Galant - Ogólne - Ile palą wasze Galanty?
2pac - 19-12-2011, 13:06
chyba w żadnej wersji Galanta nie było komputera pokazującego spalanie?
ale przy np. instalacji gazowej to chyba da się widzieć, po podpięciu do laptopa
każdy widział chyba w manualu jak należy jeździć ekonomicznie wg. producenta:
zmiana z 4 na 5 przy 135km/h
a bieg zmieniacie (w mieście / cykl mieszany / trasa) przy jakich obrotach?
Tomek - 19-12-2011, 13:11
2pac napisał/a: | chyba w żadnej wersji Galanta nie było komputera pokazującego spalanie? |
seryjnie niby nie, ale ....
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=14477
2pac napisał/a: | każdy widział chyba w manualu jak należy jeździć ekonomicznie wg. producenta:
zmiana z 4 na 5 przy 135km/h
a bieg zmieniacie (w mieście / cykl mieszany / trasa) przy jakich obrotach? |
ja zazwyczaj, przy normalnej jeździe zmieniam w okolicach 3 tyś
producent zdaje sie twierdzi, ze nalezy zmieniac biegi przy 4 tys
Owczar - 19-12-2011, 13:37
2pac napisał/a: | ale przy np. instalacji gazowej to chyba da się widzieć, po podpięciu do laptopa |
nie ma takiej opcji.
Jedyna to ta, którą podesłał tomek84.
2pac - 21-12-2011, 09:15
mam prośbę do osoby z UKP, jak by zwrócił uwagę na spalanie na równej drodze:
- 60km/h i 5 bieg
- 60km/h i 4 bieg
- 100km/h i 5 bieg
- przyspieszanie* od 80km/h na 5 biegu
- przyspieszanie* od 80km/h na 4 biegu
nie wiem czy da się w miarę sprawnie skasować średnie spalanie w UKP, tak by porównać spalanie przy ruszaniu na światłach przy zmianie biegów przy:
- 3.000obr/min,
- 4.000obr/min,
+ droga od świateł 2-3km...
To, że spalanie będzie przy ruszaniu wyższe jak bieg zmienimy przy wyższych obrotach jest oczywiste, ale jak się szybciej rozpędzimy do 100km/h i wrzucimy 5 bieg to spalanie spada - co lepsze 1-2-3-4-5 czy 1-3-5.
*) ale nie z pedałem w podłodze, tylko tzw. tempem silnika...
[ Dodano: 21-12-2011, 09:16 ]
Owczar napisał/a: | 2pac napisał/a: | ale przy np. instalacji gazowej to chyba da się widzieć, po podpięciu do laptopa |
nie ma takiej opcji.
Jedyna to ta, którą podesłał tomek84. |
doczytałem UKP wylicza z obrotów i czasu wtrysku, przy założonej wydajności wtrysków
czyli trzeba by napisać taką aplikację z wykorzystaniem danych ze sterownika gazu
Tomek - 21-12-2011, 10:44
2pac napisał/a: |
doczytałem UKP wylicza z obrotów i czasu wtrysku, przy założonej wydajności wtrysków
czyli trzeba by napisać taką aplikację z wykorzystaniem danych ze sterownika gazu |
żaden problem
tylko sam sygnał od sterownika gazu ci nie wystarczy
musisz jeszcze mierzyć droge, czyli właśnie te obroty koła
tak jak pisałeś wcześniej, że można mierzyć spalanie podpinając się laptopem do instalacji gazowej samo w sobie nic nie da, możesz wtedy co najwyżej liczyć spalanie na godzine
wonsz - 07-02-2012, 19:56
Obecnie pali:
Miasto:
-ekonomicznie 12l
-normalnie 16l
Trasa:
-ekonomicznie 10-12l
-normalnie 15-16l
2.5V6 Tiptronik sedan, opony 195. Instalacja gazowa BRC P&D.
japan_jacek - 08-02-2012, 17:42
ostatnio postanowiłem przeprowadzić eksperyment i cały bak przejeździłem zgodnie z wymienionymi przez kolegę wyżej wskazówkami producenta, czyli zmiana biegu na wyższy przy 4tys. obr. oto wynik
cykl mieszany (miasto/trasa 50/50), jednorazowo pokonywany odcinek ok 35km, opony 215/45/17, jazda dynamiczna z radiem i nawiewem ale bez klimy, metoda pomiaru zużycia- tankowanie do pełna... silnik 2.0 bez gazu
zużycie- 9,67l/100km
moim zdaniem całkiem przyzwoicie
Pieraś - 08-02-2012, 17:51
Ja w swoim podawalem, ze wychodzi mi 12lpg, bo tak wynika z kilometrazu, ale teraz kurcze jak jezdze zima ... to mowie tak, jakie kurde 12litrow skoro zanim sie przelaczy na bene to z 2km przejade. Wiec tak naprawde piszac o spalaniu lpg powinnismy dodawac +2 albo +3 litry tak naprawde na pelnym baku liczac. Czyli tankuje 38l LPG, robie 290-300km, to wychodzi ~13l, a ile z tego w miesiacu przejezdzi sie na benie? 3km jak nic za dnia trzeba liczyc, co daje w miesiacu prawie 100km beny.
