To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chce kupić VR4 - Kolejne VR4 do kupienia?

i9i - 24-05-2012, 21:55

robertdg napisał/a:
marcinzam napisał/a:
Czy TEN Legnum był już na aukcji ?
Systematyznie co jakiś czas się pokazuje na allegro

Nawet opis nie ulega zmianie w ogłoszeniu

adaxo - 27-05-2012, 00:10

piotrkor1 napisał/a:
Nie zaliczka wpłacona przez PKO BP już zwrócona.Teraz mam inny problem kupiłem auto nie mam jak je przywieźć bo przewoźnik najpierw mówił o transporcie za 1500zł a teraz wyszło na to,że mam mu dać kasę i on poleci do UK przyjedzie nim do Polski.Chyba coś nie hallo.

Nie wiem co takiego dziwnego jest w tej ofercie, jak już pisałem, IMO to jest najrozsądniejsze/najekonomiczniejsze rozwiązanie, jak ktoś to robił wcześniej to nie widzę problemu, na pewno lepiej tak niż kulać się z laweta ze 4000 km.

swinks_UK napisał/a:
Bardzo nie halo. :!:

Ty weź i pakuj się w samlot i odbieraj auto osobiście. Sam sie nim przykulasz do PL.
Jakbyś potrzebował więcej szczegółów jak to ogarnąć to na PW.

Jak nie zna języka to może mieć problem z promem/insurance/v5 ect, nie wspomnę już o prowadzeniu auta taki kawal z kiera po drugiej stronie najpierw w UK a później na kontynencie.

macia - 27-05-2012, 21:38

adaxo napisał/a:
Nie wiem co takiego dziwnego jest w tej ofercie

To wpłać kilka razy taką zaliczkę, może się dowiesz :roll:
Trzeba być niezłym naiwniakiem, żeby wpłacać kasę obcemu człowiekowi za obiecanki-cacanki. Niejeden się przejechał na takim biznesie i to nie na 1000 funtów tylko na wielokrotność tej sumy...

adaxo - 27-05-2012, 21:45

macia napisał/a:
adaxo napisał/a:
Nie wiem co takiego dziwnego jest w tej ofercie

To wpłać kilka razy taką zaliczkę, może się dowiesz :roll:
Trzeba być niezłym naiwniakiem, żeby wpłacać kasę obcemu człowiekowi za obiecanki-cacanki. Niejeden się przejechał na takim biznesie i to nie na 1000 funtów tylko na wielokrotność tej sumy...

Myślałem ze ta oferta jest od jakieś firmy która oficjalnie się zajmuje sprowadzaniem aut i wpłacona kwota oczywiście na rachunek firma zarejestrowana itp, a nie jakiś cwaniak z ogłoszenia, z takimi to oczywiście ze z daleka albo inaczej, nie wpadło by mi do głowy żeby takie coś w ogóle brać pod uwagę i wspominać publicznie na forum.

macia - 27-05-2012, 21:47

No niestety, tu jest Polska nie elegancja-Francja :lol: A nawet jeśli firma, to wcale nie gwarantuje to uczciwości :?
robertdg - 27-05-2012, 22:15

marcinzam napisał/a:
Czy TEN ( http://allegro.pl/mitsubi...2371301900.html ) Legnum był już na aukcji ?

Też tutaj http://otomoto.pl/mitsubi...-C24447326.html

adaxo - 27-05-2012, 22:21

macia napisał/a:
No niestety, tu jest Polska nie elegancja-Francja :lol: A nawet jeśli firma, to wcale nie gwarantuje to uczciwości :?

Hehe :D po siedmiu latach na 'wygnaniu' już się człowiek przyzwyczaił do innych 'zasad'.

swinks_UK - 27-05-2012, 22:54

adaxo napisał/a:

Nie wiem co takiego dziwnego jest w tej ofercie, jak już pisałem, IMO to jest najrozsądniejsze/najekonomiczniejsze rozwiązanie, jak ktoś to robił wcześniej to nie widzę problemu, na pewno lepiej tak niż kulać się z laweta ze 4000 km.

