To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana wycieraczek, na jakie w galancie, wycieraczki

Krzyzak - 09-02-2016, 11:23

Marcino napisał/a:
puku co rewelacja
daj znać za 5 lat - bo tyle mi wytrzymały Motgumy w srebrnym Galu
Dario1986 - 09-02-2016, 11:58

Marcino napisał/a:
Założone tydz temi dwie Oximo - puku co rewelacja

Zakładałem takie na początku listopada- nadal rewelacja.

tresorex - 09-02-2016, 12:24

draco09 napisał/a:
Zauważyłem, że MOTGUM ma w ofercie wycieraczki hybrydowe, ktoś je może testował? Obecnie mam płaskie motgumy (530x450) i niestety od strony pasażera wycieraczka na końcu odstaje i nie zbiera z tej części wody. Te hybrydowe podobno lepiej przylegają, jak jest w praktyce?

Ja mam takie hybrydowe. Lipa straszna. Niby wyglądają fajnie bo są owalne od góry i ładnie prezentują się w podszybiu, ale wycierają często punktowo jak zwykłe wycieraczki starego typu. Zauważyłem że nie ma chyba nic lepszego niż dobra płaska wycieraczka ze spojlerem. Po zimie wracam do takich.

Marcino - 09-02-2016, 12:33

Dario1986 napisał/a:
Marcino napisał/a:
Założone tydz temi dwie Oximo - puku co rewelacja

Zakładałem takie na początku listopada- nadal rewelacja.

Dobrze wiedzieć, Radex chyba też takie ma.

draco09 - 09-02-2016, 12:45

tresorex napisał/a:
Ja mam takie hybrydowe. Lipa straszna. Niby wyglądają fajnie bo są owalne od góry i ładnie prezentują się w podszybiu, ale wycierają często punktowo jak zwykłe wycieraczki starego typu. Zauważyłem że nie ma chyba nic lepszego niż dobra płaska wycieraczka ze spojlerem. Po zimie wracam do takich.

Obecnie mam płaskie i byłoby super gdyby nie to, że końcówka wycieraczki od strony pasażera odstaje od szyby w pozycji poziomej - a tych dogiąć się nie da. Z tego co wiem są tacy, którzy zamiast 450 mają 480 - nie wiem jakim cudem taka przylega im w całości, no chyba że nie przylega i tylko mi to przeszkadza :P

Marcino napisał/a:
Założone tydz temi dwie Oximo - puku co rewelacja. Cena 17zł szt.

Gdzie za tyle dorwałeś :) ? Na "alledrogo" na szybko znalazłem po 32 zł.

Dario1986 - 09-02-2016, 14:59

draco09 napisał/a:
tresorex napisał/a:

Obecnie mam płaskie i byłoby super gdyby nie to, że końcówka wycieraczki od strony pasażera odstaje od szyby w pozycji poziomej - a tych dogiąć się nie da. Z tego co wiem są tacy, którzy zamiast 450 mają 480 - nie wiem jakim cudem taka przylega im w całości, no chyba że nie przylega i tylko mi to przeszkadza :P

Marcino napisał/a:
Założone tydz temi dwie Oximo - puku co rewelacja. Cena 17zł szt.

Gdzie za tyle dorwałeś :) ? Na "alledrogo" na szybko znalazłem po 32 zł.

w lokalnym motoryzacyjnym w Zamościu płaciłem po 15 pln/ sztuka na przód i 10 na tył (tył nie pamiętam czy wziąłem Oximo czy ALCA bo majster ze sklepu pobiegł od razu montować :) )

Marcino - 10-02-2016, 08:41

draco09 napisał/a:
Marcino napisał/a: Założone tydz temi dwie Oximo - puku co rewelacja. Cena 17zł szt.

Gdzie za tyle dorwałeś ? Na "alledrogo" na szybko znalazłem po 32 zł.

Wycieraczka 12zł z rabatem 40% - mieliśmy kupon rabatowy na 2 komplety, przesyłka 20zł, a ze wziąłem z kumplem 4 szt to przesyłka wyszła po 5zł.

mati_z - 10-02-2016, 08:57

Ja po roku wywaliłem płaskie Motgumy, bo już zaczęły mazać. Teraz zaszalałem i kupiłem polecane przez Fragu hybrydowe Denso. Na razie jestem zadowolony, bo są bezgłośne, świetnie zbierają i dobrze wyglądają ;)
draco09 - 10-02-2016, 09:05

Marcino napisał/a:
Wycieraczka 12zł z rabatem 40% - mieliśmy kupon rabatowy na 2 komplety, przesyłka 20zł, a ze wziąłem z kumplem 4 szt to przesyłka wyszła po 5zł.

A jaką długość masz tych wycieraczek? U mnie płaska Motgum od strony pasażera (450mm) w pozycji poziomej nie przylega do szyby i nie zbiera z tamtej części wody - zastanawiam się czy to kwestia samej wycieraczki, czy tego, że kształt szyby w tym miejscu sprawia, że żadna wycieraczka nie będzie przylegać.

[ Dodano: 10-02-2016, 09:06 ]
mati_z napisał/a:
Ja po roku wywaliłem płaskie Motgumy, bo już zaczęły mazać. Teraz zaszalałem i kupiłem polecane przez Fragu hybrydowe Denso. Na razie jestem zadowolony, bo są bezgłośne, świetnie zbierają i dobrze wyglądają ;)

A jaka długość i jak z przyleganiem do szyby? Przylegają na całej długości (od strony pasażera)?

Hugo - 10-02-2016, 09:23

draco09 napisał/a:
kształt szyby w tym miejscu sprawia, że żadna wycieraczka nie będzie przylegać
Tak raczej jest. Nie wyciera tylko z samego dołu, ok. 10 cm wyżej już wyciera, prawda?
Marcino - 10-02-2016, 12:53

Hugo napisał/a:
draco09 napisał/a:
kształt szyby w tym miejscu sprawia, że żadna wycieraczka nie będzie przylegać
Tak raczej jest. Nie wyciera tylko z samego dołu, ok. 10 cm wyżej już wyciera, prawda?

Sprawdzę dokałdnie jak to jest u mnie ale nie zauwazyłem niczego zlego. NIeprzygladałem się w narozniku pasażera bo tam nie siedze i nie patrze:). Taraz mam 550mm i 450mm. Wcześeniej miałęm dłuższe o 50mm zwykłe.

draco09 - 10-02-2016, 16:00

Hugo napisał/a:

Dokładnie tak. A pytam, bo może są wycieraczki, które są tak wyprofilowane, że nawet tam docierają, moje Motgumy nie dają rady :)

kondzik135 - 11-02-2016, 00:55

Ja od ok. 2 msc mam wycieraczki Valeo- 60zl za dwie zapłaciłem. Narazie jest rewelacja mam nadzieję, że za te pieniądze dalej się to utrzyma :) Tak przy okazji się zapytam, korzystał ktoś z teflonu na szyby? Co o ty sądzicie. Podobno nie wiedzialne wycieraczki :D
Krzyzak - 11-02-2016, 08:05

Też używałem Valeo Sillencio - niestety bardzo szybko pojawił się wskaźnik zużycia (żółty znaczek) i zaczęły skakać na szybie.
sylwester.kolan - 16-03-2019, 02:57

tutaj matgum takie podaje wymiary wycieraczek do gala

http://motgum.com/katalog...&marka%5B%5D=27