To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Problem z odpalaniem lancera - przyczyny i diagnoza.

pasikon - 03-01-2017, 14:42

Dobra dziwna sprawa, w komputerze alert ze to wina kluczyka, pod prostownikiem odpala z obu kluczykow - tego co wzczesniej nie chcial odpalic i zapasu. Na lawecie podpieto go do prznosnego akumulatora i nie odpalal z kluczyka podstawowego a po wyjeciu akamulatora i podpieciu do prostownika wszystko ok. Wiec chyba akumulator
tyku - 03-01-2017, 16:01

pasikon napisał/a:
Wiec chyba akumulator
O tym nie pisałem, sprawa oczywista.
Widać, nie wszyscy myślą podobnie. :wink: Ważne, że awaria naprawiona w prosty sposób. :P

pasikon - 04-01-2017, 10:05

A jednak akumulator, nowy juz wstawiony. Jak widac bledy kluczyka moga byc spowodowane slabym akumulatorem 8)
RalfPi - 09-01-2017, 17:56

Serwus!
Wymieniłem akumulator i mój problem, którym było odcinanie zapłonu (czasami kilkakrotnie) zaraz po odpaleniu silnika (uzbrajanie alarmu) ustał.

Podziękowania dla kolegi Tyku.

Tomgg79 - 10-01-2017, 14:42
Temat postu: Wymiana akumulatora
Dzień dobry.
Dziś po raz pierwszy padł mi akumulator, samochód stał od tygodnia na mrozie. Nowy akumulator już kupiłem, Yuasa.

Mam jednak problem ze zdemontowaniem wlotu powietrza. Dwóch śrub mocujących już się pozbyłem, choć nie bez problemów (kręciły się razem ze śrubokrętem)... Jak zdemontować wlot tak żeby go nie połamać?

Jeśli zaśmiecam forum, sorry, szukałem odpowiendiego tematu, ale nie znalazłem.

brylekVFR - 10-01-2017, 14:47

Wystarczy pociągnąć, z tego co pamietam odginając do góry, tam są takie ząbki które trzymają. Przyjrzyj się i zrób to sprytnie, z uczuciem :mrgreen:
Tomgg79 - 10-01-2017, 16:41

Wielkie dzięki. Było tak jak napisałeś. Bałem się na początku mocno szarpnąć.

Problem kolejny. Po wymianie akumulatora samochód nadal nie odpala, cały czas słychać "duszenie" przy kręceniu kluczyka (to samo co było przed wymianą...). Co to może być? Rozrusznik?

brylekVFR - 10-01-2017, 16:51

Tomgg79 napisał/a:
cały czas słychać "duszenie" przy kręceniu kluczyka (to samo co było przed wymianą...). Co to może być? Rozrusznik?

Co przez to rozumiesz? Podczas kręceniu kluczyka? Czy po przekręceniu w pozycje pracy rozrusznika, zamiast kręcenia rozrusznika, buczy?

Tomgg79 - 10-01-2017, 18:39

Dokladnie, buczy.
brylekVFR - 10-01-2017, 21:04

Jeszcze raz zapytam w którym momencie buczy? Podczas kręcenia kluczykiem włączasz zapłon, a później uruchamiasz rozrusznik. Czy buczy po włączeniu zapłony? Czy buczy zamiast uruchomienia rozrusznika? Buczy w kabinie, buczy pod maską?
RalfPi - 10-01-2017, 22:14

Kolego, napisz konkretnie jaki masz problem - opisz krok po kroku co robisz i co się dzieje i opisz możliwie dokładnie, co towarzyszy temu wszystkiemu (jak buczenie, to jakie buczenie (jak pszczółka, czy jak wściekła krowa :)
tyku - 10-01-2017, 22:41

RalfPi, Dublujecie się :!: :wink:
Tomgg79, Nagraj co się dzieje podczas odpalania. :roll:

czarek85 - 24-01-2017, 17:13
Temat postu: Problem z odpalaniem na zimnym silniku
Witam mam problem od kilku dni z moim Lancerem. Rok 2010 silnik 1.8 benzyna + lpg. Rano na zimnym silniku bardzo nierowno pracuje przez ok 30 - 50 sek po tym czasie wszystko sie stabilizuje i jest ok. Odglos jak traktor, falowanie obrotow, przy probie ruszenia szarpie.
Wyskoczyl check engine blad P0172 zbyt bogata mieszanka.

Bizi78 - 24-01-2017, 19:55

Prawdopodobnie reduktor przepuszcza gaz.
Zakręć gaz wyjeździj go z instalacji aż się przełączy na benzynę i zobacz jak odpali następnego dnia po kilku, kilkunastu godzinach.

Mitsu_Gawlo - 23-02-2017, 12:12

Czy Lancer ze skrzynią manualną ma jakieś zabezpieczenia, że nie można zapalić, jeśli jest samochód na luzie bez sprzęgła? W sumie to chyba zawsze odruchowo zapalałem ze sprzęgłem. Teraz spróbowałem bez sprzęgła i na luzie i silniki ani drgnął tylko słychać było pyknięcie, nawet za powtórnym razem.