego pobytu pomimo braku stałego zameldowania.
|
Hubeeert - 01-03-2010, 21:45
Zaczynam czuc się jak piłeczka do pingponga. Wniosek odrzucony. Za chwilę znów przyjety. Odrzucony bo gruba pani w urzędzie nie rozumie różnicy pomiędzy adresem zamieszkania i zameldowania
mkm - 01-03-2010, 21:52
Jak to sie mowi...
"Nie chwal dnia przed zachodem slonca"...
Trzymam kciuki za pomyslne zalatwienie sprawy lub szybki meldunek.
londolut - 01-03-2010, 22:40
Hubeeert, będzie ok. Nawpieniasz się jeszcze pewnie z parę razy na tych urzędasów od siedmiu boleści ale przejdzie. U nas niestety wszystko trzeba wydeptać.
u157 - 03-03-2010, 20:58
Jeśli mogę się wtrącić, to proponuję przy następnej wizycie w przypadku jakiś niejasnych odpowiedzi, poprosić z kierownikiem danego biura a jak nie pomoże to iść do starosty i wyłożyć problem. Jak nie pomoże to uprzejmie poinformować, że się zwrócisz z wnioskiem o pomoc do wojewody. To często pomaga i przyspiesza załatwienie sprawy.
Powodzenia w zmaganiach.
Hubeeert - 03-03-2010, 21:14
Właśnie o to chodzi, że pomaga mi w tym Pani Naczelnik od spraw obywatelskich czy jakoś tak bo inaczej miałbym przekichane.
swinks_UK - 04-03-2010, 11:53
A nie tęsknisz za UK?
Hubeeert - 04-03-2010, 12:13
A bana chcesz?
swinks_UK - 04-03-2010, 13:31
Hi, hi, hi... jaki wrażliwy
Żeby ci nie została opcja rejestracji autka w UK
Mogę użyczyć adresu
|
|
|