[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Fabryczny zestaw głośnomówiący - Bluetooth Hands Free Module
aequitas - 30-11-2015, 18:21
Jeśli padło Ci samo bluetooth to bezpieczniki bym wykluczył.
Może da się zdiagnozować przez gniazdo OBDII?
Mi elektryk w ASO na Jasnogórskej wpiął się w komputer i od razu stwierdził, że przyciski dają sygnał tylko moduł nie odpowiada. I rzeczywiście tak było (sam wymieniałem moduł). Może podjedź i zapytaj czy mogli by Ci przeprowadzić taką szybką diagnozę.
tokyo - 30-11-2015, 23:14
Witam
Jezeli masz dobry bezpiecznik to sprawdz to w sposob "dotykowy " prosty ale skuteczny
Poloz reke po prawej stronie na desce gdzie pisze airbag jezeli wyczujesz cieplo tzn ze wysypal sie soft w BT i nadaje sie tylko do podmiany. Mozesz rowniesz rozebrac schowek szczegolnie gorna czesc zobaczysz modul i go dotknij, Jezeli jest mocno cieply to do wymiany.
Pozdrawiam
Golotheman - 16-12-2015, 11:02
Czy ma ktoś problem z łączeniem się z iphone'm 6? Mam prawidłowo skonfigurowane wszystko, sparowane itp. Zwykle telefon, gdy wsiadam do auta, łączył się automatycznie. Wczoraj się uparł, wsiadam z włączonym BT i nic. Włączam, wyłączam bt w telefonie, włączam wyłączam stacyjke, no już cudowałem jak mogłem i nic. Raz łączy się bez problemu z automatu. A czasami jak się uprze, to koniec. Nie włączysz i tyle. Miał ktoś podobnie ?
A druga sprawa, to czy konieczne jest włączenie bt przed wejściem do auta, czy można go uruchomić w samochodzie. Albo po włączeniu stacyjki ?
tyku - 16-12-2015, 13:44
Golotheman napisał/a: | Czy ma ktoś problem z łączeniem się z iphone'm 6? |
Trzeba zaktualizować moduł do wersji 19.00.00.
Golotheman napisał/a: | czy konieczne jest włączenie bt przed wejściem do auta, czy można go uruchomić w samochodzie. Albo po włączeniu stacyjki ? |
To jest obojętne i nie ma znaczenia, jak telefon jest sparowany.
dr2ke - 16-12-2015, 14:52
Cytat: | Trzeba zaktualizować moduł do wersji 19.00.00. |
Tyku, możesz coś więcej w temacie ? Zrobią mi to w ASO ?
Mam podobny problem tylko, że u mnie niestety w ogóle nie łączy się automatycznie. Smartphone: SONY. Zirytowało mnie to do tego stopnia, że nie korzystam z modułu bleutooth, gdyż każde skorzystanie z niego wiąże się z wybieraniem telefony, zatwierdzaniem itp. (już nie pamiętam dokładnie jak to jest po kolei, ale trochę zachodu wymaga)
tyku - 16-12-2015, 15:49
dr2ke napisał/a: | Zrobią mi to w ASO ? | Z tego co mi wiadomo powinni bezpłatnie uaktualnić.
Jeżeli chcesz to samemu zrobić to zapraszam tu: http://mmc-manuals.ru/Aud...nds_Free_Module
SkOniAk - 16-12-2015, 17:10
dr2ke napisał/a: | Cytat: | Trzeba zaktualizować moduł do wersji 19.00.00. |
Tyku, możesz coś więcej w temacie ? Zrobią mi to w ASO ?
Mam podobny problem tylko, że u mnie niestety w ogóle nie łączy się automatycznie. Smartphone: SONY. Zirytowało mnie to do tego stopnia, że nie korzystam z modułu bleutooth, gdyż każde skorzystanie z niego wiąże się z wybieraniem telefony, zatwierdzaniem itp. (już nie pamiętam dokładnie jak to jest po kolei, ale trochę zachodu wymaga) |
Mam identycznie. Odkąd posiadam telefon Sony (wcześniej Z2 teraz Z5) to nie działają albo działają jak chcą.
Samsungi działały zawsze nawet najnowszy s6 łączy się i trzyma połączenie po wyjściu z auta i ponownym wejściu (Sony od nowa trzeba parować po czym i tak po chwili zniknie połączenie)
W nowym Jeepie natomiast mam na odwrót Xperia Z5 działa bez problemu natomiast Samsunga S6 rozłączało po kilku minutach w trakcie rozmowy.
