To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Ubezpieczenie

Lucas123w - 25-06-2013, 13:31

To wygląda zbyt pięknie by było prawdziwe :D tak tanio a zrobią wszystko w razie "W"

Poczytaj opinie o Link4 jak to wygląda w praktyce.

maniax86 - 25-06-2013, 13:54

Lucas123w, czytałem tutaj na forum nieprzychylne opinie o link4 i powiem tak:
1. wypowiadałem u nich umowę ubezpieczenia i wysłałem ją po prostu mailem i wydrukowałem sobie potwierdzenie odebrania oraz dodatkowo za potwierdzeniem odbioru pocztą... w tej kwestii miałem zero problemów a było to już 3 lata temu
2. Brat korzystał w swoim aucie z ich ubezpieczenia szyb.... wszystko załatwiono wzorowo w ciągu 2 dni....

Dlatego nie wiem czy mam przywiązywać duża wagę do jednak znikomej ilości nieprzychylnych opinii tutaj na forum.... a były również pozytywne opinie...

[ Dodano: 25-06-2013, 13:56 ]
Lucas123w napisał/a:
Poczytaj opinie o Link4 jak to wygląda w praktyce.

Przeglądając neta totalnie o wszystkich ubezpieczalniach jest multum negatywnych opinii.... wiec przestałem już brać takie wylewanie szamba przez anonimowych ludków w necie w ogóle pod uwagę...

Lucas123w - 26-06-2013, 16:33

To ubezpieczaj w końcu nie na co dzień ma się sytuacje. Szczególnie jak ktoś z rodziny korzystał i załatwili wszystko na plus to jest chyba najlepsza opinia.
risc - 26-06-2013, 19:16

Witam,
Również jestem na etapie wybierania ubezpieczyciela
tyku napisał/a:
AVIVA
LANCER SPORTBACK 1.8 Invite 2010 23 000 km wartość 50 000 zł

Bardzo mnie to zaciekawiło - podali wartość samochodu? Mnie podają tzw. cenę rynkową, oczywiście stwierdzili że mogą mi dosłać oświadczenie, że na dzień ubezpieczenia według ich wyceny auto warte jest tyle i tyle, ale w umowie i tak będzie widniał zapis 'cena rynkowa' co mnie osobiście się nie podoba.

tyku - 26-06-2013, 19:30

risc, Z racji tego, że zgłosiłem do ubezpieczenia sprzęt audio, czyli MMCS na którym mi najbardziej zależało, pojawił się rzeczoznawca z AVIVA i po oględzinach wycenił auto na 50 tys. Moja wersja teraz nie ma tylko skóry i ksenonów, ale za to posiada wiele innych drobiazgów :D . Do ceny rynkowej dolicz sobie kompletną instalację systemu Rockford Fosgate + najnowszy model MMCS E06.
risc - 26-06-2013, 21:03

Najwyraźniej Twój przypadek potraktowali indywidualnie z racji mocno odbiegającego wyposażenia od wersji standardowych tzn. inform, invite, intense czy instyle.... W moim przypadku zostałem potraktowany jak większość z racji iż nie mam nic specjalnego poza wyposażeniem zależnym od wersji - kilku znajomych którzy mają inne samochody, ale wyposażone 'normalnie' w sensie jest wersja ghia to ghia, jest titatnium to titanium - przykładają szablon i w umowie pojawia się zamiast wartość pojazdu - cena rynkowa.

BTW - ksenony masz fabryczne?

Trik - 26-06-2013, 22:42

AVIVA ma to do siebie, że przy wyposażeniu ponad standardowym (dodatkowym), o wartości powyżej bodaj 2Kpln, dokonywana jest ocena przez rzeczoznawcę. Tak jak to było u tyku, Jeśli wartość zestawu RF w salonie wyceniana jest na 13Kpln, to prawdopodobnie o tyle + inne bajery podniesiona została wartość pojazdu. Gdy ubezpieczałem swego (MY2008) w marcu w AVIVA, to tez podano mi wartość auta przyjętą do wyceny ubezpieczenia w okolicach 38Kpln.
maniax86 - 27-06-2013, 07:20

Lucas123w, ale znalazłem dwa haczyki jak na spokojnie poczytałem sobie to co mi gościu z infolinii wysłał na maila.
1. nie jest zniesiona amortyzacja części
2. jest zaniżona wartość samochodu zamiast 50 tysi jest 44,5 tys

I teraz pytanie jak duże to ma znaczenie w praktyce?? ok rozumię zaniżona wartość auta ma wpływ na pewno przy kradzieży i szkody całkowitej... ale tylko do tego jest to potrzebne??

