To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Fabryczny zestaw głośnomówiący - Bluetooth Hands Free Module

aequitas - 30-11-2015, 18:21

Jeśli padło Ci samo bluetooth to bezpieczniki bym wykluczył.

Może da się zdiagnozować przez gniazdo OBDII?

Mi elektryk w ASO na Jasnogórskej wpiął się w komputer i od razu stwierdził, że przyciski dają sygnał tylko moduł nie odpowiada. I rzeczywiście tak było (sam wymieniałem moduł). Może podjedź i zapytaj czy mogli by Ci przeprowadzić taką szybką diagnozę.

tokyo - 30-11-2015, 23:14

Witam
Jezeli masz dobry bezpiecznik to sprawdz to w sposob "dotykowy :) " prosty ale skuteczny
Poloz reke po prawej stronie na desce gdzie pisze airbag jezeli wyczujesz cieplo tzn ze wysypal sie soft w BT i nadaje sie tylko do podmiany. Mozesz rowniesz rozebrac schowek szczegolnie gorna czesc zobaczysz modul i go dotknij, Jezeli jest mocno cieply to do wymiany.
Pozdrawiam

Golotheman - 16-12-2015, 11:02

Czy ma ktoś problem z łączeniem się z iphone'm 6? Mam prawidłowo skonfigurowane wszystko, sparowane itp. Zwykle telefon, gdy wsiadam do auta, łączył się automatycznie. Wczoraj się uparł, wsiadam z włączonym BT i nic. Włączam, wyłączam bt w telefonie, włączam wyłączam stacyjke, no już cudowałem jak mogłem i nic. Raz łączy się bez problemu z automatu. A czasami jak się uprze, to koniec. Nie włączysz i tyle. Miał ktoś podobnie ?

A druga sprawa, to czy konieczne jest włączenie bt przed wejściem do auta, czy można go uruchomić w samochodzie. Albo po włączeniu stacyjki ?

tyku - 16-12-2015, 13:44

Golotheman napisał/a:
Czy ma ktoś problem z łączeniem się z iphone'm 6?

Trzeba zaktualizować moduł do wersji 19.00.00. :wink:
Golotheman napisał/a:
czy konieczne jest włączenie bt przed wejściem do auta, czy można go uruchomić w samochodzie. Albo po włączeniu stacyjki ?

To jest obojętne i nie ma znaczenia, jak telefon jest sparowany.

dr2ke - 16-12-2015, 14:52

Cytat:

Tyku, możesz coś więcej w temacie ? Zrobią mi to w ASO ?
Mam podobny problem tylko, że u mnie niestety w ogóle nie łączy się automatycznie. Smartphone: SONY. Zirytowało mnie to do tego stopnia, że nie korzystam z modułu bleutooth, gdyż każde skorzystanie z niego wiąże się z wybieraniem telefony, zatwierdzaniem itp. (już nie pamiętam dokładnie jak to jest po kolei, ale trochę zachodu wymaga)

tyku - 16-12-2015, 15:49

dr2ke napisał/a:
Zrobią mi to w ASO ?
Z tego co mi wiadomo powinni bezpłatnie uaktualnić.
Jeżeli chcesz to samemu zrobić to zapraszam tu: http://mmc-manuals.ru/Aud...nds_Free_Module :wink:

SkOniAk - 16-12-2015, 17:10

dr2ke napisał/a:
Cytat:

Tyku, możesz coś więcej w temacie ? Zrobią mi to w ASO ?
Mam podobny problem tylko, że u mnie niestety w ogóle nie łączy się automatycznie. Smartphone: SONY. Zirytowało mnie to do tego stopnia, że nie korzystam z modułu bleutooth, gdyż każde skorzystanie z niego wiąże się z wybieraniem telefony, zatwierdzaniem itp. (już nie pamiętam dokładnie jak to jest po kolei, ale trochę zachodu wymaga)

Mam identycznie. Odkąd posiadam telefon Sony (wcześniej Z2 teraz Z5) to nie działają albo działają jak chcą.

Samsungi działały zawsze nawet najnowszy s6 łączy się i trzyma połączenie po wyjściu z auta i ponownym wejściu (Sony od nowa trzeba parować po czym i tak po chwili zniknie połączenie)

W nowym Jeepie natomiast mam na odwrót Xperia Z5 działa bez problemu natomiast Samsunga S6 rozłączało po kilku minutach w trakcie rozmowy.
Tam pomogła aktualizacja całego systemu.