Adam, tu nie chodzi o uczciwość ale zwykłe kwestie biurokratyczne.
1. Sprzedawca wyda ci samochód dopiero wtedy gdy wypełnisz razem z nim rubryki 6 i 8 w V5C wpisujac swoje dane, a sam sobie zostawia odcinek 11. Wypełnione przy nim rubryki 6 i 8 dają mu gwarancję, że te auto nie będzie potem jeździło zarejstrowane na niego.
2. Sprzedasz komuś auto wydajac nie wypełnione V5C??? :shock:
3. Jak jakiś "bolek" wpisze tam swe dane, lub podrobi podpis kupujacego, to na jakiej podstawie zarejestrujesz to auto w PL, gdzie potrzebny jest V5C? Bo albo:
- Piotrek w praktyce nabędzie auto od obywatela PL (niezarejestrowane w PL po sprowadzeniu), tutaj uruchamia się cała machina jak to auto zostało wprowadzone do obiegu, itp, to jeśli ten "bolek" wpisze tam swe dane;
- albo podpisy w V5C i innych dokumentach do rejestracji sie nie będą zgadzać (tu się kłania paragraf)
To tyle w kwesti importu auta z UK przez pośrednika.

adaxo - 28-05-2012, 00:59

Cytat:
Nie wiem co takiego dziwnego jest w tej ofercie, jak już pisałem, IMO to jest najrozsądniejsze/najekonomiczniejsze rozwiązanie, jak ktoś to robił wcześniej (wie co i jak) to nie widzę problemu

ad 1 kupiłem już parę aut w UK i czasem sprzedawcy dawali cale v5 bo im się nie chce wysyłać do DVLA
ad 2 jw, trochę zaufania??
ad 3 sprzedawcy w ogóle to nie interesuje czy wpisujesz swoje/brata/kumpla dane, jeśli coś się faktycznie spapra z podpisem to zawsze można załatwić kopie v5 z DVLA, raz miałem zamienione (przypadkowo) nazwiska kupujący/sprzedający, nie było problemu, jeden tel i pozamiatane
BTW ciekawe jak by kupił auto na przykład ode mnie?? obywatel PL a moje auto nigdy PL nie widziało (jeszcze :D )

swinks_UK - 28-05-2012, 08:46

adaxo napisał/a:

ad 1 kupiłem już parę aut w UK i czasem sprzedawcy dawali cale v5 bo im się nie chce wysyłać do DVLA
ad 2 jw, trochę zaufania??
ad 3 sprzedawcy w ogóle to nie interesuje czy wpisujesz swoje/brata/kumpla dane, jeśli coś się faktycznie spapra z podpisem to zawsze można załatwić kopie v5 z DVLA, raz miałem zamienione (przypadkowo) nazwiska kupujący/sprzedający, nie było problemu, jeden tel i pozamiatane
BTW ciekawe jak by kupił auto na przykład ode mnie?? obywatel PL a moje auto nigdy PL nie widziało (jeszcze :D )

ad.1 Nie piszesz na temat. Nie obchodzi mnie kto wysyła V5C, w UK nie ma znaczenia, ale o to, ze przynajmniej rubryka 8 jest wypełniona. To jest minimum bezwzględnie wymagane do transferu własności auta. Na 100% rubrykę 8 podpisywałeś inaczej te auta wciąż mogą być zarejstrowane na ciebie gdzieś tam w UK. Bo jaką masz pewność, ze nie? :mrgreen:
W przypadku Piotra, V5C ulega zachowaniu przez kupujacego, nie zostanie wysłane do DVLA, i ponieważ już 4 auta transferowałem do PL, to wiem, ze sprzedający w tym wypadku szczególnie zwraca uwagę na rubrykę 8.
ad. 2, jakby chodziło o kilka funtów, może..., ale w tych sprawach jestem zasadniczy,
ad. 3 Znowu nie na temat. Nie sprzedawca a kupujacy, czyli Piotrek w tym wypadku. I nie piszemy o UK a polskich realiach, gdzie telefon do DVLA nie rozwiąże sprawy.

