To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant Marcino historia jednego z pierwszych EAW na MM

Owczar - 04-08-2016, 10:35

Musisz też zapewnić otwór z dopływem powietrza z filtrem.

Ja sobie już zaprojektowałem układ kanałów do garażu. Myślę, że taka opcja może się często przydać. Można prysnąć jakiś front od szafek itp.

Marcino - 04-08-2016, 13:01

Owczar napisał/a:
Można prysnąć jakiś front od szafek itp.

Zdarzyło mi się już regał pryskać chinskim Sico...... musiałem bramę otworzyć takie było zapylenie.

Owczar - 04-08-2016, 13:14

Sico daje radę ;)

Nie wiem czy na lepszym sprzęcie będzie o wiele lepiej.

milo - 04-08-2016, 18:08

Marcino napisał/a:
Żeby zrobić wyciag musiałbym zamontować go w wąskim oknie - i dmuchać do drewutni która przylega do garażu.

Lepsza jest sciana wodna cały pył zbiera

Marcino - 13-09-2016, 14:05

Coś się ruszyło..... cięko mi to jakoś idzie bo samochód ciągle potrzebny, coś by się na zastępstwo przydało.
Została wyspawana podłoga w bagażniku i założona nowa butla STako 630x225 53L, filtry od LPG czekają na założenie.
Wczoraj umyłem też podwozie, spadło błoto, stara konserwacja, pojawiły się dziury i rdza ale nie sypie się na głowę:)
Od jutra galant idzie na "kobyłki" i zaczynam akcję spawania reszty. Rozbieram cały tył i środek, przód zostawiam na póżniej. Postanowiłem jednak zdjąc cały wózek aby było łatwiej, przy okazji zregeneruję zawieszenie które jest nie ruszane za wyjątkiem amorków, sprężyn i łączników. Mam zamiar kupić tuleje TedGum w Ic, no i chyba z racji korozji wymienie dolne wahacze, i tu nie wiem co dokładnie kupić.

Hugo - 13-09-2016, 14:20

Marcino napisał/a:
Postanowiłem jednak zdjąc cały wózek aby było łatwiej
Bardzo dobry pomysł, może zdejmij też bak, to tylko kilka nakrętek do odkręcenia i do odłączenia węże i wtyczka pod siedziskiem kanapy. Nakrętki będą mocno skorodowane, ale odkrecają się bez żadnego problemu. Chociaż nad bakiem specjalnie nie koroduje, ale warto sprawdzić.
Marcino napisał/a:
z racji korozji wymienie dolne wahacze, i tu nie wiem co dokładnie kupić
Specjalnego wyboru nie masz, albo używki w dobrym stanie, chińskie zamienniki chyba SH lub oryginały po kilkaset zł za sztukę.
areksz121 - 14-09-2016, 22:53

Hugo napisał/a:
Specjalnego wyboru nie masz, albo używki w dobrym stanie, chińskie zamienniki chyba SH lub oryginały po kilkaset zł za sztukę.

Od siebie to powiem, że na przód odradzam, ale z tyłu i sworznie po dwóch latach nie pukają a i gumy się jeszcze nie posypały. W każdym razie fajnie się składało jak wszystko takie świeże było :wink: Zawsze to można "kiedyś niegdyś" tuleje wymienić, a wahacz zawsze trochę świeższy. Z geometrią tyłu też nie było problemu :wink:

Krzyzak - 15-09-2016, 08:10

areksz121 napisał/a:
na przód odradzam
co odradzasz?
Marcino - 15-09-2016, 08:21

Darek,
Ty chyba montowałeś coś typu SH lub SLR z tyłu?
Ja z pzodu na SLR + gumka hyundai jeżdze i jest ok.

Krzyzak - 15-09-2016, 11:01

Z przodu mam taki zestaw:
- banany SH, guma HGP z przebiegiem ok. 80 000km - stan bardzo dobry (rok temu wymontowałem, sprawdzałem)
- proste CTR, guma CTR z przebiegiem ok. 10 000km - stan perfekcyjny
- podkowy oryginał ze sworzniem 555, guma 555 z przebiegiem sworznia ok. 50 000 km - stan perfekcyjny
gumy stabilizatora ori ok. 80 000km, łączniki CTR - stan bdb
Tył cały ori z przebiegiem ponad 210 000km, stan bdb (zmienione gumy stab na ori i łączniki na CTR).
W kombi zmieniłem jeden mimośród z tyłu - na SH, przebieg ok. 2 lata, jakieś 25 000km, stan perfekcyjny. Reszta - jak wyżej.

Marcino - 16-09-2016, 00:49

Oki. Dzieki za info.
Rozebralem cały tył. Zostały przednie fotele i wykładzina. Jutro zdejmę hak i zacznę przygotowywać tył do spawania. Teraz czekam na rolkę 0.6 do migomatu. Trzeba tez oczyścić hak i wzmocnienie zderzaka. Na pierwszy ogień rdza w podłodze i progach. Skończę na reperaturkach. Miałem robić piaskarkę ale znajomego kumpel ponoć ma i odda po cenie złomu. Podjade zobaczyć.

Marcino - 22-09-2016, 22:36

Chciałem wrzucić zdjecia ale nie mam kabla do fona....
Narazie skonczyłem demontaż i teraz trzeba wycinać i spawać. Moja kochana nie chce sie za bardzo zgodzić na kolejnego galanta .... mówi zrób tego co masz jak chciałeś albo sprzedaj i kup sobie auto zebyś był zadowolony.... Trochę zgromadziłem materiałów i jest co robić ale bez piaskarki bedzie lipa.
Ciężko mi się z nim rozstać, a ten w DE co se upatrzyłem to niestety 2.0 i tez nie wiem jaki stan.
Może czas na zmiany....

Marcino - 22-09-2016, 22:41

10 lat dzielnej służby... zbudował ze mną dom.... nigdy w drodze nie stanął.....

free image hosting

mkm - 22-09-2016, 22:56

Marcino, zabrzmiało, jakby jego los już był przesądzony... Kupiłeś turasa?
robertdg - 22-09-2016, 23:05

mkm napisał/a:
zabrzmiało, jakby jego los już był przesądzony
Mało pozytywne nastawienei to i pewnie się tak skonczy, gdyby blacharska była ogarniana od razu kiedy pojawiały sie pierwsze widoczne oznaki, napewno nastawienie byłoby inne.
Z jednej strony rozumiem dylemat wyboru, z drugiej strony, auto rozbabrane i słomiany zapał ogarnął gdy się poodkrywało wszelkie bolaczki - nikt w końcu nei pisał że to będzie takie proste, zwłaszcza wtedy kiedy się z tym zderzył ;-)