[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Stukanie w zawieszeniu
Hugo - 21-05-2012, 13:46
KaWu napisał/a: | Ponad rok u mnie i póki co gumka jeszcze jakoś się trzyma | Bardzo dziwne rzeczy.
kurak80 - 24-05-2012, 16:13
No i mam już banana SH z gumką Hyundaia od Japanese ...mam pytanie jak się wymienia ta gumkę na sworzniu?...one jest przyklejona czy jak?...bo sam chce ja wymienić gdyż nie ufam mechanikom którym pewnie nie będzie chciało się jej wymienić...
milo - 24-05-2012, 17:53
kurak80 napisał/a: | mam pytanie jak się wymienia ta gumkę na sworzniu?...one jest przyklejona czy jak? |
Po prostu zbijasz dookoła gumkę ładnie schodzi i tak samo z powrotem nową nabijasz dookoła
Krzyzak - 24-05-2012, 18:18
tulejka fi 41mm potrzebna - ja dociskam ją ściskiem stolarskim (tulejkę, nie gumę) i wchodzi
trochę smaru jeszcze daję - zwykłego, łożyskowego
Piekus - 24-05-2012, 18:47
kurak80 napisał/a: | No i mam już banana SH z gumką Hyundaia od Japanese ...mam pytanie jak się wymienia ta gumkę na sworzniu?...one jest przyklejona czy jak?...bo sam chce ja wymienić gdyż nie ufam mechanikom którym pewnie nie będzie chciało się jej wymienić... |
Można wiedzieć ile dałeś?
kurak80 - 24-05-2012, 18:54
Zapłaciłem 155 zł za wahacz z gumką i 30 zł wysyłka kurierem - pobranie.
komarsnk - 20-06-2014, 20:24
Taka sytuacja: byłem na przeglądzie, wyszedł luz sworznia prawego wahacza prostego oraz zerwane tuleje bananów. Stuków wtedy nie było żadnych. Po około tygodniu zaczęło delikatnie stukać na małych nierównościach (głębsze studzienki kanalizacyjne itp.) więc pomyślałem, że to właśnie ten wahacz. Wymieniłem wszystkie wahacze dolne z przodu i dalej stukało :/ Nie myśląc długo wymieniłem łączniki stabilizatora z przodu bo miałem akurat w zapasie... Dalej stuka To nie jest takie głuche stukanie tylko takie delikatne jakbym miał w schowku jakiś jakiś luźny śrubokręt Nie wiem do czego porównać ten dźwięk... Coś między "stuk" a "klik" trochę wróżenie z fusów ale miał ktoś przypadek, że stuka coś innego niż coś w zawieszeniu? Słyszę to właśnie w okolic schowka (tak mi się wydaje). Czy przy zamkniętych drzwiach może stukać zawias drzwi albo ogranicznik? Ten ostatni właśnie trochę hałasuje przy otwieraniu/zamykaniu drzwi, w sumie dźwiękiem przypominając to stukadełko... Może to być to?
gonzowsky - 21-06-2014, 12:39
Ja miałem przypadek, że zacisk hamulca latał. Spróbuj na jakiejś kostce się przejechać, przycisnąć lekko hamulec i posłuchać czy dalej się tłucze.(dzięki deejay )
malina_drizzt - 21-06-2014, 13:00
Może zawias maski.
bobek28121988 - 21-06-2014, 13:42
gonzowsky napisał/a: | Ja miałem przypadek, że zacisk hamulca latał. Spróbuj na jakiejś kostce się przejechać, przycisnąć lekko hamulec i posłuchać czy dalej się tłucze.(dzięki deejay ) |
Ja mam podobnie i stawiam na hamulce bo po zakładaniu tarcz pojawiło się stukanie i chrupanie dziwne przy dohamowaniu.
komarsnk - 21-06-2014, 15:08
malina_drizzt, zawias maski odpada - sprawdzone
Klocki - jest taka opcja nie powiem bo jak kopię w koło to słychać klocki ale w środku ten dźwięk jest całkiem inny
Tak czy siak obstawiam ogranicznik drzwi - wyciągnąć go i tak muszę bo muszę dziada zregenerować (lub wymienić) i przy okazji zmienić uszczelkę drzwi...
Dam znać czy to było to
fergul11 - 21-06-2014, 15:13
Misiek postał trochę niejeżdżony i ....słychać czasem kartofelki
...i dziwne to takie odgłosy , na dziurach nic ,a na łączeniu dwóch odcinków asfaltu coś potrafi kliknąć przy prostych kołach i wolnej jeździe
Jednak auto niejeżdżone starzeje się bardziej inż używane
robertdg - 21-06-2014, 17:19
komarsnk, zawias drzwi tez może stukac, najprostsza metoda na sprawdzenie to uchylic drzwi i sprawdzić luzy na zawiasach
komarsnk - 21-06-2014, 19:23
Robert - luzy są - praktycznie w każdych drzwiach :/
Jeśli nie poskutkuje ogranicznik ani klocki to to będzie kolejny podejrzany...
malina_drizzt - 21-06-2014, 23:34
Ja mam luz na wszystkich drzwiach.
Od kierowcy mega luz i nie zauważyłem żeby coś stukało.
|
|
|