Lucas123w - 27-06-2013, 11:12

Jak w ubezpieczeniu nie będziesz miał opcji tzw. "podtrzymania sumy ubezpieczenia", które gwarantuje podczas kradzieży lub szkody całkowitej wypłatę całej sumy na którą został ubezpieczony samochód.

Bez tego można mieć wpisane w ubezpieczeniu nawet sumę 65 tyś zł ale podczas wyżej wymienionych sytuacji ubezpieczalnia wypłaci sumę na dzień wystąpienia szkody. Czyli może to być przykładowo 39 tyś. gdzie w ubezpieczeniu mogło być wpisane 65 tyś.

maniax86 człowiek na infolinii musi chwalić firmę więc kruczków nie będzie zdradzał.
Na początku roku sprawdzałem na rankomat.pl i po całej lekturze zostałem przy pakiecie dilerskim. wyszło mnie to taniej i mam wszystko co chciałem. Zostałem w Generali z tym że jak bym miał dzisiaj ubezpieczać u nich auto to cena była by o 30% wyższa i nie było by rewelacji w tym ubezpieczeniu.

maniax86 - 27-06-2013, 12:18

Lucas123w, obecnie z tego co kojarze też nie mam wykupionej opcji "stała wartość auta przez cały okres ubezpieczenia" czy jak tam to się zwie.... i wiem że jak w ubiegłym roku szukałem ubezpieczenia to tę opcję zawsze kazałem usunąć bo dosyć sporo to kosztowało....
Lucas123w - 27-06-2013, 13:05

Ta opcja działa tylko przez pierwsze trzy lata. Wtedy auto traci najwięcej więc wole to przez trzy lata mieć. Szczególnie że już dwa auta poszły się trzepać przez amatorów cudzej własności.

Jak nie bierzesz tej opcji pod uwagę to na Twoim miejscu odpuścił bym zwiększania wartości ubezpieczenia bo i tak później nijak się to ma do wypłaty.

maniax86 - 27-06-2013, 13:17

Lucas123w, Z AC zazwyczaj są jakieś schodki niezależnie od tego ile za nie zapłaciłeś.... porównywałem sobie jeszcze dokładnie OWU w kilku ubezpieczalniach.... identyczne są.... wiec przy ewentualnej szkodzie to już po prostu szczęście czy trafisz na dobrego likwidatora szkody czy nie....

Dostałem już ofertę na ubezpieczenie od swojego agenta.... i w tym roku najlepsza oferte mam z Hestii... 1940 za pakiet OC + AC... dodałem sobie do tego pakietu ubezpieczenie szyb za 100 zł na kwotę 5000 zł czyli zapłacę za komplet 2040 zł.... w AC zawarte są 4 rzeczy na które zwracam największa uwagę czyli: zniesiona amortyzacja części, wariant serwisowy na oryginalnych częściach, stała wartość samochodu przez cały okres ubezpieczenia, zniesiony wkład własny.
Link 4 odpadł jednak dlatego że w cenie którą podawałem wyżej nie jest zniesiona amortyzacji części oraz nie jest stała wartość samochodu ujęta.... a po dodaniu tych opcji cena w linku wyniosła 1960 zł.... ale wolę jednak dorzucić te 90zł więcej i mieć 'pewniejszego" ubezpieczyciela.
A teraz słow kilka o Proamie.... obecnie mam tam ubezpieczone auto i za przedłużenie ubezpieczenia u nich zaśpiewali mi 100 zł więcej niż w ubiegłym roku!!!.... skomentuje to tylko w ten sposób.... Proama jak widać na moim przykładzie należy do tyc ubezpieczalni, którzy tylko nowych klientów kusza atrakcyjną ceną a klientów przedłużających już ubezpieczenie mają głęboko gdzieś :P

Silverrr - 13-07-2013, 10:03

Ja w zeszły grudzień za Lancera Invite 2008 za OC, AC, AutoPomoc, AutoSzyby, NNW dałem 4834zł :P Mam 24 lata... -.-
Lucas123w - 13-07-2013, 11:22

Silverrr napisał/a:
4834zł

Nie pomyliłeś się o jedną 4 na końcu ??

maniax86 - 14-07-2013, 11:54

Lucas123w, niekoniecznie... ja dwa lata temu za nowego lancera płąciłem 5000 zł... a miałem maksymalne zniżki na OC.... ale nie miałem 25 lat ukończonych... jeśli kolega silverrr ma 24 lata a dodatkowo nie posiada zniżek na OC żadnych, nie ma współwłaściciela na aucie od którego byłyby zniżki taka kwota jest prawdopodobna