To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja/Wydajność/Konserwacja

robertdg - 07-07-2010, 21:46

luckyluck, można spróbować naprawić http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40854
albo zakupić w ASO, ja płaciłem prawie 350zł

luckyluck - 07-07-2010, 21:54

Robertdg, dzięki za podrzucenie tego tematu! :)
Spróbuje najpierw naprawić, zobaczymy może się uda. Dziwne, że aż tak się ten dźwięk niesie. Silniczek na wysokości popielniczki a kratki dobre kilkadziesiąt centymetrów wyżej.

costa brawa - 07-07-2010, 22:02

co do cen nabicia klimy nie wiem skad wy te ceny bierzecie ... ostatnio gosc mi nabijal ( 2 razy bo mi chlodnica sie rozleciala w doblo) i za pierwszym razem zapalacilem 100 zl pochodzilo 2 dni i chlodnica padla (0.65 kg czynnika) a drugim razem ulgowo po wymianie chlodnicy 60 zl ... jest to serwis klimy tyle tylko ze znam tego goscia co tam serwisuje ale to mialo tylko wplyw na to drugi nabicie ze taniej policzyl - czynnika nie bylo za pierwszym i drugim razem w ukladzie
Tomek - 07-07-2010, 22:10

ja np. nabijałem i odgrzybiałem w pewnym miejscu i zapłaciłem 100 zł za całość, ale tylko dla tego, że mam tam znajomego. Oficjalne ceny to 150 za nabicie i 80 za ozonowanie.
Members only - 07-07-2010, 22:37

Nie My Bierzemy takie ceny tylko takie narzucają. jak powiesz ze za drogo to powie Ci do widzenia a przecież pompką do roberu nie nabije sobie klimy:) rozmawiałem z majstrem u którego nabijam klimę i powiedział że jeszcze wamtym roku za butlę czynnika 10 kg płacił 500zł a w tym roku owa butla kosztuje 1300zł. nie wiem jak mnie potraktuje cenowo bo w tym zakładzie pracuje mój brat, więc może da mi jakiś rabat... na razie czekam na sprężarkę, jak zamontuje to wsystko sie okaże... Poza tym mieszkam w dość małym mieście 38 tyś mieszkańców więc może stąd ta cena...
Rafal_Szczecin - 07-07-2010, 22:44

dokaldnie tak jak napisal kolega wyzej
w tamtym roku, i na poczatku tego butla ( 12,5 kg ) kosztowala w granicach 380 pln, natomiast teraz jest maly problem.
podobno sa dwie fabryki czynnika chlodniczego, poszlo jakies nie dogadanie, i czynnik nie jest wysylany do europy. kupic butle to jak trafic w totka 4, jest to mozliwe ,ale trzeba miec szczescie i do tego butla na chwile obecna troche kosztuje. najwiecej slyszalem o cenie 1500pln mi natomiast udalo sie kupic za 1150, dlatego taka a nie inna cena za nabicie.
u mnie nabicie 269 (wczesniej bylo 169 ) plus ew ozonowanie 69 pln.

m6riano - 08-07-2010, 02:59

Rafal_Szczecin napisał/a:
dokaldnie tak jak napisal kolega wyzej
w tamtym roku, i na poczatku tego butla ( 12,5 kg ) kosztowala w granicach 380 pln, natomiast teraz jest maly problem.
podobno sa dwie fabryki czynnika chlodniczego, poszlo jakies nie dogadanie, i czynnik nie jest wysylany do europy. kupic butle to jak trafic w totka 4, jest to mozliwe ,ale trzeba miec szczescie i do tego butla na chwile obecna troche kosztuje. najwiecej slyszalem o cenie 1500pln mi natomiast udalo sie kupic za 1150, dlatego taka a nie inna cena za nabicie.
u mnie nabicie 269 (wczesniej bylo 169 ) plus ew ozonowanie 69 pln.

ja kilka tygodni temu nabijalem za 99pln
ozonowanie 49
moge podac numer na priv

Members only - 08-07-2010, 08:42

może jak płaciłeś 99 pln to facet ma tak mało klientów że ma jeszcze zapas z poprzedniego roku:) ja rok temu też płaciłem 100pln za nabicie i to u tego samego gościa, u którego teraz kosztuje 200pln. Ja w takiej sytuacji muszę przy remoncie klimy przejrzeć wszystko co sie da. mam nadzieje ze nie mam gdzieś nieszczelności w układzie bo w takiej sytuacji jaka jest z tymi cenami, to nie mogę sobie pozwolić na ubywanie czynnika:):)

towar prawie deficytowy, trzeba dbać o niego :lol:

tomrom - 08-07-2010, 09:55

luckyluck napisał/a:
A czym może być spowodowane grzechotanie z kratek nawiewu w panelu środkowym? Natężenie grzechotania rośnie razem ze zwiększaniem mocy nawiewu i przy temperaturze poniżej 24 stopni... :?

