Outlander II GEN Techniczne - klimatyzacja
KowaliK - 24-03-2011, 19:55
mitsu00 napisał/a: | KowaliK napisał/a: | Mitsu, a Twój przypadkiem nie jest już MY08? | Zgadza się |
To wyjaśnia sprawę... MY07 nie miały czujnika deszczu i jeszcze jakiegoś.
rezon - 24-03-2011, 20:01
Muciek napisał/a: | Swoją drogą dzisiaj było +15 u nas i grzało mocno przez szybę, klima na Auto i temp. w samochodzie była idealna, a z większą prędkością wcale zimniej się nie robiło | poczekaj aż będzie gorąco - wtedy docenisz "zalety" automatycznej klimy Outka Wiosna i jesień to pory najmniej wymagające
joachim69 - 24-03-2011, 20:05
13zbyszek13 napisał/a: | DJ Fazi napisał/a: | A mi dziś świeciło słonko od frontu i nawiew był ustawiony z automatu na kabinę i nogi. Na szybę nawiew był zamknięty.
Albo pod tą zaślepką w glonojadzie jest czujnik nasłonecznienia, albo w gruszce. |
U mnie jest w tej "zaślepce" na podszybiu. | czujnik wygląda inaczej, Ty masz taką samą zaślepkę jak ja w aucie po lifcie ,widać od któregoś miesiąca 2009 roku stwierdzili że czujnik to zbytek łaski
lexus - 24-03-2011, 22:46
13zbyszek13 napisał/a: | U mnie jest w tej "zaślepce" na podszybiu. | .nie wydaje mi się że przez zaślepke komp zobaczy nasłonecznienie ,masz poprostu braka tam gdzie ja mam czujnik
[ Dodano: 24-03-2011, 22:49 ]
KowaliK napisał/a: | mitsu00 napisał/a: | KowaliK napisał/a: | Mitsu, a Twój przypadkiem nie jest już MY08? | Zgadza się |
To wyjaśnia sprawę... MY07 nie miały czujnika deszczu i jeszcze jakiegoś. | . Nie ma tylko czujnika deszczu ,którego specjalnie mi nie brakuje ,wolałbym czujnik deszczu który przełączy ledy na światła mijania
joachim69 - 24-03-2011, 23:04
lexus, ale skoro masz czujnik światła to przecież komp powinien przy wjeździe do tunelu włączać mijania a wtedy ledy gasną
lexus - 25-03-2011, 00:33
Mam ale chodziło mi oto że jak pada deszcz to trzeba światła włączać ręcznie
Gunner - 25-03-2011, 07:41
A trzeb wlaczac?? Ledy wystarcza.Nikt nigdzie nie mowi o przelaczeniu na mijania.Atestowane ledy w deszczu tez sie sprawdzaja i sa dopuszczone do uzytku.Jesli w wyniku ,powiedzmy naglego oberwania chmury zapadnie zmrok czy nawet spadnie sciana deszczu sensor i tak zrobi swoje i przelaczy swiatla na odpowiednie ,czy nie tak?
lexus - 25-03-2011, 11:26
Z tego co wiem niestety ledy nie wystarczą tak słyszałem od policjanta co gadał w tv
rezon - 25-03-2011, 12:01
lexus napisał/a: | Z tego co wiem niestety ledy nie wystarczą tak słyszałem od policjanta co gadał w tv | dobrze gadał - wyraźnie przepisy mówią o światach mijania w warunkach ograniczonej widoczności, a nie światłach dziennych. Kwestię deszczu można by chyba rozwiązać zwiększając poziom natężenia światła dla załączania przez czujnik zmierzchowy w komputerze samochodu - jest to podobno regulowane.
mitsu00 - 25-03-2011, 12:04
rezon napisał/a: | lexus napisał/a: | Z tego co wiem niestety ledy nie wystarczą tak słyszałem od policjanta co gadał w tv | dobrze gadał - wyraźnie przepisy mówią o światach mijania w warunkach ograniczonej widoczności, a nie światłach dziennych. Kwestię deszczu można by chyba rozwiązać zwiększając poziom natężenia światła dla załączania przez czujnik zmierzchowy w komputerze samochodu - jest to podobno regulowane. | Czułość czujnika zmierzchu można na 100% dopasować do własnych preferencji poprzez MUT-III.
lexus - 25-03-2011, 12:05
rezon napisał/a: | Kwestię deszczu można by chyba rozwiązać zwiększając poziom natężenia światła dla załączania przez czujnik zmierzchowy w komputerze samochodu - jest to podobno regulowane. | A to ciekawe jak będę w serwisie to zapytam czy można podkręcić kompa żeby był bardziej czuły i w deszczu sam przełączył na mijania
adrian71 - 25-03-2011, 12:33
czujnik deszczu - wolalbym tego nie mieć. Moim zdaniem wielka klapa.
lexus - 25-03-2011, 12:38
adrian71 napisał/a: | czujnik deszczu - wolalbym tego nie mieć. Moim zdaniem wielka klapa. | Możesz to rozwinąć
13zbyszek13 - 25-03-2011, 12:46
joachim69 napisał/a: | czujnik wygląda inaczej, Ty masz taką samą zaślepkę jak ja w aucie po lifcie ,widać od któregoś miesiąca 2009 roku stwierdzili że czujnik to zbytek łaski |
Kolego byłem w serwisie wyciągali to przy mnie .
Nie wiem w jakim celu do zaślepki idzie wiązka i jest jeszcze podłączona kostką.
[ Dodano: 25-03-2011, 12:47 ]
adrian71 napisał/a: | czujnik deszczu - wolalbym tego nie mieć. Moim zdaniem wielka klapa. |
Dziwny jesteś .
Dlaczego wolał byś tego nie posiadać?
Komandor - 25-03-2011, 13:41
adrian71 napisał/a: | czujnik deszczu - wolalbym tego nie mieć. Moim zdaniem wielka klapa. |
Najczęściej extra wyposażenie samochodowe krytykują tacy którzy takowego nie mają. Jeżeli jednak drogi kolego masz takowy na wyposażeniu i nie jesteś zadowolony to albo skorzystaj z serwisu albo po prostu korzystaj z trybu manualnego... Miałem już kilka różnych aut z czujnikiem deszczu i NIGDY nie było to rozwiązanie w 100% perfekcyjne ale ZAWSZE wystarczająco dobre aby wyręczyć od częstej regulacji. Wg mnie działanie czujnika deszczu w O2 wypada całkiem dobrze w porównaniu z innymi autami jakie znam.
Cytat: |
Kolego byłem w serwisie wyciągali to przy mnie .
Nie wiem w jakim celu do zaślepki idzie wiązka i jest jeszcze podłączona kostką.
|
Czyli zaślepka jest czujnikiem.
Zwlekałem do tej pory z zamówieniem tego czujnika od Cytryny no i niespodzianka!
Pozdro
|
|
|