To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - CB RADIO

Student - 14-11-2008, 13:31

Ja kierując się Swoją normą akceptuję do 1.5.
Spowodowane jest to tym że w parametrach technicznych anteny jest podane jak antena się stroi w danych częstotliwościach.
Przeważnie osoba która przyjeżdża do strojenia nie ma specyfikacji.
Dodatkowo trzeba powiedzieć że przy ogólnym chłamie na rynku mało anten stroi się poniżej 1.3, przeważnie 1.3-1.5.
Wynik 1.1. należy uznawać za IDEAŁ :mrgreen:
No i jak mamy już taką dobrą antenę to zaczynamy poprawiać modulację (mikrofon), jak z tym skończymy to zaczynamy zmieniać radio i tak w koło macieju.
Może z tej szerokiej populacji wykluje się kilku pasjonatów którzy za 10lat powrócą do CB z łezką w oku.
Z tego co czytam sami stwierdzacie że zaczyna być nieprzyjemnie na CB, dokładnie tak było w latach 1995 i dalej.
Początek 90-tych piękny rozkwit, potem małolaci którym dziani rodzice (bo CB nie było takie tanie jak teraz) pokupowali zabawki aby mieć dzieciaki z głowy.
Potem agonia i znowu odrodzenie.

Powodzenia i zobaczymy jak będzie.
Może kiedyś w eterze :wink:

PS. Jestem ciekaw czy ktoś jeszcze pamięta wywołanie/prośbę w stylu: BREKO

Anonymous - 14-11-2008, 14:44

Student napisał/a:
Początek 90-tych piękny rozkwit, potem małolaci którym dziani rodzice (bo CB nie było takie tanie jak teraz) pokupowali zabawki aby mieć dzieciaki z głowy.
Potem agonia i znowu odrodzenie.

Powodzenia i zobaczymy jak będzie.
Może kiedyś w eterze :wink:

PS. Jestem ciekaw czy ktoś jeszcze pamięta wywołanie/prośbę w stylu: BREKO

Jasne że tak. Ja pamiętam nawet jak jeździło się do Agencji PAR o pozwolenie na nadawanie, Później składki roczne....

Breko. Jasne że pamiętam, dziś rzadko się to słyszy, ale ja starym przyzwyczajeniem zawsze puszczam BREKA.....

A co do czasów......dziś coraz częściej sie słyszy chamstwo niż coś konkretnego, choć nie powiem bo raz skończyło mi się paliwo (uszkodzony wskaźnik) i po poproszeniu o pomoc na 19-ce gość z drugiego końca miasta jechał aby mnie zaholować. Także wierzmy że jest dobrze, bo przykłady są.....zostaje nasza Wiara. Pozdrawiam.

mikomik - 16-11-2008, 09:27

breko! poczytajcie troszkę co napisałem na forum str 17
1. strojenie anteny na wykres ok dobra sprawa
2. firmowe anteny kiepsko zestrojone - fakt
3. obowiazkowe strojenie kabla - fakt
4. cewka to sztuczne wydłużenie bata antenowego - fakt (bo prawdziwa antena to ponad 11m - długość fali)
5.wydłużanie czy skracanie anteny - konieczność
6. strojenie anteny razem z kablem - półśrodki - ostateczność
7. zwykły drut zamiast firmowej anteny - może być byle dobrze zestrojony i dobrze zestrojony kabel - fakt
pozdro szerokości

Anonymous - 16-11-2008, 10:03

I wszystko jasne.....nie muszę już dyskutować na temat cięcia i dolutowywania.......bądź jak kto woli.....skracania/wydłużania. Choć zawzięci mogą sobie stroić przelutowywując cewkę.....(80% cewek jest nie do rozebrania).
Anonymous - 16-11-2008, 11:12

ja też kłócić się nie będę ale zadzwońcie do firmy Sinad :) Wczoraj wszedłem w posiadanie anteny Sirtel Santiago 1200 (196 cm o ile dobrze pamiętam). I w połączeni z Walkerem daje to możliwość spokojnego odsłuchu z 20 km mobili. W drodze z Mszczonowa do Grójca słyszałem bazę z Sochaczewa rozmawiającą z 2 bazami z Żyrardowa. I nikt mi nic nie ciął.

[ Dodano: 16-11-2008, 11:25 ]
Po za tym (Tu już wchodzę w nie do końca znany mi temat - ale tak na ludzką logikę) Pasmo 11 m wymaga odpowiedniej anteny. Głównie chodzi o długość więc jeżeli jakiś producent zrobił antenę danej długości to zapewne bardzo długo wyliczała jej długość jak i grubość dobierając odpowiednią cewkę. Ale przecież my - ludzie od projektantów mądrzejsi bo poczytaliśmy poradniki w necie i kupiliśmy SWR miarkę za 17 pln możemy to zmieniać. :) Miłego cięcia bacików :)

Anonymous - 16-11-2008, 11:40

Zadzwoń i zapytaj tą że firmę....jak pisałem wcześniej, i pisał mikomik antena wymaga strojenia. Może w tejże firmie ją zestroili???? tego nie wiesz......poza tym ty kupiłeś postawiłeś i nadajesz......a jak by ją sprawdzić Sw miarką? Zapraszam do Łodzi, ja skontaktuję się z wujkiem coby z firmy wziął Reflektometr, i zmierzymy.

