To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jakie żarówki do Lancera CYxA - wymiana żarówek.

bigbox1 - 05-03-2018, 21:48

Panowie, bo nigdzie nie moge znaleźć jakie żarówki do lancera sportback 2009 to są biksenony? Jeden chyba sie wypalił czasem świeci na różowo czasem gaśnie. Potrzebuje też wiedzieć jaka żarówka do światła stop
Bizi78 - 05-03-2018, 22:02

https://am-application.osram.info/en
dr2ke - 22-08-2018, 21:57
Temat postu: Trzecie światło stop
Witajcie,

Na przeglądzie okazało się, że trzecie (środkowe) światło stop nie działa właściwie. Dodam, że mam sedana. Po wciśnięciu hamulca światło świeci, ale bardzo blado. Wystarczy puknąć i jest ok jednak nie na długo ;-) Dojście do wtyczki od tej lampy jest bardzo dobre, ale wszystko tam wygląda jak z fabryki. Nie widać, aby jakieś przewody przecierały się, nie widać też żadnych pęknięć w lampie itp.

Może ktoś miał podobny problem ?

RalfPi - 25-08-2018, 03:19

Może wtyk lub gniazdo śniedzieją? Powiedziałbym, że objaw normalny.
Osobiścine nigdy nie czyszciłem takich zabudowanych złączek, ale czytałem, że są specjale spraye do tego z Wurtha, Motipa lub innego producenta - zapytaj w samochodowym.

[ Dodano: 25-08-2018, 03:32 ]
Z innego forum (http://www.grupy.v10.pl/Re,JEkE,chemiE,nE,zE,niedziE,e,stykiZ,1,2416734,2011_05.html)
"Odkamieniacz zawierający kwasy nieorganiczne, np W5 z lidla. Ja tak czyściłem małe elementy całe białe z powodu tlenków glinu w myjce ultradźwiekowej. Potem mechaniczne usunięcie resztek(szczoteczką do zębów) i solidne płukanie a do zabezpieczenia wazelina techniczna (bezkwasowa) - wytrzymało parę lat (to znaczy do teraz nie ma problemów ze stykiem, ale ze trzy lata tam nie zaglądałem).
"

joujoujou - 25-08-2018, 08:50

RalfPi napisał/a:
zapytaj w samochodowym.
Albo w elektrycznym/elektronicznym. :)
oEdGein - 16-10-2018, 19:46

Przyznaje się bez bicia że poległem przy prostej rzeczy .
Chciałem wymienić żarówkę w lampie z tyłu .
Zaznaczam że mam sedana i wygląda na to że aby wymienić żarówkę musze wyjąc całą lampę ^^

Odkręciłem dwie widoczne śrubki po otwarciu bagażnika i pojawia sie problem .
Lampa się rusza ale nie wychodzi , widzę że są (pod materiałem ) dwa mocowania które są na zasadzie "zatrzasku" .
ściskam je a lampa i tak nie wychodzi :p
Próbowałem kombinować z nimi , lecz nie chciałbym też czegoś połamać .
Ktoś próbował wyjmować lampę aby zmienić żarówkę ?

sharky - 16-10-2018, 20:15

Faktycznie, te lampy siedzą dość mocno na swoim miejscu mimo odkręcenia śrubek, ale trzeba je po prostu pociągnąć do tyłu i wyjdą. Nie ściskaj tych mocowań pod materiałem - są to "gniazda", w które wchodzą kołki z lampy (kołki wchodzą w te gniazda na wcisk i to one trzymają lampę). Tutaj masz filmik, który powinien pomóc: https://youtu.be/pT9kJcxZZh4?t=127 :)
oEdGein - 17-10-2018, 19:21

Dzięki za pomoc.
Filmik widziałem wcześniej, lecz bałem się że coś połamie. He he
Żarówka wymieniona, wszystko gra i buczy.
Dzięki wielkie.

Sanecki - 04-01-2019, 18:58
Temat postu: Wymiana żarówki HB3
Witam.
Chciałbym wymienić żarówki HB3 (światła długie) na świecące bardziej na biało np. osram cool blue intense hyper lub ledy.
Moje pytanie jest takie jak się do tego zabrać.
Szczerze nie zagłębiałem się jak to zrobić ale zaglądając pod maskę na tył reflektora ciężko mi się do tego zabrać, nie moge jej zlokalizować widać tylko puszkę plastikową nie jak w przypadku żarówek mijania gdzie widać trzonek żarówki.
Czy trzeba demontować reflektor?

marecki338 - 04-01-2019, 22:35

żarówka HB3 ma 3 ząbki blokady delikatnie przekręcić i sie wysunie . odbezpieczyć kostkę mały ząbek (delikatny łatwo się łamie ) przy montażu równo przekręcić aby nie uszkodzić gniazda żarówki. oryginalne kostki żarówki są słabe i się topią na autozłomie zaopatrzyc sie w kostki od BMW e46 i wlutować jak są uszkodzone .
Lipson-L1 - 25-01-2019, 13:57

Koledzy podpowiedzcie jakie teraz żarówki wybrać żeby jasno i długo świeciły (ilość roboczogodzin). Dokładnie rok temu kupiłem żarówki Osram Nightbreaker, które kosztowały ok. 100 zł i 3 dni temu spaliła się pierwsza, a dziś druga. Dodam, że nie mam świateł dziennych więc żarówki świecą przez cały czas eksploatacji pojazdu. Może ktoś powiedzieć że rok to długo, ale dla mnie za krótko. Macie jakieś propozycje (nie biorę pod uwagę zmiany na ksenony) ?
joujoujou - 25-01-2019, 19:33

Albo jasno, albo długo. :P
oEdGein - 25-01-2019, 19:47

Kolega wyżej ładnie to podsumował .

Jeżeli dla Ciebie rok świecenia na biało to krótko , to niestety ale musisz wrócić na zwykłe .
Na chwile obecną żarówki mi świeca jakieś 11 msc . Kupiłem zdaje się żarówki firmy Osram ( strone wcześniej pisałem jakich używam chyba ) i uważam że to dobry wynik .
Tymbardziej że mam znajomych którzy wymieniają żarówki co 4-6msc .

U mnie również lampy ciągle się świeca bo nie mam świateł do jazdy dziennej . Uważam że wynik mam dobry :)
Planowałem ostatnio że w lutym kupie juz następny komplet aby czekały :)

Robert_N - 25-01-2019, 22:14

Ja używam żarówek Tungsram HB4 świecą lux kosztują 10 zł i wytrzymują bardzo długo ok 4 lat lub dłużej.
pablo diablo - 27-01-2019, 16:08

Ja tez się muszę coś zakupić. Orginalne od nowości do tej pory świeciły bez zarzutu czyli 8 lat i 140 tys, swoją drogą chyba niezły wynik, Oczywiście nie świeciły jakość specjalnie ale żywotność miały prefekcyjną myślałem ze się nigdy nie skończą i to przez te lata świeciły tez w dzień