Nasze Miśki - dj danio i VR4 2,5V6TT
danino88 - 29-02-2012, 09:48
fakt jest faktem, Mocal idzie na pierwszy rzut bo bez tego się długo nie pojeździ
swinks_UK - 29-02-2012, 09:56
danino88 napisał/a: | Czemu mam zapomnieć o podciąganiu silnika?
|
Bo na benzynie już jest niezły meksyk by ogarnąć to tak, by jeździć bezawaryjnie Inaczej twoim mottem będzie cytowane przez kochajj'a "knock, knock..."
No i będzie musiał brać tyle gazu, że oszczędności bedą = zero.
Bartek - 29-02-2012, 10:07
robertdg napisał/a: | Ciekawy sarkazm, |
Ani krzty sarkazmu - chłodny rachunek zysków i strat.... strata połowa ceny paliwa, zysk - święty spokój......
Jak do 1 zł za km VR się jestem w stanie zgodzić, nawet powiem, że jest to bardzo ostrożne wyliczenie, to do 50 gr. za km na gazie, to sorry, ale
rosomak1983 - 29-02-2012, 10:51
swinks_UK napisał/a: | Tomek, pompa w tym samym czasie musi przerobić wiecej by zachować efektywność krążenia. A wiesz jak to ważne w 6a13tt.
Tak jak z sercem u człowieka, dodatkowa noga do obsługi i serducho nie wyrobi, tak więc mamy tylko po 2 nogi... |
mi tam czasem krew spływa do trzeciej nogi i serducho jakos wyrabia i to jeszcze jak
Co do braku chłodnicy oleju w VR-ce to jakas kpina.
Saqu napisał/a: | ogólnie to instalacje lpg wyrabiają do 50KM na cylinder, przy 6 garach możesz ogarnąć 300KM, później już są kombinacje.... |
Saqu skad info o 50kM na cylinder ??? Mozesz rozwinac o co Ci chodzi , dla mnie to zupełnie niedorzeczne
Co do gazu jest wiele mitów,w które w trzeba wierzyc płacac za benzyne
KaWu - 29-02-2012, 10:56
rosomak1983 napisał/a: | Saqu skad info o 50kM na cylinder ??? Mozesz rozwinac o co Ci chodzi , dla mnie to zupełnie niedorzeczne |
Pewnie myślał o obsługiwanej mocy wtrysków obecnych na rynku przy określonym cisnieniu
Saqu a co w momencie podania 2 wtryskiwaczy w jeden kanal , obsłużą więcej
To już wyższa szkoła jazdy - ale na pewno są tacy co tak robią i się da.
BeNeK - 29-02-2012, 11:41
danino88 napisał/a: | fakt jest faktem, Mocal idzie na pierwszy rzut bo bez tego się długo nie pojeździ |
Mocal jest strasznie drogi ... W +350hp driftowozach śmigają na chłodniczkach Setrab i nikt nie narzeka a tam samochody pracują cały czas na najwyższych obrotach
danino88 - 29-02-2012, 11:53
ja tam widzę że hany h2000 niebieskie obsługują do 60km a h2100 nawet do 80km na cylinder, czyli x6 mamy 480km obsłużone
Anonymous - 29-02-2012, 12:38
rosomak1983 napisał/a: | mi tam czasem krew spływa do trzeciej nogi i serducho jakos wyrabia i to jeszcze jak |
heheh
Danio jak tam? nauczyłeś go znowu palić bo dni lecą i nie wiadomo jeszcze ?
danino88 - 29-02-2012, 12:46
Aktualnie siedzę we Wrocławiu i dopiero dziś wieczorem jadę do Częstochowy. Od jutra zaczynam zabawę z elektryką i mam pewne obawy które jutro się sprawdzą po rozkręcaniu pompy ABS. Wszystko się okaże jutro jak sobie z tym poradził AUTOR Co do chłodnicy Mocala to wcale nie są takie drogie bo max koło 300zł, piszę max bo większe chłodnice nie wejdą, tym bardziej że nie wiem gdzie taką najmniejszą wstawię W miejscu gdzie ma kochajj nie ma szans bo mam tam 2 reduktory, więc może się uda po drugiej stronie zderzaka
swinks_UK - 29-02-2012, 13:29
danino88 napisał/a: | W miejscu gdzie ma kochajj nie ma szans bo mam tam 2 reduktory, więc może się uda po drugiej stronie zderzaka |
W tym miejscu to jedyne logiczne rozwiazanie, cóż już zapakowałeś je...
Po drugiej stronie ci nie wejdzie, na bank, już próbowałe - straciłem cały dzień.
Możesz jeszcze przed chłodnicą, dokładnie miedzy chłodnicą a chłodnicą klimy (po lewej stronie patrząc od przodu), do mocowania wykorzystać crash panel. Ja tak miałem dopóki nie zapakowałem 50mm chłodziarki.