Nadawać możesz na czym chcesz. A odbierał będziesz nawet z kaloryfera, Kwestia w tym czy sąsiedzi nie odbierają fonii z twojego radia w telewizorze itp. Ew. czy nie harczysz, gwiżdzesz itp.

Jak już wcześniej pisaliśmy wszystko jest zależne od tego gdzie się stawia/montuje antenę, warunki atmosferyczne etc. a to że Ty nie stroisz....hmmm......fart? Długość fali to 11,36m
Dasz gwarancję ze twoja antena razem z kablem i cewką (nawinięty drut na dielektryku) ma łącznie tę długość? lub jej wielokrotność?

Gwarantuję ci że dobrze zestrojony drut o odpowiedniej długości będzie lepszy niż antena Presidenta za 1500zł. Cena nie jest odzwierciedleniem jakości. A wszystko opiera się na prawach fizyki (długość fali etc.), i żaden producent anten nie wykorzystuje kosmicznych materiałów i nie jest czarodziejem - są rzeczy które są stałe......np w Fizyce i matematyce, i żebyś nie wiem jak bardzo się starał tego nie przeskoczysz.....

Więc debata o jakości anten jest zbędna, bo są tylko mniej lub bardziej zestrojone razem z kablem i cewką przez producenta, a cena to tylko materiały wykorzystane do jej produkcji i technologia, a do tego renoma firmy. I żadna z tych rzeczy nie świadczy o jakości nadawania przez ciebie. O tym świadczy fakt że producent dobrze zestroił całość.

Każdy kto trochę ma do czynienia z radiem, wie że najlepsza jest antena 5/8 fali. Na aucie 9-u metrów woził nie będziesz.....więc robi się to w cewce......i antena może mieć 10cm, a cewka 8.9m (nawój) i będziesz dobrze nadawać. Ale jak wiadomo na krótki dystans....(bo musi mieć co wypromieniować falę....)

Ale np zakup anteny ćwierć falowej o długości 1200cm mija się z celem.....bo zasięg będzie mniejszy niż na 10cm kikucie z dobrą cewką....

to są prawa wyczytane necie, stałe fizyczne, i wiadomości z np.forum do którego linka podałeś. Do tego proponuję poczytać na forum ELEKTRODA na temat radii i nadwania. Tam na pewno dowiesz się więcej niż na forum Cb-radio.....
Poza tym oszczędzając, kupuje się antenę za 73zł (moja antena) i się ją stroi.....(jak trzeba to tnie) i nadaje na odległość dochodzącą do 18km......sprawdziłem.....więc antena sirio czy jakiś president mający nadawanie 20km wcale mi nie imponuje. (kwestia jest tylko taka że ty stroić nie musisz....) BTW. Producent podaje SWR samej anteny, bez kabla.

Pozdrawiam.
Cały post został oparty na w/w materiałach i został podany w wersji skróconej. Nic co zostało tu napisane nie było skierowane przeciwko komukolwiek, i nie miało na celu urażenia nikogo.

Anonymous - 16-11-2008, 11:56

Forest_Taft napisał/a:
a to że Ty nie stroisz....hmmm......fart?
ale ja stroje antenę tylko nie TNĄC jej tylko wysuwając lub wsuwając bat w cewkę tak jak się to powinno robić :) PZDR
Anonymous - 16-11-2008, 16:36

pojar napisał/a:
Forest_Taft napisał/a:
a to że Ty nie stroisz....hmmm......fart?
ale ja stroje antenę tylko nie TNĄC jej tylko wysuwając lub wsuwając bat w cewkę tak jak się to powinno robić :) PZDR
Niestety nie zawsze jest to możliwe. W moim przypadku antena została skrócona o ładnych parę cm, bo zakres regulacji się wyczerpał.
Anonymous - 16-11-2008, 19:16

Dokładnie, zależy od anteny. Te tańsze też są dobre ale bezwzględnie wymagają strojenia. Mojej ubyło 9cm, a mojego ojca 7. Tak jak już wcześniej pisałem, a brat ma antenę innej firmy (też do 100zł) i mógłby obciąć 2 cm, ale zmieścił się w regulacji.....
Student - 17-11-2008, 08:14

FOREST zapamiętaj raz na zawsze :
NIE TNIEMY ANTENY.
Prawie każda antena (lepsze wszystkie) ma strojenie poprzez wsuwanie/wysuwanie bata w środek cewki, jeżeli takiego rozwiązania nie ma to antenę stroimy poprzez ucinanie kabla a nie ANTENY.

akbi - 17-11-2008, 08:44

Student napisał/a:
Prawie każda antena (lepsze wszystkie) ma strojenie poprzez wsuwanie/wysuwanie bata w środek cewki, jeżeli takiego rozwiązania nie ma to antenę stroimy poprzez ucinanie kabla a nie ANTENY.

hm ... a mi Presidenta przycięli :?