Krzyzak napisał/a:
to nie kratki - w EA pada silniczek nawiewu i to on hałasuje

Nie zgodzę się do końca :)
To może być kratka.

U mnie też grzechotało z nawiewu konsoli centralnej. Wyjąłem kratki nawiewu i okazało się że grzechocze "śluza" (mechanizm zamykania nawiewu przy kratce), po prostu drgała i plastik o plastik uderzał.
Nie miałem zbytnio czasu na zabawę z tym więc postanowiłem, że zajmę się tym późnij. Ku mojemu zdziwieniu po zamontowaniu kratki na miejscu magicznie przestało.

Owczar - 08-07-2010, 10:38

tomrom, zgadzam się z Tobą. U mnie grzechocze lewa kratka w konsoli środkowej, jak przestawię na pół rozwartą to jest cisza. W pełni otwarta grzechocze.
m6riano - 08-07-2010, 13:55

Members only napisał/a:
może jak płaciłeś 99 pln to facet ma tak mało klientów że ma jeszcze zapas z poprzedniego roku:) ja rok temu też płaciłem 100pln za nabicie i to u tego samego gościa, u którego teraz kosztuje 200pln. Ja w takiej sytuacji muszę przy remoncie klimy przejrzeć wszystko co sie da. mam nadzieje ze nie mam gdzieś nieszczelności w układzie bo w takiej sytuacji jaka jest z tymi cenami, to nie mogę sobie pozwolić na ubywanie czynnika:):)

towar prawie deficytowy, trzeba dbać o niego :lol:

nie wiem..moge podac numer...kazdy sobie zadzwoni i sie zapyta czy sie cena nie zmienila...ja bede moze w tym tygodniu nabijal do focusa matki to sie dowiem czy cena sie nie zmienila

dzis nabijalem foke plus ozonowanie plus sprawdzenie szczelnosci plus przeczyszczenie przewodow zasilajacych sprzeglo elektromagnetyczne bo nie zaskakiwalo.
cena=150 zl.

Krzyzak - 08-07-2010, 22:02

BigTomala zmieniał silniczek - zapytaj go
Hugo - 09-07-2010, 00:13

tomrom napisał/a:
U mnie też grzechotało z nawiewu konsoli centralnej. Wyjąłem kratki nawiewu i okazało się że grzechocze "śluza" (mechanizm zamykania nawiewu przy kratce), po prostu drgała i plastik o plastik uderzał.
Owczar napisał/a:
U mnie grzechocze lewa kratka w konsoli środkowej, jak przestawię na pół rozwartą to jest cisza. W pełni otwarta grzechocze.
Mam to samo. Jesteście genialni, bo myślałem, że to coś z silniczkiem dmuchawy. Z braku czasu wziąłem smar teflonowy i poprzez rurkę psiknąłem przez kratki w okolice osi klapki zamykającej nawiew. Cisza jak makiem zasiał :D Nawet na najwyższym biegu tylko szum dmuchawy. Przy okazji wymiany żarówek podświetlenia wyświetlacza klimatronika nasmaruję mechanizm obu środkowych kratek smarem miedzianym i spokój na zawsze.
Krzyzak - 09-07-2010, 22:22

ok - ja spotkałem się 2-ma przypadkami i zawsze był to silniczek
natomiast od siebie mam pytanie o klimę - u mnie jest tak, że obojętnie gdzie ustawię nawiew, to i tak wieje centralną częścią - co się zepsuło?

robertdg - 09-07-2010, 22:37

Krzyzak, otwórz schwek na maxa no i baw sie przelacznikiem nawiewow od klimatronika, jednoczesniej peatrzac czy silniczkie sterujace klapami pracuja, moze gdzies sie ciegno wyczepiło, albo ramie ułamało.
Albo wczesniej zrob jeszcze jeden test wcisnij guzik podgrzewania przedniej szyby (lub jej odparowania), powinien byc bardzo mocny strumien powietrza skierowany na szybe