ASX Ogólne - ASX -zapisy
mar13 - 05-07-2010, 22:33
czesc
a jak jest z tym kolem zapasowym/dojazdowym w asx?
jest czy go nie ma...
Mariusz
Morfi - 05-07-2010, 22:42
Jest za dopłatą
jan1994 - 06-07-2010, 11:12
A jak wygląda sprawa świateł do jazdy dziennej - miały być nawet w podstawowej wersji ?
soren - 06-07-2010, 12:42
jan1994 napisał/a: | A jak wygląda sprawa świateł do jazdy dziennej - miały być nawet w podstawowej wersji ? |
Mają być w wersji invite i wyższych: http://www.mitsubishi.pl/porownaj-wersje/ASX
Paweł_BB - 06-07-2010, 20:37
Morfi napisał/a: | Tak macałem Pewnie Paweł tez macał i to przedemną (Jeździliśmy tym samym autem) |
Tak, macałem, i to przed Tobą
Anonymous - 06-07-2010, 20:39
Morfi, Ty jeździłeś tym ASXem na niemieckich blachach?
jan1994 - 06-07-2010, 23:00
Jeszcze jedno pytanie : czy system AUTO STOP & GO da się wyłączyć ?
Paweł_BB - 07-07-2010, 05:53
enanthate napisał/a: | Morfi, Ty jeździłeś tym ASXem na niemieckich blachach? |
Tak, tym jeździł.
jan1994 napisał/a: | Jeszcze jedno pytanie : czy system AUTO STOP & GO da się wyłączyć ? |
Tak, z lewej strony kolumny kierowniczej jest klawisz, nie wiem tylko czy trzeba go wciskać po każdym uruchomieniu silnika (nie wiem czy ma pamięć).
Morfi - 07-07-2010, 08:08
Ale system jest fajny i w mieście może dać rzeczywiste oszczedności.
Paweł_BB, podobało Ci sie w dotyku, takie lekko mięciutkie
marpit - 07-07-2010, 08:27
Morfi napisał/a: | Ale system jest fajny i w mieście może dać rzeczywiste oszczedności.
Paweł_BB, podobało Ci sie w dotyku, takie lekko mięciutkie |
Ale czy na pewno?
Chyba na onecie (nie mogę namierzyć obecnie) jest artykuł o modelu colt z tym systemem i podobno ten system działa tylko powyżej temp 3 st. Prawda to?
Zrobili test jazdy z tym systemem i bez i spalanie było podobne jak podaje producent. Ale już bez systemu dużo większe.
Podliczyli że skoro system może nie działać u nas przez pół roku to oszczędności z niego wynikające to zaledwie 0,1 - 0,2l/100. Dużo czy mało niech każdy sam oceni, ale czy nie wydaje wam się, że to wciskanie ludziom kitu na siłę? Coś jak filtry cząstek stałych
Anonymous - 07-07-2010, 10:17
Paweł_BB napisał/a: | enanthate napisał/a: | Morfi, Ty jeździłeś tym ASXem na niemieckich blachach? |
Tak, tym jeździł. |
Jak byłem w ASO stwierdzili, że nie jest to wersja ASX, która trafi do sprzedaży. Cechuje się innym wyposażeniem, minimalnie innym wyglądem środka i brakiem kilku szczegółów. Podobno jest to wersja do typowych testów wyczynowych, m.in. do crash testów. Nie wiem ile było w tym prawdy, ale sprzedawca wydawał się być pewny swoich słów.
krzychu - 07-07-2010, 11:17
AS&G chyba też nie będzie działał albo będzie bardzo krótko wyłączał silnik po włączeniu klimy... Więc jeśli ma nie działać w zimie i przy upałach....
marpit - 07-07-2010, 11:32
krzychu napisał/a: | AS&G chyba też nie będzie działał albo będzie bardzo krótko wyłączał silnik po włączeniu klimy... Więc jeśli ma nie działać w zimie i przy upałach.... |
Dokładnie o to samo chciałem zapytać. Jak to się ma do włączonej klimatyzacji czy stania w korkach?
soren - 07-07-2010, 12:20
marpit napisał/a: |
Chyba na onecie (nie mogę namierzyć obecnie) jest artykuł o modelu colt z tym systemem i podobno ten system działa tylko powyżej temp 3 st. Prawda to? |
Trochę o s&g jest tutaj: http://www.autoflesz.pl/a..._przemiany.html
Cytat: |
=> Auto Stop & Go automatycznie wyłącza i ponownie uruchamia silnik w czasie postoju bez potrzeby użycia kluczyka zapłonowego (np. na światłach).
=> W praktyce, kiedy pojazd się zatrzymuje, a pedał sprzęgła zostaje zwolniony i dźwignia przekładni ustawiona w pozycji neutralnej, zapala się lampka kontrolna systemu na tablicy wskaźników i silnik wyłącza się automatycznie. Aby go ponownie uruchomić, wystarczy nacisnąć pedał sprzęgła w celu załączenia biegu.
=> Auto Stop & Go uaktywnia się automatycznie, kiedy przełącznik zapłonu znajduje się w pozycji "ON". System zaczyna działać po około 3 minutach od pierwszego uruchomienia silnika.
=> Jeśli zajdzie taka potrzeba, np. w korku, kierowca może wyłączyć system przy pomocy przycisku na desce rozdzielczej.
=> Podstawowa zasada działania systemu Auto Stop & Go to możliwość dostosowania się do potrzeb samochodu (np. zapotrzebowania na energię). Oznacza to, iż w pewnych warunkach silnik nie wyłączy się (kiedy temperatura na zewnątrz wynosi mniej niż 3° C, kiedy pojazd nie przekroczy prędkości 5km/h po automatycznym uruchomieniu, itp.), a w innej sytuacji uruchomi się samoczynnie.
=> System Auto Stop & Go jest aktywowany domyślnie, co oznacza, że za każdym razem, kiedy przy jeździe z wyłączonym systemem włącznik zapłonu znajdzie się pozycji "LOCK", system włączy się automatycznie przy następnym ustawieniu włącznika zapłonu w pozycji "START".
=> Dzięki charakterystyce pracy silnika MIVEC 4N13 Diesel, działanie system Automatic Stop&Go jest płynne i przebiega bez opóźnień.
|
jan1994 - 07-07-2010, 13:27
marpit napisał/a: |
Zrobili test jazdy z tym systemem i bez i spalanie było podobne jak podaje producent. Ale już bez systemu dużo większe.
|
Nic z tego nie rozumiem
Uważam, że to uszczęśliwianie klientów na siłę - w końcu to jeszcze jedna rzecz, która może się zepsuć. Jeśli tego systemu nie da się wyłączyć na stałe to myślę, że może stwarzać problemy w eksploatacji samochodu.
|
|
|