[97-04]Galant EAxA/W - Problem ze skrzynią automatyczną
pompec - 01-03-2014, 17:09
Mam takie pytanie... czy normalnym zachowaniem skrzyni tiptronic jest delikatne spadanie obrotów po zmianie z 2 na 3? wygląda to tak... z 1 na 2 jest normalnie, obroty od razu, po spadku spowodowanym zmianą przełożenia, idą do góry... ale już z 2 na 3 po spadku obrotów przy zmianie, jeszcze troszkę spadają, chwilę się utrzymują i idą do góry, ale nie tak żywiołowo jak przy 2-ce... zaznaczyć należy, że prędkość przy tym idzie cały czas do góry... podobnie sytuacja się ma przy redukcji z 4 na 3. Obroty podskakują, ale jest małe wahnięcie w dół i dopiero w górę... niby mam tak chyba od dawna (od początku - 3 lata) ale jakoś tak ostatnio bardziej na to zwracam uwagę i zastanawiam się, czy nie jest to jakiś niepokojący objaw... pytanie do użytkowników tiptroniców... czy tez tak mają czy jednak coś u mnie jest nie tak... dodam, że skrzynia praktycznie w ogóle nie szarpie, a olej zmieniany był pół roku temu...
poniżej filmy poglądowe:
https://www.youtube.com/watch?v=-m-UdGn9sc0
https://www.youtube.com/watch?v=51l1mt9Icnk
czapelka - 01-03-2014, 19:34
Wg mnie u Ciebie wszystko w porządku. Mam tak samo.
Krzyzak - 01-03-2014, 21:16
pompec to automat więc sprzęgło hydrokinetyczne działa na innej (trochę zasadzie) i przeniesienie momentu odbywa się przez inne jego zapełnienie
w efekcie może być tak, że obroty spadają a auto przyśpiesza
polaff - 02-03-2014, 10:37
Krzyzak napisał/a: | w efekcie może być tak, że obroty spadają a auto przyśpiesza | bo tak właśnie jest chyba w każdym automacie - na pewno w każdym którym jeździłem.
pompec - 02-03-2014, 11:28
czyli wynika z tego, że 1 i 2 mają charakter bardziej "ostry", bezpośredni, a 3 i 4 są już bardziej nastawione na utrzymanie nabranej prędkości i oszczędzanie paliwa... czuć to nawet przy tiptroniku... jak zapniemy 1 czy 2, to jest prawie jak w manualu (czuć, że silnik z kołami jest połączony bezpośrednio), a już na 3 i 4 mamy charakterystyczne dla klasycznych automatów miękkie, płynne, nieco gumowe połączenie...
polaff - 02-03-2014, 11:31
pompec, Myślę, że wynika to bardzie z większego obciążenia zespołu napędowego przy wyższych biegach.
Dodam, że na nierekomendowanym na tym forum oleju w asb auto pokonało już dystans 1450km - nadal nie mam mam żadnych negatywnych uwag co do pracy skrzyni
Koszt zakupionego oleju jest dużo niższy od Transmax Z czy N
maddox161 - 02-03-2014, 20:25
i to jest najfajniejsze w automacie...obroty spadają a prędkość rośnie
pipi_ja - 06-03-2014, 00:41
Mam do Was pytanie odnośnie wymiany oleju w asb.
Otóż stałem się posiadaczem Hyundaia Sonaty NF 3.3 v6 z 2006 roku i jest tam automatyczna skrzynia podobno od miska. Jest to pięcio biegowy tiptronic.
Z tego co wiem nie posiada zewnętrznego filtra. Moje pytanie brzmi w jaki sposób dynamicznie wymieniacie w niej olej? Szukałem na forum i znalazłem opis Bartka chyba z 2005 roku.Za jego pomocą?
Pytam bo mam niski stan oleju i nie wiem czym jest obecnie zalana.Dlatego chciałem wymienić na świeży.
Krzyzak - 06-03-2014, 07:53
Opis Bartka pasuje do skrzyń z filtrem zewn. i wewn. Jest to kopia opisu z manuala do EA, więc możesz się nim posiłkować (zdjęcia z opisu Bartka niestety zniknęły).
polaff - 24-03-2014, 05:49
Nie wiem czy Was to interesuje, ale napisze
na Iberia Ultra Matic M-1375.4 w skrzyni moje auto przejechało już 9000km i nadal skrzynia pracuje super. Zatem polecam ten olej. Uważam, że jeśli skrzynia wytrzymała taki przebieg przy agresywnym traktowaniu to wytrzyma na nim jeszcze wiele.
otik - 25-03-2014, 10:40
Witam
W galancie 2.5 A/T 2000r,Podczas jazdy na 4tym biegu,slychac stuk,szarpnięcie,auto redukuje do 3ki i zaczyna migać lampka od pozycji N,jedzie normalnie ale nie zmienia biegów niezależnie od prędkości i ciągle jest na 3ce,ręcznie można zredukować do2ki,1 i 4 nie działa.Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu problem znika na jakieś 200km,Co to może być?
jafo2 - 10-04-2014, 18:59
Panowie, mam pytanko,
Ostatnio poszarpuje troszkę przy zmianie z 2 na 3. Reszta biegów ładnie nie odczuwalna.
Czasami jest też tak że zmieni z 2 na 3 też ładnie. Najbardziej odczuwalne jest to przy prędkości 40 km/h jak się wolno jedzie.
Odczuwa się to tak jak by ktoś w manualu za szybko puścił sprzęgło.
Zastanawiam się czy nie odpiąć klem. Zauważyłem że jak się jeździ różnie raz szybciej raz wolniej to skrzynia inaczej zmienia biegi.
Co może być przyczyną szarpania? Jeśli byłby to konwerter to chyba na każdym by szarpało.
jAZZMAN - 10-04-2014, 19:28
Przejedź się trochę aby rozgrzać olej w skrzyni.
Zatrzymaj się.
Wrzuć "N".
Nie gaś silnika.
Zaciągnij hamulec postojowy.
Wyciągnij bagnet oleju ze skrzyni.
Napisz ile masz oleju
jafo2 - 10-04-2014, 21:48
Ok sprawdzę jutro i dam znać, jak ostatnio sprawdzałem był max, nawet mam wrażenie że było za dużo.
[ Dodano: 12-04-2014, 18:34 ]
Sprawdziłem i jest max z górną kreską, co prawda ciężko mi się tam dobrać bo węże od instalacji gazowej idą tamtędy. i wyciągam bagnet trochę od ukosem i może ze ścianek brudzi się.
Zdejmę dolot powietrza i sprawdzę jeszcze raz.
Ale jak auto pochodziło troszkę ze skrzynią na N szarpanie się zmniejszyło i to znacznie.
[ Dodano: 17-04-2014, 23:36 ]
Sprawdziłem dokładnie, i na zimno mam w skrzyni oleju do kreski max,
czyli teoretycznie za dużo.
Skrzynie zmienia biegi raz ładnie a raz troszkę szarpie ale tylko przy zmianie z 2 na 3.
Czy powinienem spuścić troszkę oleju?
A tak z innej strony co jest główną przyczyną wari tej skrzyni?
czy jest to zmielony wieloklin konwertera ?
jarek80 - 19-04-2014, 20:09
Witam wszystkich. Dziś odebrałem auto po wymianie uszczelniacza wałka sprzęgłowego bo ciekł olej z skrzyni. Dojechałem do domu,patrzę pod samochód a tu leci jeszcze mocniej niż przed wymianą Uszczelniacz był z aso hiundaya 43/60/9. tu pytanie co mechanik zrobił żle przy montażu?
|
|
|