[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jarzma, zaciski hamulcowe, piasta - problemy,naprawa,części.
Adee - 03-09-2019, 19:13
Hurra! I tak zostało założone. Ucieszyłbym się bardziej, gdyby nie to, że przy próbie geometrii okazało się, że do wymiany mam zawieszenie z przodu - amorki, mocowania, tuleje
Sorry za mały OT - tuleje tylne przednich wahaczy - jak to odnaleźć po numerze części?
zbychu74 - 03-09-2019, 20:55
Wejdź sobie na stronkę japancars .ru,tam wpisz vin i poszukaj części na schematach.
Jak nie dasz rady to napisz na priv jakie części potrzebujesz i podaj vin to Ci pomogę poszukać.
Krzyzak - 03-09-2019, 23:31
inna strona tego typu - z której chętniej korzystam niż z tej rosyjskiej - to partsouq.com
potentator - 15-09-2019, 09:01
Dałem smar, dalej stuka, czy można dać dwie prowadnice z gumkami?
radioactive - 17-11-2023, 16:54
Chcę podzielić się wrażeniami po zaglądnięciu do tylnego hamulca oraz usłyszeć Wasze porady.
3 miesiące temu po tygodniowym postoju na zaciągniętym ręcznym, przyblokował się tylny hamulec, ale nie na tyle aby czuć opory toczenia tylko słychać było regularny hałas "ocierania" co jeden obrót koła. Rozruszało się to i "zapomniałem" o ten sprawie, do dnia wczorajszego kiedy odezwało się to regularne "ocieranie". Zabrałem się więc za regenerację zacisku. Już na początku pojawił się problem z odkręceniem górnego prowadnika (przeszkadza przewód hamulcowy!), na szczęście był w dobrym stanie i tylko oczyściłem, posmarowałem i wrócił z powrotem. Oczyściłem zacisk, blaszki, klocki, gniazda prowadników. Przeraził mnie stan tłoczka zacisku (rdza) z zewnątrz. Wysunąłem tłoczek, aby zerknąć pod uszczelnienie, a tam powierzchnia tłoczka wydaje się OK tylko martwi mnie ten smar/nalot koloru rudego - oczyściłem to przy użyciu zmywacza do hamulców.
Moje pytania:
1. Jak radzicie sobie z odkręceniem górnego prowadnika bez odkręcania przewodu?
2. Czy wszystko wskazuje, że blokuje się coś w mechanizmie hamulca ręcznego, jeśli tak to co wyregulować/wymienić ?
Poniżej zdjęcia oraz filmik obrazujący sytuację:
https://drive.google.com/file/d/1rtbqj5MvAY0fPl-56Zv5ejeO8AxyjqED/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/19FdLp7IVD5T4Nainu5i7GujS76dU52Xz/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1-oQvbp0GxpJLFUBJGjDgchrawR56ebWN/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1bnniMCYe6gxUry8CqK9ExViNY1EwOO_t/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1AlcxLxlbdoeDmmeWzmeij_u_aHN-RzTr/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1pAIHiUSbXOdtvis0c49tdsrpndOznh8T/view?usp=sharing
ravpraca - 30-12-2023, 22:34
Witam,
Czeka mnie wymiana tarcz i klocków na osi tylnej.
Kupiłem tarcze Jurid, klocki TRW i zestaw montażowy blaszek Autofren o oznaczeniu D42560A.
Jak już to wszystko rozkręcę, zaciski zdemontuję i pomaluję, to się zastanawiam, czy nie
powinienem również wymienić okładzin hamulca ręcznego jak i zestawu montażowego (sprężynki, piny).
Auto ma prawie 100kkm i niecałe 10 lat. Samochód mamy od nowości a hamulce z tyłu jeszcze nie dotykane.
Jakiej firmy polecicie kupić okładziny i zestaw montażowy? Chciałbym kupić takie jak oryginalne, ale nie wiem kto dla Mitsu to produkuje.
I jeszcze zapytam - czy do klocków muszę kupić zestaw blaszek MR475904 od strony tłoczka?
Myślę, że nie, bo przy swapie przodu z outlandera i klockach TRW też nie były potrzebne, a wręcz by przeszkadzały w pracy zacisku.
