To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy

Bzyk_R1 - 06-05-2017, 18:32

Dobra bo ludzie czasem czytają, wchodzą bo myślą że coś się dzieje a my prowadzimy jałową dyskusję na tematy niepotrzebne :P

Żeby nie było że nic się nie dzieje, to po 9500km zmieniony wczoraj olej na Liqui Moly 4100 Top tec 5w40. Oczywiście też filtr, Filtron OP 617. Olej który zlałem był brzydki, tzn czarny bardzo :( Nie taki jak spuszczam z SDI ale ciemny.

W poniedziałek dotrze paczka z mechanicznym wskaźnikiem boost od Auto Gauge z serii Smoke, oraz uchwyt na słupek A. Jestem w trakcie szukania drogi którą poprowadzę wężyk do zegara z komory do słupka właśnie.

Po wycięciu kata auto jeździ super, rano na "ssaniu" wydaje brzydkie dźwięki ten wydech ale po rozgrzaniu chodzi bardzo ładnie i nie przeszkadza w jeździe. Nie wiem czemu tak się dzieje.

Auto po RS Motorsport ma wysokie korekty na biegu jałowym, zostało wystrojone z AFR i jest w porządku jednak co 100-200 km na LPG wywali mi checka P0170. Wciąż czekam na termin drugiego podejścia do strojenia i doprowadzenie do ładu samochodu, ale ciężko z terminami...

Fragu - 06-05-2017, 21:55

Filtron, serio? :roll:
W@sio - 06-05-2017, 22:45

Też stosuję filtrona...ale op575, inny się nie mieści po zastosowaniu podstawy pod filtr dla czujników.

Ps. Krzysztof, otrzymujesz ostrzeżenie za nie skonsultowanie ze mną zakupu zegarów :-P

Bzyk_R1 - 07-05-2017, 00:11

W@sio, czemu tak negatywnie ? Pamiętasz naszą ostatnią rozmowę? Trzeba ograniczyć wydatki bo to za daleko się posuwa ;-) a zegarek będzie spełniać swoje zadanie.

Filtron czy nie, wziąłem największy jaki wchodzi żeby miał dużą powierzchnię filtrowania.

W@sio - 07-05-2017, 00:48

Krzysiu, toż żartowałem. Wybór zawsze należy do Ciebie :-) myślę, że różnica w cenie podciśnieniowego gaugana względem elektronicznego nie jest aż tak duża. Ja za komplet 3 zegarów i podstawki pod filtr dałem coś koło tysiaka... Szkoda, że nic nie mówiłeś, podesłał bym Ci kurnik na zegar do słupka ;-)
Bzyk_R1 - 07-05-2017, 07:58

Piotr nie wiem czy bym kolejnego tysiaka przełknął ;-) ja zaplanował na tę chwilę tylko jeden zegar i cena cóż 15% tego co piszesz. Kurnik z tego co pamiętam masz na 3 zegary i dlatego nie zagadałem do Ciebie. Zrobię sobie taki bieda edyszyn pakiet i wystarczy :-)

Niedawno drugi raz widziałem na zdjęciach swoje dzieciątko :-D teraz to jest najważniejsze, nie jakieś bajery. Nie wiadomo jeszcze jaka płeć ale ważne że wszystko idzie dobrze. Czas by Misiek zaczął spełniać swoje zadanie i muszę zabrać żonę na jakąś wycieczkę, póki jesteśmy "sami" także ten... projekt trochę zwolni w realizacji.

Fragu - 07-05-2017, 22:21

Kiedyś widziałem fotkę z rozkroju filtrona i manna czy knechta....mają dużo więcej materiału filtrujacego.
robertdg - 08-05-2017, 06:41

Zapewne można znależć coś bardziej konkretnego ukazujacego porównanie filtra w filtrze http://www.auto-swiat.pl/...w-filtrze/09gqv

Ale nieraz wystarczy podejść do sklepu i poprosic o porównanie 2 takich samych wkładów filtrujacych do jednakowego modelu auta, np:
Tani filtr polecany przez sprzedawce:

cena 17zł
oryginalny filtr dostepny w kilka godzin na zamówienie

cena 29zł

Nie wiem czy jest sens dalszego komentowania

Fragu - 08-05-2017, 08:52

O to to to ! 8)
Bzyk_R1 - 08-05-2017, 12:57

Mleko się rozlało. Następnym razem będzie inny. Wypróbuję te Wasze propozycje. Ogólnie nie ma co oszczędzać na filtrach co też zrobiłem, to jeden z droższych które byly dostępne. A tak nawiasem to przy wymianie oleju wcześniej niz co 10kkm to nie taka tragedia i nic się nie stanie. Nie bądźmy tacy delikatni. Ten olej bedzie zmieniony za pół roku z hakiem.

Dotarła paczka z zegarem boost. Na razie jestem pod Nowym Sączem więc po powrocie coś pomodzimy :-)

Fragu - 08-05-2017, 13:22

Myślę, że filtry są na tyle tanie, że warto kupować tylko te z najwyższej półki. Zawsze kupuję MANN lub KNECHT.

Popraw się Krzysiu! :mrgreen:

Bzyk_R1 - 09-05-2017, 18:10

Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy wzbogacił się o wskaźnik boost na słupek A oraz nalypkę na szybę. Działa świetnie :D Pompuje zacnie.

Bizi78 - 09-05-2017, 20:40

Krzysiu, jak chcesz to ci mogę dać do kolekcji naklejkę K&N, bo gdzieś mi się wala po kątach :mrgreen: .
Good job, tylko dopracuj ten kurnik :thumbright: .

W@sio - 09-05-2017, 20:53

Krzychu, jak coś u mnie gdzieś jeszcze leżą ze trzy takie naklejki, jakieś ISC, hand wash only i coś jeszcze znajde ;-)

Good job! Wygląda dobrze, ale jak Bizi pisał, ja bym ciut dopracował samo zamontowanie kurnika ;-)

Bzyk_R1 - 09-05-2017, 21:08

Dziękuję Rafał ale wklejam tylko to co instaluje na pokładzie ewentualnie naklejki związane z pasją ;-) jak kupię k&n to pewnie dostanę naklejkę ale nie zależy mi. Wiem że trzeba dopracować bo od strony szyby wygląda chamsko dosłownie. Gdyby to był golf 4 to kupił bym dedykowaną obudowę, a do outlandera trzeba rzeźbić. Ale nie żałuję wyboru miejsca bo nie zasłania widoku, nie wymaga likwidacji zegarka który jest spoko, nie przeszkadza w montażu radia 2 din, i nie jest za nisko jak na tym dolnym schowku. Miejsce idealne.

Piotrek dziękuję również ale nie ;-) nie śmiej się tylko pokaż swoją szybę z tyłu ;-)

Dobrze że nie aż tak chamsko wygląda ;) :D