1 stycznia zatankowalem za 100zl beny, a 1 lutego juz rezerwa swieci ... wiec to nie jest tak do konca. Owszem taniej bez dwoch zdan .. wystarczy dluga trasa ale zima liczenie spalania jest matematycznie nie poprawne
2pac - 08-02-2012, 18:06
jak ruszam ze świateł pierwszy to 2 i 3 do 4.000obr/min; 1 i 4 przy 3.000obr/min
i tak osiągam 100km/h - prędkość której staram się nie przekraczać
a jak ruszam za emerytami to czasem poniżej 2.000obr/min bieg wrzucam
ale przyspieszanie to połowa sukcesu, bardziej mnie zastanawia na jakich biegach jest ekonomiczniej w mieście: 4 czy 5 przy prędkości 60-80km/h (utrzymywanie i delikatne przyspieszanie, tzn. pedał maks 1/4) - bez pomocy posiadaczy UKP ("tutaj znajdywał się cały fragment jak słodzę wszystkim UKP'owcą, ale przekraczał dopuszczalną długość posta") to można tylko teoretyzować, a nikt nie chce sie zabawić w dr. Tłoka
japan_jacek - 08-02-2012, 20:14
2pac napisał/a: | ale przyspieszanie to połowa sukcesu, bardziej mnie zastanawia na jakich biegach jest ekonomiczniej w mieście: 4 czy 5 przy prędkości 60-80km/h |
powiem Ci tak, do niedawna jeździłem w mieście nawet na piątce (nawet przy 60km/h, bo "przecież im wyższy bieg tym niższe spalanie"), zmieniałem bieg na wyższy maks przy 3tys obr a czasem nawet przy 2,5tys. i............ nie mogłem zrozumieć dlaczego strzałka poziomu paliwa opada jak szalona Od jakiegoś czasu zacząłem bardziej wsłuchiwać się w silnik (każdy ma swoje potrzeby ) i jeżdząc w mieście praktycznie nie wrzucam piątki poniżej 80km/h- ogólnie rzecz biorąc w większym ruchu trzymam auto między 2,5 do 3,5 tys obrotów- po pierwsze auto dynamicznie reaguje na wciśnięcie pedału gazu, po drugie wskazówka paliwa opada dużo wolniej niż przy muleniu...
2pac - 09-02-2012, 14:51
zdaje sobie sprawę, że spalanie nie zależy wyłącznie od obrotów, ale również od położenia przepustnicy - dlatego bez pomocy UKP nie da się tego na bieżąco kontrolować
tylko zastanawiam się, jak jest przy 60km/h i piątym biegu - gdy pedał jest ledwo muśnięty, tak jak wyżej pisałem do 1/5 - 1/4 jego skoku
napewno też są różnicy przy 2.0 i 2.5 - trzeba by porównać wykresy momentu
japan_jacek - 09-02-2012, 23:41
mógłbyś mi rozszyfrować skrót UKP?
jazda na piątym biegu przy 60km/h będzie ekonomiczna o ile będziesz się poruszał ze stałą prędkością, bez przyspieszania. wiadomo jak ejst w ruchu miejskim, dlatego lepiej jechać w takich warunkach na 4-tym biegu IMO.
Gdy starałem się jeździć ultra-ekonomicznie, gaz-tak jak mówisz- dosłownie muskałem, a wskazówka i tak spadała jak gwiazda betlejemska
Moje spostrzeżenia dotyczą 2.0, które zaczyna wstawać od ok 3tys. obr. Niestety, żeby poruszać się dynamicznie autem z tą jednostką trzeba je trochę wkręcić
Silnik 2.5 z racji pojemności ejst dużo elastyczniejszy, ma zauważalnie lepszy dół więc i specyfika jazdy będzie nieco inna.
a tu masz wykresiki:
4g63[2.0] http://www.mitsuwiki.org/...iagramm_20e.png
6a13[2.5] http://www.mitsuwiki.org/...agramm_25v6.png
Widać, że 6a13 już przy 2tys. obrotów ma ponad 180Nm, podczas gdy 4g63 maksymalny moment 178Nm uzyskuje przy 4,5 tys. obrotów... Także jazda 2.5 to zupełnie inna para kaloszy
Tomek - 10-02-2012, 08:01
japan_jacek napisał/a: | UKP |
uniwersalny komputer pokładowy
http://www.telwis.pl/komp...04ad9ecf7c47d2b
http://forum.mitsumaniaki...ght=pok%B3adowy
2pac - 10-02-2012, 11:02
do tego przy niskich obrotach jest duże obciążenie na wale korbowym... w 2.5 V6 przy 50km/h na 5 biegu ma się tylko 1.000obr/min
[ Dodano: 02-05-2012, 16:44 ]
zmieniając trochę zapytowywanie:
Ile palą więcej Wasze Galanty jadące na tempomacie?
oczywiście mówimy o trasach z kilkoma pasami, bo na pewno są tacy co w mieście tempomatu też używają
aby uniknąć też dużej rozbieżności proszę o podanie stylu jazdy
jak ktoś jeździ dynamicznie, to w jego wypadku tempomat może być ekonomiczniejszy - działać jako smycz
[ Dodano: 10-06-2012, 16:06 ]
a dodam jeszcze jeden wątek - spalanie a dodatkowa masa samochodu
miał ktoś okazję sprawdzić ile spalił mu samochód na tej samej trasie, w podobnych warunkach jadąc samemu i wioząc powietrze, a zapakowanym samochodem znając orientacyjną masę?
waldi-1 - 17-06-2012, 11:28
ja mam gala 2,5v6 skrzynia automat, na klimatyzacji , jezdziłem i po miescie i poza nim i na trasie tez, czyli takie srednie , 300 km przejechane i zatankowane 32 litry, jazda rozna i delikatnie i pogazie instalacja lpg tech sekwencja, zakładana w sierpniu 2011 r, przebig samochodu to 236 tys, wersja sedan, rok 98
EDIT. To nie temat o komputerach.
|
|
|