Z góry dziękuję za pomoc.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
Krzyzak - 31-12-2023, 13:05
Raddex ostatnio robił duży serwis hamulców swojego Lancera, polecam kontakt z nim (przez PW).
zonek95 - 02-01-2024, 15:22
Jak te klocki mają taką czarna powłokę z gumy amortyzującą to blaszki raczej są zbędne mają właśnie amortyzować klocki aby np.nie piszczały. Widziałem takie blaszki na aukcjach na ali tańsze niż oryginały oczywiście.To nie fizyka kwantowa ,po co ci oryginały .Kupowałem okładziny Textara a potem jeszcze TRW bo okazało się ,że sworzeń mocujący linkę hamulcową na okładzinie jest za krótki i nie można tam wcisną podkładki i zabezpieczenia linki .Dopiero po tych niepowodzeniach wybiłem po chamsku młotem sworzeń z oryginalnych starych okładzin i wbiłem do nowych. Zestaw naprawczy hamulca kupiłem z quick brake , ale piny ustalające okladziny okazały sie za długie a w oryginale jeden kosztuje 150 zł!!!!.W zamienniku do innych, "normalnych" kosztują po 1 zł .Niestety w zamienniku nie mozna kupic dokładnie takich samych pinów. Dałem w z powrotem jeden stary a drugi za długi z zamiennika , bo drugi stary pin był już dość skorodowany. Tylko jak ci tarcza nie chce zejść dobrowolnie, to nie wal młotem , bo szkoda piasty i łozyska.Na you tube są filmy jak wypchać tarczę śrubą z nakrętką i dwoma podkładkami przez otwóry w jarzmie .Polecam też film dokrora crisa z You tube jak przygotować piastę pod montaż nowej tarczy.Sciagałem szpilki i czyściłem piastę speclaną szczotką do piast na wiertarce aby równomiernie oczyścić piastę .Ma dobrze dolegać do tarczy aby zapobiec biciu tarczy .hamulcowej.Polecam pomoc w razie czego.
[ Dodano: 02-01-2024, 15:29 ]
Do Radioactiv.
Kolego jak sądzę już sobie poradziłeś z problem hamulca ręcznego .Twój post dopiero dzisiaj odczytałem . Daj znać jeżeli dalej potrzebujesz rady. Wymieniałem 1,5 roku temu tarcze z tyłu i okładziny hamulca ręcznego. Znam wszystkie zasadzki z tym związane.
ravpraca - 04-01-2024, 12:39
Bardzo dziękuję za informację.
Dramat - ta ilość części-zamienników niepasujących do auta.
Dlatego staram się kupować drogie części poza serwisem.
Dla Mitsu, na pewno robi któryś ze znanych producentów.
Ciekawe tylko kto?
Jeśli się dowiem w międzyczasie to napiszę.
pawelek32 - 12-01-2024, 22:39
Hej.
Przyszedł i u mnie czas na hamulec ręczny.
Lancer sb 2008 z nieco ponad 140 tys km.
Skorodowana okładzina się zerwała i szczęki nadają się do wymiany.
Mechanizm działa i nie wiem czy wymienić same szczęki czy cały komplet. Obawiam się, że przy demontażu popękają sprężyny, itp.
Tarczo bębny zostają, bo są ok.
Ktoś podpowie jaki konkretnie zestaw kupić, żeby pasowało?
Swoją drogą to chyba długo wytrzymały te fabryczne.
kamilox4 - 08-02-2024, 15:02
Co się dzieje:
- powyżej 80 km/h czuć i słychać drgania (prawdopodobnie koła przód)
- drgania po ok minucie dalszej jazdy ustają
- drgania czasem się pojawiają a czasem można 200 km przejechać i nic
Dziś idąc obok auta zauważyłem takie oto tarcze jak na zdjęciu.
1 - tarcza prawa (z której prawdopodobnie dochodzą drgania)
2 - tarcza lewa
Co może być powodem takiego ciemnego pasa przez środek tarczy? W sobotę planuję rozkręcić ale nie wiem czego mogę się spodziewać i czy od razu komplet nowych klocków kupować.
|
|
|