Tylko, że wtedy chłodnice oleju Mocala są za grube, ja miałem zaadoptowaną inną (gdzieś leży na strychu), chyba od Mitsi Pajero też podejdzie na grubość (mocowania trzeba dorobić). Acha, nie zapomnij o termostacie 82°C. Tutaj bym polecał zintegrowany z adaptorem od Mocala.
Oczywiście jeszcze komplet złączek AN10, węży (2x 1m), i redukcji bsp na AN10.
Owczar - 29-02-2012, 13:52
danino88, gratki z projektu
A co do LPG, to samo zło i nie wsadzajcie tego do swoich aut! Już nigdy nie wsadzę LPG do swojego. To tykająca bomba, małe oszczędności, gorsze osiągi. To się zupełnie nie opłaca
A tak poważnie to wszystko zależy od podejścia i do czego służy auto, a także jaką włoży się instalację. Wszystko można wystroić i ustawić, także w TURBO. Jednak w przypadku TURBO to raczej już bez modzenia, bo łatwo można to usmażyć.
danino88, jaka instalka siedzi Ciebie? Reduktory, faro czy miedź, jaki wielozawór no i chętnie bym zobaczył jakieś oscylogramy z jazdy z ciężką nogą. Jak stabilnie się to zachowuje.
danino88 - 29-02-2012, 15:54
tak właśnie Tomku, muszę pomierzyć wolne miejsce pod maską i może jednak znajdę małe, odpowiednie miejsce na chłodnicę. Termostat musi być, czujnik temperatury też będzie trzeba zadbać o silniczek Co do gazu to oszczędność jest ale głównie w długie trasy a raz na tydzień taką mam i instalacja się szybko zwróci. Jeśli auto będzie dostawało po garach to tylko i wyłącznie na benzynie, myślę o tym żeby gaz wyłączał się przy 3,5tys obrotów, czyli wtedy gdy zaczyna się bujać turbina. Tu trwa jeszcze debata. Na początek na pewno auto przez miesiąc będzie jeździło na benzynie, bo trzeba je dobrze sprawdzić Aktualnie instalację mam następującą : Stag300ISA2, 2x Zavoli Zeta S,miedź 8mm przy reduktorach trójnik na 2 x 6mm,wielozawór oj nie pamiętam wtryskiwacze Hana H2000 zielone (mogą nie wystarczyć, choć jeśli odetnę gaz przy 3,5tys obrotów to wystarczą) a jeśli nie to kupię H2100 czerwone
Saqu - 29-02-2012, 16:10
danino88 napisał/a: | ja tam widzę że hany h2000 niebieskie obsługują do 60km a h2100 nawet do 80km na cylinder, czyli x6 mamy 480km obsłużone |
ale to sprawdzone, że tyle obsłuży czy takie coś po prostu gdzieś napisane??
dotychczas najmocniejsze wtryskiwacze były do 50KM na cylinder, powyżej trzeba dawać dwa wtryskiwacze na cylinder KaWu napisał/a: | Saqu a co w momencie podania 2 wtryskiwaczy w jeden kanal , obsłużą więcej |
Obsłużą, bo możesz wtedy wlać np 10l gazu a nie 5l jak w przypadku jednego wtryskiwacza w tym samym czasie, (tutaj w tych litrach to oczywiście tylko przykład... żeby ktoś za słówka czasem zaraz nie łapał )
ale jak pojawiły się mocniejsze wtryski to lux
Owczar - 29-02-2012, 16:34
danino88 napisał/a: | myślę o tym żeby gaz wyłączał się przy 3,5tys obrotów, |
Saqu napisał/a: | ale to sprawdzone, że tyle obsłuży czy takie coś po prostu gdzieś napisane?? |
A czemu mają nie działać? Na forum LPG ludzie zakładają do silników turbo. To kwestia rozmiaru...
http://www.gazeo.pl/nowos...hp?news_id=1151
Kolega w Lagunie turbo ma MagicJet bez dyszy. Tam jest 50KM z cylindra i dają radę na ciśnieniu coś koło ~1,2-1,3
Myślę, że to bez sensu, bo w pętli otwartej przy maks bucie podejrzewam, że już od 2,5k będzie ssało całą rurą.
danino88 napisał/a: | Stag300ISA2, 2x Zavoli Zeta S,miedź 8mm przy reduktorach trójnik na 2 x 6mm,wielozawór oj nie pamiętam wtryskiwacze Hana H2000 zielone |
S-ki pracują na wysokim ciśnieniu i po cut offie będą miały olbrzymie przyrosty. Potem po dodaniu gazu może zaczkać. Problem zmniejszy włączenie opróżniania gazu, ale polecałbym reduktory na niższym ciśnieniu.
Do tego koniecznie 2 filtry fazy lotnej z małym oporem, najlepiej FL02.
Jak to zestroisz to wrzuć oscylogramy, bo jestem ciekaw jak będzie to wyglądało.
rosomak1983 - 29-02-2012, 16:54
Owczar napisał/a: | tak właśnie Tomku, muszę pomierzyć wolne miejsce pod maską i może jednak znajdę małe, odpowiednie miejsce na chłodnicę. |
A moze w nadkolu jak to jest w E88A ???
|
|
|