[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Klimatyzacja - działanie, przeglądy, konserwacja,części.
said87 - 10-05-2017, 19:27
Witam
Panowie.. jak to jest z tym cykaniem bo pierwszy raz sie z takim czymś spotkałem zeby coś tykało przy pracy sprężarki
Proszę zwrócić uwagę na 5 oraz 21sekundę
https://www.youtube.com/watch?v=3AjEOpqXJEQ
dodam ze jak cyknie to wentylator staje znow cyknie to sie załącza i tak w koło
enea - 10-05-2017, 20:22
cykniecie powoduje zalaczenie el magnesu na sprzegielku kola co znaczy ze srpezarka zaczyna dzialac na biegu mozna tak to ujac, co powoduje zalaczenie wentylatora chlodnicy klimy, jezeli dorbze zrozumialem pytanie
1 "cykniecie" zalaczenie wentylatora i "biegu" kola
2 "cykniecie" rozlaczenie wentylatora i "biegu" kola
said87 - 10-05-2017, 20:34
i to się ma tak wyłączać i załączać co kilka sekund?
Sushi - 10-05-2017, 20:34
Tak, za każdym razem uruchomienia kompresora wraz z wentylatorem chłodnicy. A ilość słyszanych decybeli w momencie "cyknięcia" jest niestety normą w tych autach.
Powinieneś przeczytać kilka ostatnich postów.
enea - 10-05-2017, 20:43
pradami do kompresora steruje komp , ok sobie liczy co jak i kiedy poco i dlaczemu :0
Sushi - 22-06-2017, 11:12
Co może być powodem, że klimatyzacja chłodzi tylko z wylotów od strony kierowcy, a z wylotów od strony pasażera nie chłodzi? Dokładnie to temperatura wydmuchiwanego powietrza po stronie pasażera (wszystko jedno czy ustawione na twarz/nogi/szybę i obieg zamknięty czy otwarty) niewiele się różni między włączoną a wyłączoną klimą. Jak zamknę dwa wyloty po stronie kierowcy to wtedy z wylotów po stronie pasażera chłodzi - szczególnie jeżeli zostanie jeden otwarty wylot przy drzwiach.
W momencie uruchomienia klimy przez jakieś 2-4 sek. słychać "syczenie" i później co jakiś czas. I raczej prawie cały czas słychać dźwięk "przelewania", "skraplania" wody.
W kwietniu bądź w maju miałem sprawdzaną szczelność klimy. W jednym miejscu był wyciek. Wymieniono oring i uzupełniono czynnik, bo prawie go nie było. Wydaje mi się, że po nabiciu raczej wszystko było ok, bo pasażer nic nie mówił, że leci ciepłe powietrze. Ale ostatnio zaczął narzekać (od jakiś 2-3 tyg.) no i wczoraj przyłożyłem rękę do wylotów po stronie pasażera i różnica temp. jest kolosalna.
brylekVFR - 22-06-2017, 12:43
Kiedy był robiony serwis klimy? Tzn. dobijany czynnik?
Sushi - 22-06-2017, 13:00
z tego co widzę po moich wcześniejszych postach to 11 kwietnia.
brylekVFR - 22-06-2017, 13:51
Mi wygląda na zbyt małą ilość czynnika. Czyli coś się gdzieś rozszczelniło. Podejdź do serwisy klimatyzacji, nabiją barwnik w układ i szukanie nieszczelności.
Sushi - 22-06-2017, 21:47
Zajrzałem pod maskę i gołym okiem widać, że jest spory wyciek na rurce/wężyku (nie wiem jak to fachowo nazwać), która znajduje się nisko z przodu po lewej stronie. Na 99% jestem pewnym, że wychodzi z miejsca, w którym był wymieniony uszczelniacz zaworu. W takim razie powinni mi to zrobić w ramach 2 letniej gwarancji na oring. Możliwe, że uszczelka została źle założona lub użyli jakiś zamiennik, a nie oryginał? A może ostatnie wysokie zmiany temp - ponad 30 w dzień a w nocy 10-13 - i uszczelka puściła?
piotrek1587 - 13-07-2017, 11:18
No i problem z klima, po załączeniu słychać jak się załącza a po chwili kontrolka klimy zaczyna migać, może chodzić tylko o czynnki czy raczej się szykować na coś więcej ?
qszylan - 20-07-2017, 14:00
Nowy wątek techniczny w tym temacie:nie działa sprężarka klimatyzacji w Lancerze CYxA 1.6 benzyna. Znalazłem taki sam model sprężarki dla ASX . Różnica w w tabliczce znamionowej jest w numerze seryjnym , oznaczenia MMC są takie same na pięciu pierwszych miejscach 7813A7 52 a w ASX jest 7813A3 59. Ciśnienie DPH i DPL takie samo ,pojemność taka sama 60cc. Oznaczenie modelu ( OS 70) , wygląd , mocowania , wyjścia i wymiary wszystko takie samo , producent też. Part nr dla Lancera zaczyna się od oznaczenia AKV a dla ASX to jest AKS - myślę , że to numer katalogowy dla danego modelu.Czy jest jakieś ryzyko , że coś nie będzie pasowało? Sprężarka padła bo pracowała bez czynnika u poprzedniego właściciela . Poproszę o opinie i ewentualne wskazówki dot. wymiany tego elementu na Opolszczyźnie.
michu5511 - 23-07-2017, 10:38 Temat postu: uszkodzony czujnik temperatury wewnetrznej temp Witam posiadam lancera od niedawna i nie działa klimatyzacja, układ jest szczelny i nabity ale nie załacza agregatu po sprawdzeniu nie podaje prądu do agregatu, a po podłaczeniu pod komputer wyskoczył błąd że uszkodzony czujnik temperatury wewnerznej kabiny. Moje pytanie gdzie on sie znajduje i może jeszcze jakieś propozycje co sprawdzić?
Pozdrawaim
marco661 - 23-07-2017, 11:32 Temat postu: Re: uszkodzony czujnik temperatury wewnetrznej temp
michu5511 napisał/a: | Witam posiadam lancera od niedawna i nie działa klimatyzacja, układ jest szczelny i nabity ale nie załacza agregatu po sprawdzeniu nie podaje prądu do agregatu, a po podłaczeniu pod komputer wyskoczył błąd że uszkodzony czujnik temperatury wewnerznej kabiny. Moje pytanie gdzie on sie znajduje i może jeszcze jakieś propozycje co sprawdzić?
Pozdrawaim |
Czujnik znajduje się na wysokości stacyjki po prawej stronie z zewnątrz jest to okrągła plastikowa kratka
michu5511 - 23-07-2017, 13:08
Dziękuje za pomoc:D zajrzałem i z tego co zauwarzyłe nie ma tam czujnika znalazłem tylko nie lużną kostke , pytanie dlaczego ktoś wyciągnął czujnik ;/ i gdzie kupie taki czujnik ? i jak ktoś mógł by wysłać zdj jak on wygląda.[/list]
|
|
|