[ Dodano: 28-05-2012, 07:55 ]
adaxo napisał/a:

Albo udajesz, albo w ogóle nie ogarniasz... :wink:
Tu obywatelstwo nie ma nic do rzeczy ale kraj zamieszkania :wink: Może źle to ubrałem w słowa... :mrgreen:
W tym wypadku zakup auta niezarejestrowanego w PL od kogoś z PL i cała zadyma z podatkami i cłami, kto i kiedy opłaca.

adaxo - 28-05-2012, 11:32

swinks_UK napisał/a:
Na 100% rubrykę 8 podpisywałeś inaczej te auta wciąż mogą być zarejstrowane na ciebie gdzieś tam w UK. Bo jaką masz pewność, ze nie?

Sprzedawałem znajomym?? :D

swinks_UK napisał/a:
W przypadku Piotra, V5C ulega zachowaniu przez kupujacego, nie zostanie wysłane do DVLA, i ponieważ już 4 auta transferowałem do PL, to wiem, ze sprzedający w tym wypadku szczególnie zwraca uwagę na rubrykę 8.

To skąd DVLA ma wiedzieć ze auto nie będzie jeździć po UK i już nie będzie żebrać o road tax??, z tego co widzę to na v5 jest tez rubryka nr 11 własnie w przypadku exportu.

swinks_UK napisał/a:
Może źle to ubrałem w słowa...

Może troszkę :)

swinks_UK napisał/a:
W tym wypadku zakup auta niezarejestrowanego w PL od kogoś z PL i cała zadyma z podatkami i cłami, kto i kiedy opłaca.

:oops: Myślałem ze od wejścia do UE cło już nie aktualne, tylko rejestracja po przeróbce i parę opłat urzędowych i to wszystko

BTW piotrkor1 jak się sprawy maja?? kupiłeś/załatwiłeś wszystko czy nie??

Bartek - 28-05-2012, 11:54

adaxo napisał/a:
Myślałem ze od wejścia do UE cło już nie aktualne

dobrze myślałeś, ale jest podatek akcyzowy, który musisz opłacić w ciągu 7 dni od sprowadzenia auta do PL i za niedotrzymanie tego terminu są drakońskie kary

piotrkor1 - 29-05-2012, 16:18

robertdg napisał/a:
dobrze myślałeś, ale jest podatek akcyzowy, który musisz opłacić w ciągu 7 dni od sprowadzenia auta do PL i za niedotrzymanie tego terminu są drakońskie kary

Czyli po sprowadzeniu auta obojętnie czy na części czy na swapa trzeba to opłacić?
Cały czas walczę o przywiezienie tego auta co prawda napisałem już,że jeżeli nie poniosę konsekwencji prawnych to rezygnuję.Mam jednak nadzieję,że jeżeli sprzedający poda numer konta do przelewu to przeleję mu kasę a wtedy(złapałem następnego przewoźnika)przywiozą mi go samochodem.

Bartek - 29-05-2012, 16:45

piotrkor1 napisał/a:
Czyli po sprowadzeniu auta obojętnie czy na części czy na swapa trzeba to opłacić?

Tak, a więcej - tak lege artis nie masz prawa jako osoba fizyczna nie prowadząca stacji demontażu pojazdów, sprowadzić prywatnie auta na części

piotrkor1 - 03-06-2012, 14:44

Aukcja zamknięta.Auto niekupione.Nadal szukam oryginalnego nietuningowanego galanta VR-4 najlepiej type-S z manualną skrzynią biegów.