Tak samo jak kolega dr2ke zrezygnowałem całkowicie z używania tego natomiast przypomnę w ASO może uda im się zaktualizować

dr2ke - 16-12-2015, 17:21

Dzięki tyku. Zapoznałem się z manualem dotyczącym aktualizacji oprogramowania. Niestety widzę już dwa problemy:

- wg schematu blokowego i opisu pod nim, pliki aktualizacyjne powinny być na USB. Problem w tym, że ja nie mam USB w aucie :)
- do aktualizacji wymagany jest też 4-cyfrowy kod. Nie posiadam takiego.

tyku - 16-12-2015, 21:01

Aktualizacja tylko dla modułu z Bluetooth - USB :(
Golotheman - 17-12-2015, 07:07

Też nie posiadam gniazdka usb, nad czym ubolewam wielce ;( Czyli pozostaje się dalej mocować z tym bzdurnym modułem? Dodam, że iphone 5 też miał podobne problemy :( . Spróbuję skontaktować się z serwisem czy mogliby to przez jakieś gniazdo serwisowe wykonać (bo nie wiem jak dostać się do tego modułu, skoro nie mam usb).
marcink - 17-12-2015, 22:47

tyku napisał/a:
Golotheman napisał/a:
Czy ma ktoś problem z łączeniem się z iphone'm 6?

Melduję, że 6s ładnie współdziała z MY2015 - musieli władować tę lub nowszą wersję
..albo jednorazowo mi się przyfarciło i jutro już nie będzie działać, ale wtedy będę wiedział co robić :)

Golotheman - 18-12-2015, 07:05

marcink, mi też raz się łączy, raz nie. To jest tak, że raczej się łączy, jak wsiadam do auta już z włączonym bt. Ale czasem nie załapie, szczególnie, kiedy wsiądę, i nie mam bt włączonego, albo już przekręcony kluczyk a ja dopiero włączam. Denerwujące.
tokyo - 19-12-2015, 03:01

Witam
Starego zestawu BT nie da sie tak z marszu uaktualnic.
Lepszym i bardziej rozwojowym rozwiazaniem jest wymiana modulu BT starego na BT/ USB nowe. Troche druciarstwa i bedzie dzialac.
Dla kolegow ktorzy maja strego typu BT:
1. problemy z laczeniem - wykasowac w telefonie wszystkie polaczenia BT i tak zgrac tel by bylo pierwsze na liscie; nawet jak nie macie zadnego innego polaczenia to wykasowac i polaczyc jeszcze raz
2. problem z laczeniem - "wejsc" w menu BT wykasowac wszystkie telefony i wgrac jeszcze raz nasz
3. jezeli sie nasila lub calkiem pada - przylozyc reke po prawej stronie deski blizej radia i sprawdzic czy deska jest ciepla. Jezeli tak to modul BT powoli sie konczy.

Golotheman - 19-12-2015, 08:13

dzieki Tokyo. Zdiagnozuje to u siebie. Czyli wymiana na nowy bt powinien dac tez mozliwosc instalacji usb i korzystania z niego z radiem, czy radio tez wtedy trzeba zmieniac.
Okazuje sie ze zaraz pol auta bede musial wymienic... :/

lurek - 19-12-2015, 11:07

[mały OT zanim zaczniecie rozkręcać deskę]

Zastanówcie się czy nie warto w takim przypadku zmienić system na inny np. parrota

Oryginał jest fajny, ładnie pasuje do kierownicy i można zaszpanować przy znajomych że wybiera głosowo. Tylko że szpan się kończy gdy zamiast wybranego kontaktu system zaczyna wybierać kogoś innego, losowe cyfry albo nagle proponuje zmianę języka na francuski i przy wykrzykniętym "NOOoo!!!" akceptuje zmianę (na szczęście pomimo innego języka rozumie chęć zmiany na angielski :P ). Tak więc sporo nerwów kosztuje korzystanie z niego ;) (odbiór bez zastrzeżeń bo guzikiem ;) ).

Za to przenośny zestaw parrota minikit raz że czyta książkę adresową z komórki to praktycznie bezbłędnie wybiera kontakt. Tak więc myślę, że zestawy montowane do samochodu również działają należycie.

dla złośliwych poziom angielskiego B2 ;p