[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Rozrząd i serwis w Galancie EAxx 

czekoladka_1981 - 29-06-2008, 16:06

| Zhan napisał/a: | 	 		  |  sadzicie, na czym mozna zaoszczedzic? | 	  

Kontakt  do Japaneze 602 224 584 

| Zhan napisał/a: | 	 		  | czy olac napinacz i pompe wody | 	  

W zasadzie co drugą wymianę rozrządu.
												 Zhan - 29-06-2008, 19:08
  mam jeszcze pytanie o pasek, polecane tu sa firmy Sun oraz Mitsuboshi a co powiecie o Goodyear? W intercarsie ze znizka dla MM wychodzi niecale 300 zl, warto?
												 czekoladka_1981 - 29-06-2008, 19:10

| Zhan napisał/a: | 	 		  | polecane tu sa firmy Sun oraz Mitsuboshi  | 	  

Tylko te!! sprawdzone i pewne!

| Zhan napisał/a: | 	 		  | a co powiecie o Goodyear? | 	  

Prawdę mówiąc pierwsze słyszę???? mając taką brykę nie ma co oszczędzać , gdyż odbije się na kosztach i będzie wielki klops.
												 sampler - 29-06-2008, 19:24
  U japaneze pasek Suna kosztuje 190 zl takze nie warto...
												 yrdn - 29-06-2008, 19:28
  Oszczedzilem sobie stresu   

Wymienilem wszystkie elementy rozrzadu.

Z robocizna wyszlo 1200 (w tym olej, filtry i paski wieloklinowe)   

Technicznie jest teraz bez zarzutu.
												 czekoladka_1981 - 29-06-2008, 20:07

| yrdn napisał/a: | 	 		  Oszczedzilem sobie stresu   

Wymienilem wszystkie elementy rozrzadu.

Z robocizna wyszlo 1200 (w tym olej, filtry i paski wieloklinowe)   

Technicznie jest teraz bez zarzutu. | 	  

I to jest to co bardzo cenię!!!!
												 Zhan - 29-06-2008, 20:12

| czekoladka_1981 napisał/a: | 	 		  | I to jest to co bardzo cenię!!!! | 	  

no ja rowniez ale oprocz rozrzadu czeka mnie w najblizszym czasie zalozenie LPG, pewnie wymiana swiec, oleju w skrzyni i opon wiec szukam oszczednosci   

mam jeszcze jedno pytanko, czy wymiana kompletnego rozrzadu to cos skomplikowanego dla zwyklego mechanika? mam kumpla, ktory ma duzy warsztat i wieloletnie doswiadczenie ale takiego silnika jeszcze nie robil, duzo ruzykuje oddajac mu auto czy raczej sobie poradzi?
												 czekoladka_1981 - 29-06-2008, 20:21

| Zhan napisał/a: | 	 		  | dla zwyklego mechanika? mam kumpla, ktory ma duzy warsztat i wieloletnie doswiadczenie ale takiego silnika jeszcze nie robil,  | 	  

Bałabym się oddać serce!!!

| Zhan napisał/a: | 	 		  | najblizszym czasie zalozenie LPG, | 	  

Może poczekać trochę?
												 Zhan - 29-06-2008, 20:29

| czekoladka_1981 napisał/a: | 	 		  | Bałabym się oddać serce!!! | 	  

to moze ktos ma namiar na mechaniora w okregu warszawskim co nie zedrze i nie popsuje?

| czekoladka_1981 napisał/a: | 	 		  | Może poczekać trochę? | 	  

sek w tym, ze kazdy tydzien zwloki to kilka stowek do tylu  
												 czekoladka_1981 - 29-06-2008, 20:37

| Zhan napisał/a: | 	 		  |  moze ktos ma namiar na mechaniora w okregu warszawskim  | 	  

Przejżyj> fora regionalne> mazowieckie. O tu:

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewforum.php?f=55
												 yrdn - 29-06-2008, 20:41

| Zhan napisał/a: | 	 		  no ja rowniez ale oprocz rozrzadu czeka mnie w najblizszym czasie zalozenie LPG, pewnie wymiana swiec, oleju w skrzyni i opon wiec szukam oszczednosci   

| 	  

Agresywnie napisalibym, ze skoro szukasz oszczednosci to po co Ci Galant,

w dodatku REA5A    ale jedziemy na doslownie tym samym wozku - jesli masz 

srebrnego bez skor to jest identyczny      - ja wkalkulowalem wiekoszosc wydatkow

w caly budzet na auto. Zostaly mi jeszcze opony i renowacja zakupionych felg.

| Zhan napisał/a: | 	 		  | mam jeszcze jedno pytanko, czy wymiana kompletnego rozrzadu to cos skomplikowanego dla zwyklego mechanika? mam kumpla, ktory ma duzy warsztat i wieloletnie doswiadczenie ale takiego silnika jeszcze nie robil, duzo ruzykuje oddajac mu auto czy raczej sobie poradzi? | 	  

Gdzies na forum przeczytalem, ze ktos zaplacil za wymiane rozrzadu 100-150PLN

i nigdy wiecej nie dostalby takiej samej ceny    Mechanik po prostu nie wiedzial w co

sie pakuje. Oczywiscie wprawiona reka zrobi to w kilka godzin i nie bedzie narzekac.
												 czekoladka_1981 - 29-06-2008, 21:06
  Zhan  -prawdę mówiąc jestem za wykonaniem i opisem yaro1976 . Czysty profesjonalizm!!!!! 	  | yrdn napisał/a: | 	 		  | skoro szukasz oszczednosci to po co Ci Galant, | 	  

No właśnie!!!
												 Zhan - 29-06-2008, 21:42

| yrdn napisał/a: | 	 		  

Agresywnie napisalibym, ze skoro szukasz oszczednosci to po co Ci Galant,

w dodatku REA5A     | 	  

bez przesady, sa auta drozsze w utrzymaniu a szukanie oszczednosci jest chyba zjawiskiem normalnym w kazdym przypadku, szczegolnie jesli jest to racjonalnie uzasadnione... nie szukam bezsensownych, na ogol pozornych oszczednosci, jak zapewne zwrociles uwage planuje zakup oryginalnych czesci a nie zamiennikow wiec jakims sknera nie jestem chyba   

| yrdn napisał/a: | 	 		  | ale jedziemy na doslownie tym samym wozku  | 	  

byc moze bedziemy jechac nie tylko na tym samym wozku, te kolka w dziale sprzedam jeszcze aktualne?  
												 swinks_UK - 29-06-2008, 22:03
  Dodam tylko, że paski Goodyeara i Conti nie są takie złe. W UK pakują je w autoryzowanych serwisach i jakoś angielska populacja Galantów jeździ     . Sam mam teraz pasek Conti zakładany w warsztacie który robi tuningi Skyline'ów i EVO i chwalę sobie. Za to o Mitsuboshi tutaj w UK nikt nie słyszał     .

Acha, jak masz bardzo sprawnego mechanika (wie co robi i ma doświadczenie) to może co oglądowo określić stan napinacza, być może przejedziesz te następne 60k km. Jednak pompę wody bym wymieniał.

Paski klinowe też koniecznie.
												 Zhan - 29-06-2008, 22:07
  a czy z paskami klinowymi trzeba jeszcze cos wymieniac czy tylko same paski?

| 

|  

|