To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Jakie Świece zapłonowe?

adm78 - 19-04-2011, 17:54

sveno napisał/a:
macie jednak racje, nie ma co oszczędzać, bo auta nie mam zamiaru sprzedawać NIGDY (chyba ze na innego Galanta) :) Dostałem właśnie propozycje kupienia Denso platinum TT. Platyna plus tytan lepsze będą od Irydu?

No i jak sie sprawują te swiece? zastanawiam sie nad kupnem IK22 lub VK22 ale moze te sa jeszcze ciekawszą alternatywa?

jaker - 19-04-2011, 17:58

sveno, tutaj trochę jest popisane o tej serii
sveno - 19-04-2011, 18:59

adm78 napisał/a:
No i jak sie sprawują te swiece?
jeszcze nie wymieniłem, (więcej u mnie w temacie) poza tym zdecydowałem się na świecach i kablach nie oszczędzać i kupiłem kabelki NGK a świeczki IK22, sprawdzone i ogólnie polecane do LPG a ja nie lubię prowadzić eksperymentów na swoim silniku, za tymi platinum TT przemawia cena, ale niech je najpierw ktoś inny przetestuje i wypowie się na ich temat(z tego co wiem, to chyba Hugo zakupił te platinum TT ale nie wiem czy juz na nich jezdzi). Ja jak wymienię to teoretycznie będę miał spokój na 90kkm :)
adm78 napisał/a:
zastanawiam sie nad kupnem IK22 lub VK22
VK bardzo trudno dostać, wiem z autopsji bo po całym dniu dzwonienia powiedziałem dosyć i kupiłem IK22
m6riano - 19-04-2011, 19:06

sveno napisał/a:
adm78 napisał/a:
No i jak sie sprawują te swiece?
jeszcze nie wymieniłem, (więcej u mnie w temacie) poza tym zdecydowałem się na świecach i kablach nie oszczędzać i kupiłem kabelki NGK a świeczki IK22, sprawdzone i ogólnie polecane do LPG a ja nie lubię prowadzić eksperymentów na swoim silniku, za tymi platinum TT przemawia cena, ale niech je najpierw ktoś inny przetestuje i wypowie się na ich temat(z tego co wiem, to chyba Hugo zakupił te platinum TT ale nie wiem czy juz na nich jezdzi). Ja jak wymienię to teoretycznie będę miał spokój na 90kkm :)
adm78 napisał/a:
zastanawiam sie nad kupnem IK22 lub VK22
VK bardzo trudno dostać, wiem z autopsji bo po całym dniu dzwonienia powiedziałem dosyć i kupiłem IK22

gdzie i za ile można nabyć?

nerus - 19-04-2011, 19:35

sveno napisał/a:
VK bardzo trudno dostać, wiem z autopsji bo po całym dniu dzwonienia powiedziałem dosyć

ja tam nie miałem problemu jak kupowałem :mrgreen: tutaj macie VK22

DziadekMirek - 19-04-2011, 19:57

sveno, ile kosztowal komplet kabli i swiec ktore kupiles?
Przymierzam sie w koncu do zagazowania swojego auta, czy od razu powinienem tez wymienic kjable i swiece? Zamontowane mam oryginalne, nigdy nie wymieniane swiece i przewody (mam maly przebieg)