Tam pomogła aktualizacja całego systemu.
Tak samo jak kolega dr2ke zrezygnowałem całkowicie z używania tego natomiast przypomnę w ASO może uda im się zaktualizować
dr2ke - 16-12-2015, 17:21
Dzięki tyku. Zapoznałem się z manualem dotyczącym aktualizacji oprogramowania. Niestety widzę już dwa problemy:
- wg schematu blokowego i opisu pod nim, pliki aktualizacyjne powinny być na USB. Problem w tym, że ja nie mam USB w aucie
- do aktualizacji wymagany jest też 4-cyfrowy kod. Nie posiadam takiego.
tyku - 16-12-2015, 21:01
Aktualizacja tylko dla modułu z Bluetooth - USB
Golotheman - 17-12-2015, 07:07
Też nie posiadam gniazdka usb, nad czym ubolewam wielce ;( Czyli pozostaje się dalej mocować z tym bzdurnym modułem? Dodam, że iphone 5 też miał podobne problemy . Spróbuję skontaktować się z serwisem czy mogliby to przez jakieś gniazdo serwisowe wykonać (bo nie wiem jak dostać się do tego modułu, skoro nie mam usb).
marcink - 17-12-2015, 22:47
tyku napisał/a: | Golotheman napisał/a: | Czy ma ktoś problem z łączeniem się z iphone'm 6? |
Trzeba zaktualizować moduł do wersji 19.00.00. |
Melduję, że 6s ładnie współdziała z MY2015 - musieli władować tę lub nowszą wersję
..albo jednorazowo mi się przyfarciło i jutro już nie będzie działać, ale wtedy będę wiedział co robić
Golotheman - 18-12-2015, 07:05
marcink, mi też raz się łączy, raz nie. To jest tak, że raczej się łączy, jak wsiadam do auta już z włączonym bt. Ale czasem nie załapie, szczególnie, kiedy wsiądę, i nie mam bt włączonego, albo już przekręcony kluczyk a ja dopiero włączam. Denerwujące.
tokyo - 19-12-2015, 03:01
Witam
Starego zestawu BT nie da sie tak z marszu uaktualnic.
Lepszym i bardziej rozwojowym rozwiazaniem jest wymiana modulu BT starego na BT/ USB nowe. Troche druciarstwa i bedzie dzialac.
Dla kolegow ktorzy maja strego typu BT:
1. problemy z laczeniem - wykasowac w telefonie wszystkie polaczenia BT i tak zgrac tel by bylo pierwsze na liscie; nawet jak nie macie zadnego innego polaczenia to wykasowac i polaczyc jeszcze raz
2. problem z laczeniem - "wejsc" w menu BT wykasowac wszystkie telefony i wgrac jeszcze raz nasz
3. jezeli sie nasila lub calkiem pada - przylozyc reke po prawej stronie deski blizej radia i sprawdzic czy deska jest ciepla. Jezeli tak to modul BT powoli sie konczy.
Golotheman - 19-12-2015, 08:13
dzieki Tokyo. Zdiagnozuje to u siebie. Czyli wymiana na nowy bt powinien dac tez mozliwosc instalacji usb i korzystania z niego z radiem, czy radio tez wtedy trzeba zmieniac.
Okazuje sie ze zaraz pol auta bede musial wymienic... :/
lurek - 19-12-2015, 11:07
[mały OT zanim zaczniecie rozkręcać deskę]
Zastanówcie się czy nie warto w takim przypadku zmienić system na inny np. parrota
Oryginał jest fajny, ładnie pasuje do kierownicy i można zaszpanować przy znajomych że wybiera głosowo. Tylko że szpan się kończy gdy zamiast wybranego kontaktu system zaczyna wybierać kogoś innego, losowe cyfry albo nagle proponuje zmianę języka na francuski i przy wykrzykniętym "NOOoo!!!" akceptuje zmianę (na szczęście pomimo innego języka rozumie chęć zmiany na angielski ). Tak więc sporo nerwów kosztuje korzystanie z niego (odbiór bez zastrzeżeń bo guzikiem ).
Za to przenośny zestaw parrota minikit raz że czyta książkę adresową z komórki to praktycznie bezbłędnie wybiera kontakt. Tak więc myślę, że zestawy montowane do samochodu również działają należycie.
dla złośliwych poziom angielskiego B2 ;p
|
|
|