Forum ogólne - Opony zimowe, jazda w okresie zimowym itp
akbi - 14-10-2010, 22:10
Hubeeert napisał/a: | Misiek napisał/a: | Doradzicie jakieś rozwiązanie? | Nokian .... WR G2. |
rowniez polecam
osobiscie od dzisiaj mam juz je "na Galancie" ... w deszczu przy temp 7-8 st dzisiaj slizgaly sie zdecydowanie mniej niz Dunlopy letnie (fakt, ze dunlopy maja 4 sezony za soba, a nokiany tylko 1 )
Krzyzak - 15-10-2010, 07:30
akbi to u nas wczoraj padało?
poza tym - ja nie wiem, jak jeździsz, skoro ślizgasz się na dunlopach - ja mam chińszczyznę i poślizg jest tylko przy ruszaniu na mokrej nawierzchni (+ za dużo gazu)... na innych oponach to nie występuje...
akbi - 15-10-2010, 10:25
Krzyzak napisał/a: | akbi to u nas wczoraj padało? |
no w Gdańsku (w części północnej) ok godz 16-17 padało
Krzyzak napisał/a: | poza tym - ja nie wiem, jak jeździsz, skoro ślizgasz się na dunlopach - ja mam chińszczyznę i poślizg jest tylko przy ruszaniu na mokrej nawierzchni (+ za dużo gazu)... na innych oponach to nie występuje... |
Darku ... jak się chce, to poślizgać się można na każdej oponie
Anonymous - 15-10-2010, 11:09
Krzyzak napisał/a: | akbi to u nas wczoraj padało?
poza tym - ja nie wiem, jak jeździsz, skoro ślizgasz się na dunlopach - ja mam chińszczyznę i poślizg jest tylko przy ruszaniu na mokrej nawierzchni (+ za dużo gazu)... na innych oponach to nie występuje... |
to fakt na takim deszczyku to ja sie slizgam na znakach poziomych na asfalcie:)
mkm - 15-10-2010, 13:08
romero napisał/a: | Kaucz napisał/a: | Ja jutro zmieniam. Może mi ktoś poradzić jak składować opony w domowych warunkach, żeby szkody im nie narobic ;d ? |
Jedna na drugiej - poziomo.
Pozdrawiam. |
Same opony tylko pionowo!
Całe koła opony + felgi - poziomo na niższym ciśnieniu.
Anonymous - 17-10-2010, 17:20
Radowan napisał/a: | Do tego na obniżonym ciśnieniu, w ciemnym |
mkm napisał/a: | Całe koła opony + felgi - poziomo na niższym ciśnieniu. |
A co jeśli moje leżały poziomo z podwyższonym ciśnieniem? Tylko jedną zimę.
PS. wydawało mi się, że należy podwyższyć ciśnienie...
mkm - 17-10-2010, 18:21
bartek2800 napisał/a: |
PS. wydawało mi się, że należy podwyższyć ciśnienie... |
To Ci się źle wydawało
Ma być niższe.
Jak sobie sezon poleżały "niewłaściwie" to zapewne nic się im nie stało.
Im guma nowsza tym ryzyko odkształcen mniejsze. Im starsza tym bardziej trzeba uważać.
Jak leżą prawidłowo - nie ma kłopotu z wyważeniem, drżeniem kierownicy, wibracjami i innymi denerwującymi przypadłościami...
jaca71 - 17-10-2010, 18:32
mkm napisał/a: | Same opony tylko pionowo! |
Też się z tym spotkałem i to twierdzenie było wypowiadane przez mundrego człowieka więc nie wątpię w słuszność. Ale jak stoją pionowo to w jednym miejscu się nie ugną? Rozumiem na stojaku jak w magazynie lub u wulkanizatora, ale co mam zrobić w piwnicy lub w garażu? 8 opon to kupa miejsca A co się będzie działo gdy będą leżeć poziomo? Węższe będą?
mkm - 17-10-2010, 18:46
http://www.motofakty.pl/a...nie_opon_3.html
krzychu - 17-10-2010, 19:31
Jak są na felgach nie widzę powodu żeby ich nie dać poziomo. Ja tak trzymałem swoje.
jaca71 - 17-10-2010, 20:08
mkm,
Cytat: | Można również składować opony jedna na drugiej, tak jak z felgami, układając maksymalnie po 10 sztuk. |
I ja tak robię, dwie kupki po 4 oponki w piwniczce
Dzięki za linkę
Edit:
Cytat: | Przed demontażem opon z samochodu należy oznaczyć ich pozycję na samochodzie, aby później założyć je w tym samym miejscu. |
Ale z tym nie mogę się zgodzić, ba mam nawet w instrukcji i w książce eksploatacji zalecaną rotację kół lub zamianę przód-tył w wypadku symetrycznych
[ Dodano: 17-10-2010, 20:11 ]
krzychu napisał/a: | Jak są na felgach nie widzę powodu żeby ich nie dać poziomo. | Z tego co czytałem to mkm tak właśnie pisze
JCH - 17-10-2010, 20:58
jaca71 napisał/a: | ale co mam zrobić w piwnicy lub w garażu? 8 opon to kupa miejsca | 4 kawałki pręt zbrojeniowego fi 12, 4 dziury w ścianie garażu i opony/koła wiszą sobie na ścianie
krzychu - 17-10-2010, 21:10
jaca71 napisał/a: |
Cytat: | Przed demontażem opon z samochodu należy oznaczyć ich pozycję na samochodzie, aby później założyć je w tym samym miejscu. |
Ale z tym nie mogę się zgodzić, ba mam nawet w instrukcji i w książce eksploatacji zalecaną rotację kół lub zamianę przód-tył w wypadku symetrycznych
|
Znaczy w przypadku kierunkowych przód na tył. A w przypadku symetrycznych czy asymetrycznych to najlepiej chyba z przodu do tyłu na po przekątnej a z tyłu na przód po tej samej stronie.
[ Dodano: 17-10-2010, 21:11 ]
JCH napisał/a: | jaca71 napisał/a: | ale co mam zrobić w piwnicy lub w garażu? 8 opon to kupa miejsca | 4 kawałki pręt zbrojeniowego fi 12, 4 dziury w ścianie garażu i opony/koła wiszą sobie na ścianie |
Trochę to niebezpieczne... Wypadało by jeszcze jakiś hak na końcu. Kiedyś myślałem takie długie kotwy rozporowe, ale w końcu je ułożyłem.
rafq - 20-10-2010, 01:56
Rozmiar ma znaczenie, czyli test opon zimowych wg ADAC 2010/2011.
To samo, o czym mowa było tutaj:
tylko po naszemu z ładnym podsumowaniem
- w jaki sposób się go przeprowadza polecam część "Trakcja"
- wynik 185/65/15 +zdjęcia
- wynik 225/45/17 + zdjęcia
W/w przeze mnie artykuły służą jedynie jako ciekawostka, jestem neutralny w stosunku do wyników tego testu. Jeśli ktoś chce znaleźć porównanie mniejszy opon to polecam testy starszych modeli z poprzednich lat.
krzychu - 21-10-2010, 21:46
U mnie dzisiaj padał pierwszy śnieg... Na chwilę się zrobiło biało...
Ciekawe kiedy miłośnicy letnich opon zablokują mi drogę do pracy.
|
|
|