Student - 17-11-2008, 08:51

AKBI bo robili CI partacze.
To tak jak byś sobie palec uciął.
Problem polega na tym że jak antena nie chce się zestroić (z różnych powodów) za pomocą wsuwania/wysuwania bata to powinniśmy wymienić przewód np. na inny (markowy choć tu bym nie przesadzał) lub dłuższy i tu zaczynamy mieć problem bo np. Pan który stroi nie ma: przewodu/ lutownicy albo mu się nie chce (np. ręce mu się trzęsą i nie potrafi zarobić końcówek).
Łatwiej przekonać klienta który się nie zna że trzeba ciąć BAT :cry: bo wtedy będzie lepiej.

To jakaś paranoja z tym cięciem anten. :rolleyes:

akbi - 17-11-2008, 09:37

Student napisał/a:
AKBI bo robili CI partacze.

śmiem twierdzić, że możesz mieć rację ... hm ... jak będę miał chwilę to podjadę w jakieś inne miejsce ...tak dla uspokojenia sumienia :)

Anonymous - 17-11-2008, 11:32

Student napisał/a:
To jakaś paranoja z tym cięciem anten. :rolleyes:

A masz szczypce do zaprawienia końcówek? Ja nie mam. Uciąłem sobie bata, i uwierz mi że zarówno odbiór jak i nadawanie mi się polepszyło. Poza tym, jak już piszesz że nie tnie się anten, to i kabli się nie tnie, a stroi się antenę przelutowywując Cewkę, lub ją po prostu zmieniając, i wtedy znów wysuwamy/wsuwamy.

Masz rację ze sie nie tnie, ale....jak się nie ma możliwości to i ten sposób jest dobry.

Umówmy się oczywiście że stroimy sami.....bo jak firma stroi to ja nie wnikam, ale dużo takich firm to po prostu jak pisałeś to partacze, więc ja wolałem uciąć niż końcówkę w radiu spalić.

Poza tym, stacjonarną antenę się stroi skracając/wydłużając jej.....długość, ale to są anteny teleskopowe (każdy segment da się wsunąć i wysunąć), więc ja analogicznie do stacjonarnej po prostu skróciłem.

Poza tym, tak na prawdę to ile nas, tyle teorii. Dla mnie najważniejsze jest to że są skuteczne. BTW. Poza stacjonarną 5/8 nie miałem do czynienia z drogimi antenami takimi jak midland, czy president. A te tanie to już tak jak pisałem, producent dał kabel taki aby osiągnąć długość fali, ale z wyliczeń na pewno matematycznych (długość fali to 11,3 antena 145cm cewka np 30cm yo resztę kabel.....co też jest błędem ale nie wieżę że w antenie za 78zł ktoś się przykładał). Z tytułu że nie mam możliwości zaprasowania końcówek kabla, ani rozebrania cewki, przyciąłem bat. Zasięg się poprawił znacząco.

Teraz jak jadę w drugi koniec miasta to i tak rozmawiam z domem. a odległość to ok 12 km.

Student - 17-11-2008, 12:17

Forest nie mam nic do tego że obciąłeś bo to jest twoja antena i robisz z nią co chcesz, więcej ważne jest to że osiągnąłeś co zamierzyłeś czyli dobre nadawanie i dobry odbiór poprzez zestrojoną antenę. Chwała Ci za to.
Co do końcówek to standardowe końcówki CB: radio i do anteny są wymienne (każda po 3-6zł/szt.) zarówno na cienki kabel jaki i na kabelek przekroju palca dłoni (np. do stacjonarnych anten) jaki posiadam.

Co do anten stacjonarnych to chciałem sprecyzować że zarówno 1/2 jak i 5/8 fali i wiele innych : stroimy ostatnim składem reszta ma swoje określone położenie.

Przelutowywanie cewki to wyższa filozofia i nikomu kto nie ma pojęcia o SW-miarkach, o tym co chce osiągnąć nie polecam bo prędzej zepsuje niż naprawi, zresztą w markowych antenach zwoje są tak nawinięte że nie da się tego zrobić bo każdy ma swoje określone miejsce.

Właśnie chodzi MI o to aby osoby czytające ten wątek wiedziały co należy robić, co powinni robić panowie strojący radia i za co im płacimy, a co jest robione niezgodnie ze sztuką ale oczywiście może prowadzić do celu. :mrgreen: który osiągnąłeś.