sveno - 19-04-2011, 20:37

nerus3 napisał/a:
tutaj macie
no masz, a ja na telefony ze 30zł wydałem, pewnie i tak bym odpuścił bo 25żł na sztuce to dużo, za komplet robi się 150zł więcej więc nie wiem czy jest sens, bo korzyść niewielka
m6riano napisał/a:
gdzie i za ile można nabyć?
DziadekMirek napisał/a:
sveno, ile kosztowal komplet kabli i swiec ktore kupiles?
w moim temacie pisałem, ale powtórze,wszystko kupiłem na alledrogo o tu http://allegro.pl/my_page.php?uid=407545 za 383zł (świeca 40żł/szt a kable 143zł wszystko made in Japan) z przesyłką wyszło 404zł więc chyba niedrogo
DziadekMirek, Ty masz 2.0 a tam są 4 świece i 2 kable, do tego jak chcesz zmieniać to także tzw. fajkocewki
DziadekMirek napisał/a:
Przymierzam sie w koncu do zagazowania swojego auta, czy od razu powinienem tez wymienic kjable i swiece?
ja już 15kkm zrobiłem na gazie i dopiero teraz wymieniam, a to dlatego, że silnik ma za niskie obroty biegu jałowego i wpada w drgania, poza tym w książce serwisowej (która w Szwajcarii była skrupulatnie prowadzona) nie ma żadnej wzmianki o świecach więc zapewne są ori i juz się kończą (przebieg 108kkm) Ty łatwo możesz ocenić stan świec bo masz dostęp do wszystkich, a w V6 trzeba zrzucać kolektor. Kable sprawdź podczas dużej wilgotności powietrza (po deszczu) i w ciemności, uruchom silnik, podnieś maskę i patrz czy nie ma błyskawic (przebicia)
marcinzam - 19-04-2011, 20:53

to co piszą o tych świecach to jakieś sprzeczności ,najpierw pisza że są produkowane bez użycia metali szlachetnych a na końcu:

Cytat:
Świece TT są w sensie handlowym usytuowane pomiędzy seriami świec platynowych i irydowych DENSO, i oczekuje się, że staną się popularne wśród kierowców poszukujących oszczędności zużycia paliwa i niezawodnymi osiągami w zakresie zapłonu.

na stronie denso jest opisana jako platynowa z dodatkiem tytanu

http://www.densott.com/

te świece które sprzedają na edenso.pl mają oznaczenie k20tt więc możliwe że są to zwykłe bez platyny ja posiadam o symbolu pk20tt czyli platynowe

jak ktoś jest zainteresowany to proszę zapytania kierować na pw

Hugo - 19-04-2011, 23:04

sveno napisał/a:
z tego co wiem, to chyba Hugo zakupił te platinum TT ale nie wiem czy juz na nich jezdzi
Dzisiaj wysłane.
DziadekMirek napisał/a:
czy od razu powinienem tez wymienic kjable i swiece?
Bardzo wskazane. Plus fajki cewek zapłonowych.
Anonymous - 19-04-2011, 23:20

tak popieram Hugo - o fajki pod cewkami trzeba dbać (znam z autopsji) :D
beno729 - 19-04-2011, 23:28

Jeśli już mowa o fajkocewkach, czy można gdzieś dostać same fajki? Bez cewek? Bo bym optował. Jaki jest rozum sprzedawać fajki razem z cewkami (poza czysto kapitalistycznym) ? :evil:
m6riano - 19-04-2011, 23:35

Bo są tacy co się nie znają i kupię kpl.;-)
http://allegro.pl/cewka-f...1562361445.html
już ze 20tkm na takich przelatałem i jest spox

beno729 - 19-04-2011, 23:43

m6riano, i super! Biere :D
m6riano - 19-04-2011, 23:49

Bierz, pewnie..i jeszcze do tego przewody NGK za ok.120zł/kpl.
plus jeszcze świece Denso lub NGK.
I masz spokój na 20-30tkm(przynajmniej)

jaker - 19-04-2011, 23:59

Cały czas waham się nad tą serią xx22. O ile co do przerwy zdania są podzielone, ale większość radzi zmniejszyć dla LPG, o tyle jeśli chodzi o ciepłotę to większość zdecydowanie odradza stosowanie innych niż producent zaleca. W związku z tym nasunął mi się pomysł serii iridium plus http://www.globaldenso.co.../features.html. Stąd chyba wynika, że jest dedykowana m.in. dla LPG. Wydaje mi się, że seria VK20T od VK20 różni się jedynie zastosowaniem mniejszej szczeliny (w zakładce specyfikacje niewiele zamieścili więc trudno coś wywnioskować).
Z tego co przeglądnąłem wątek to nie była ta seria brana pod uwagę. Wie ktoś coś na jej temat?