Nasze Miśki - Granat z beżem w wydaniu V6
larelijux - 04-01-2017, 21:13
jacek11, bardzo przyjemna, nie powiem, trochę nerwów sam na tym straciłem. Klucz bodajże 10tka, śrubokręt krzyżak i tyle w sumie starczy. Trzeba opuścić schowek, wykręcić go, odkręcić z jednej strony belkę na którą montuje się schowek, ściągnąć osłonę na prawo od schowka. Do tego trochę się naszarpać z tą belką, żeby mógł wyjść filtr. Mi na przykład filtr Manna też nie wszedł idealnie przez inaczej rozmieszczone dziury na śruby, trzeba było trochę się nasiłować żeby to przykręcić. Galant świetne auto, ale niektóre rozwiązania mają po prostu tragiczne i nieprzyjazne dla użytkownika, tak jak tutaj
jacek11 - 04-01-2017, 21:28
larelijux, chyba jeszcze śrub mimośrodowych nie wyciągałeś
larelijux - 04-01-2017, 21:36
Ale mogli to trochę lepiej przemyśleć, na przykład dostęp już po samym zdjęciu schowka z kołków - wtedy każdy by mógł sobie to zrobić w 2 minuty, bezstresowo, bez szarpaniny, bez ryzyka pogięcia czegoś lub połamania plastiku
Bartekkita - 04-01-2017, 23:07
jacek11, larelijux, dzięki Panowie
Kolejne pytanie tym razem z gatunku trudniejszych Jakiś czas temu po awarii alteranatora wywaliło mi w aucie bezpiecznik od niego. Przy okazji straciłem też póki co bezpowrotnie pamięć z radia. Wyciągnąłem radio pomierzyłem kostkę - według schematów stałe 12V - te po wyjęciu kluczyka, powinno być na 9 lub 10 pinie(nie pamiętam, a kompa ze schematami mam nieczynnego na razie). W każdym bądź razie u mnie po wyjęciu kluczyka napięcie znika. Gdzie szukać przyczyny, czy po prostu podać stałe napięcie 12V np z zegarka i mieć to z głowy?
sveno - 05-01-2017, 08:28
Bartekkita napisał/a: | czy po prostu podać stałe napięcie 12V np z zegarka i mieć to z głowy? | no nie, bo to dodatkowe kilka amper na bezpieczniku który był do tego nieprzystosowany.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem problem...
Jakiego koloru jest ten kabel?
jacek11 - 05-01-2017, 08:46
W radiu bezpiecznik cały ?
sampler - 05-01-2017, 08:51
larelijux napisał/a: | jacek11, bardzo przyjemna, nie powiem, trochę nerwów sam na tym straciłem. Klucz bodajże 10tka, śrubokręt krzyżak i tyle w sumie starczy. Trzeba opuścić schowek, wykręcić go, odkręcić z jednej strony belkę na którą montuje się schowek, ściągnąć osłonę na prawo od schowka. Do tego trochę się naszarpać z tą belką, żeby mógł wyjść filtr. Mi na przykład filtr Manna też nie wszedł idealnie przez inaczej rozmieszczone dziury na śruby, trzeba było trochę się nasiłować żeby to przykręcić. Galant świetne auto, ale niektóre rozwiązania mają po prostu tragiczne i nieprzyjazne dla użytkownika, tak jak tutaj |
Czytałeś kiedyś instrukcję wymiany filtra? Nie trzeba odkręcać belki. Filtr sie podgina i wchodzi bez problemu. Warunek jest jeden filtr musi być elastyczny a nie twardy plastik. Takie filtry z elastycznego tworzywa ma MANN i JPN.
sampler - 05-01-2017, 08:55
tutaj jest instrukcja
https://catalog.mann-filter.com/media/einbauanleitung/HBZ74pR7.pdf
larelijux - 05-01-2017, 09:11
sampler, to jest instrukcja wyciągania z łamaniem plastikowej obudowy. Mann nie ma elastycznej, przynajmniej sobie nie przypominam jak go montowałem. Poza tym belka z tego co pamiętam blokuje jedną śrubę od filtra.
jacek11 - 05-01-2017, 09:18
larelijux napisał/a: | Poza tym belka z tego co pamiętam blokuje jedną śrubę od filtra. |
Nie blokuje.Odkręca się ją pod belką.
Bartekkita - 05-01-2017, 11:47
sveno napisał/a: | Bartekkita napisał/a: | czy po prostu podać stałe napięcie 12V np z zegarka i mieć to z głowy? | no nie, bo to dodatkowe kilka amper na bezpieczniku który był do tego nieprzystosowany.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem problem...
Jakiego koloru jest ten kabel? |
Na 90%, bo mierzyłem to dosc dawno przewód jest czarno-czerwony. Dzisiaj powinienem miec dostęp do lapka to poszukam schematu. Problem polega na tym, że nie ma napiecie podtrzymujące pamięć radia - czyli po wyjęciu kluczyka. Natomiast po przkereceniu kluczyka napiecie jest na obu przewodach, tym podtrzymującym pamięć i tym odpowiedzialnym za zasilanie po przkreceniu kluczyka.
Cytat: | W radiu bezpiecznik cały ? |
Pod maską i w kabinie bezpieczniki całe. Napięcia mierzyłem na kostce po odpięciu radia. Btw. ono ma jeszcze swój bezpiecznik gdzieś w środku?
jacek11 - 05-01-2017, 15:35
Nadal masz to samo radio
sveno - 05-01-2017, 22:42
Do podtrzymania pamięci spokojnie możesz dać plus z zegarka.
Na początku myślałem, że chcesz ten plus dać na zasilania radia....
jacek11 - 05-01-2017, 23:16
sveno napisał/a: | Do podtrzymania pamięci spokojnie możesz dać plus z zegarka. |
Powinno spokojnie prądu wystarczyć. Tylko ja bym dla spokoju ducha odpiął,i zaizolował kabel podtrzymania pamięci,i dopiero zastąpić go tym z zegarka.
Ale to i tak tylko półśrodek. Nadal coś będzie nie tak
Bartekkita - 14-01-2017, 23:16
Sorki za brak schematu, ale dalej nie mogę go znaleźć, a zajęty byłem. Tak jak pisze jacek11, pociągnięcie innego kabla to taka trochę sztuka. Myślałem jeszcze o wrzuceniu jakiegoś kondensatora, który by "trzymał pamięć" co myślicie?
Mam pytanie czy, któryś z tych wahaczy może być ori:
http://allegro.pl/mitsubi...6668818799.html
http://allegro.pl/wahacz-...6670071817.html
|
|
|