To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - pompa ciepla czy solar czy fotowoltaika

Krzyzak - 09-08-2022, 13:10

To już oficjalnie - od wczoraj nie działa ten blok elektrowni o którym tu pisałem w piątek:
https://wiadomosci.radiozet.pl/Biznes/Nie-dziala-najnowszy-blok-weglowy-w-Polsce.-Tauron-wydal-komunikat

Uwex - 09-08-2022, 14:38

Ja zamawiam agregat Fogo (silnik Honda), wygląda na to, że będzie przydatny.
robertdg - 09-08-2022, 21:49

Krzyzak napisał/a:
robertdg napisał/a:
Sek w tym że ten nowoczesny blok nie trawi byle czego
dokładnie... a naciski są, by puszczać bez kontroli - PRL wkracza tylnymi drzwiami

Skąd te pogłoski o naciskach?

Krzyzak - 10-08-2022, 07:33

Chociażby w tym pierwszym artykule były informacje:
Cytat:
Firma twierdzi, że jest zmuszana do utrzymywania działalności bloku przez Tauron mimo katastrofalnej jakości węgla. Rafako nie zamierza schodzić z kontraktu, ale ze względów bezpieczeństwa może zostać zmuszona, by zaprzestać wspierania Tauron w eksploatacji.

Marcino - 10-08-2022, 10:22

Prąd dalej jest wiec spoko.... ale z DE idzie 850 z planowanych 360
Fotovoltaika daje prawie 5.5 MW
https://www.pse.pl/dane-systemowe

sampler - 10-08-2022, 10:47

Marcino napisał/a:
Prąd dalej jest wiec spoko.... ale z DE idzie 850 z planowanych 360
Fotovoltaika daje prawie 5.5 MW
https://www.pse.pl/dane-systemowe

Z Niemiec w tej chwili pobierają ponad 1 GW, ze Szwecji 0,5 GW a z Ukrainy 0,2 GW. Ale Czesi od naszego systemu pobierają 0,8 GW , Słowacy 0,5 GW a Litwini 0,2 GW.

Marcino - 10-08-2022, 13:05

No tak kontrakty skonstruowane. Prąd musi płynąc :)
sampler - 10-08-2022, 14:44

Marcino napisał/a:
No tak kontrakty skonstruowane. Prąd musi płynąc :)

Nie do końca w tej chwili Czesi ciągną 1,1 GW przy planie 0,37 GW

Krzyzak - 11-08-2022, 07:38

Marcino napisał/a:
Prąd dalej jest wiec spoko....
jest jest, co nie oznacza, że nam go nie brakuje i że w zimie nie będzie gorzej - trzeba patrzeć perspektywicznie a nie tylko w obrębie chwili
PV w zimie przestanie u nas działać (u mnie w grudniu generuje przez cały miesiąc tyle, co w 1 czerwcowy dzień), zapotrzebowanie na paliwa będzie nie tylko dla energetyki ale także dla ciepłownictwa, niektórzy jeszcze kończą zapasy a nie mają ich z czego uzupełnić

robertdg - 11-08-2022, 20:42

Krzyzak napisał/a:
Chociażby w tym pierwszym artykule były informacje:
Cytat:
Firma twierdzi, że jest zmuszana do utrzymywania działalności bloku przez Tauron mimo katastrofalnej jakości węgla. Rafako nie zamierza schodzić z kontraktu, ale ze względów bezpieczeństwa może zostać zmuszona, by zaprzestać wspierania Tauron w eksploatacji.

Tak zdanie skonstruowane, ale gdzie lezy problem to sie nie dowiedz, bo oficjalnie nikt do winy sie nie przyzna, wiec scenariuszy jest dużo wiecej niż sie z pozoru wydaje.

gulgulq - 30-09-2022, 14:47

Czy drążył ktoś temat limitów zużycia prądu od nowego roku i jak się to ma do prosumentów?
Owczar - 30-09-2022, 14:51

Nikt nic nie wie póki co - niestety. Sam jestem ciekaw czy będą traktować zużycie ponad to co w magazynie z obniżka, czy będą brali pod uwagę sumaryczne zużycie - także to z wirtualnego magazynu.
Krzyzak - 01-10-2022, 17:27

Logiczne byłoby, że liczone jest tylko to, czego sami nie wyprodukowaliśmy lub nie wykorzystaliśmy z wirtualnego magazynu (czy to co zużyjemy ekstra). Ale logiki po tym nierządzie się nie spodziewam.
Marcino - 03-10-2022, 10:13

Ja puki co nie musze nic od nich dobierać, wiec nie martwie się aż tak bardzo. Ale znajać realia tez nam sie moga dobrać do tych kwh które mamy wrzucone do sieci. W sumie to juz 20% biorą.
robertdg - 03-10-2022, 20:01

Na cene pradu wpływaja tylko korzystne okoliczności propagandowe :roll: