Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VIII REASUMPCJA
joujoujou - 29-05-2024, 10:04
Dziękuję.
Wychodzi na to że jednak OEM, ale aktywowany przed instalacją. O ile dobrze zrozumiałem co na necie wypisują, to oem-slp szuka zaszytej w biosie flagi określającej producenta komputera i wersji windows i jeśli ta się zgadza, to sam się aktywuje. Co też znów jest dziwne, bo według nalepek na kompie, ten oryginalnie z fabryki wyszedł z ósemką, nie win7. Czary, panie.
Edit: doczytałem w kilku innych źródłach i wychodzi na to, że jeśli zmienione mobo jest od tego samego producenta (a jest) i w podobnym wieku (też się zgadza), to system to łyknie. Niewykluczone też że wyżej wspomniana nalepka od win8 znalazła się tam dopiero później. Tego jednak nie jestem w stanie zweryfikować. Najważniejsze że (prawie) wszystko działa.
jacek11 napisał/a: | byłem dzisiaj u okulisty, i jestem lżejszy o prawie 1200 zł | Niemało. Przedwczoraj odebrałem corolkę od mechanika i jestem uboższy o 850 euro. A policzył mnie, jak twierdził, "po znajomości".
Bizi78 - 29-05-2024, 10:36
Bry kawosze .
jacek11 napisał/a: | Że byłem dzisiaj u okulisty, i jestem lżejszy o prawie 1200 zł. |
Też muszę w końcu się udać do optyka po bryle do czytania bo trochę mi się wzrok posypał .
joujoujou - 29-05-2024, 11:03
Bizi78 napisał/a: | bryle do czytania | O widzisz. Okulista/optometrysta również i mnie czeka, z tego samego powodu. Na szczęście nic mnie to nie będzie kosztowało, poza czasem. Precyzując - w podatkach już za to zapłaciłem i rząd w swojej łaskawej szczodrości pozwala mi raz na dwa lata zbadać oczy i wziąć podstawowe szkła/oprawki.
jacek11 - 29-05-2024, 16:32
Do czytania to już mam dawno. Teraz poszedłem, bo wzrok wyraźnie mi się pogorszył. No i wyszło na to, że będę nosił na stałe jedne okulary, a do czytania muszę mieć drugie, sporo mocniejsze. Tak więc zamówione są jak na razie te słabsze, a mocniejsze jak środki w portfelu pozwolą.
joujoujou - 29-05-2024, 23:55
Dobry wieczór. Z okularami lub bez.
Krzyzak - 30-05-2024, 16:29
Polecam salony Fielmann - dobre ceny mają. Normalne okulary do pracy, z filtrem światła niebieskiego, coś co u okulisty kosztuje dużo (np. moja fryzjerka płaciła 2200zł) u Fielmana można kupić za 400-450. Jeśli tylko masz zwyczajną wadę typu krótko/długo-widztwo to można śmiało omijać okulistów.
jacek11 - 30-05-2024, 23:18
Zobaczę, czy są takie salony w pobliżu. Okulary które mi się spodobały, kosztują coś ok. 4000 zł. To trochę za dużo jak na moje możliwości.
joujoujou - 31-05-2024, 00:03
"Salonowe" u mnie niestety odpadają. Dalekowzroczność różna prawo/lewo plus astygmatyzm. Nieduży ale jednak.
Dobry wieczór.
Krzyzak - 31-05-2024, 07:20
jacek11 napisał/a: | Okulary które mi się spodobały | oprawki zawsze biorę najtańsze - często za 50zł a jak nie ma to za 100zł - kompletnie nie rozumiem, jak można wydawać majątek na coś co ma znane napisy tylko dlatego, że ma znane napisy
szczególnie, że noszę je tylko podczas pracy z ekranem
jacek11 - 31-05-2024, 08:49
W tym przypadku oprawki to najmniejszy koszt. Kłopot jest taki, że do chodzenia mam inną wartość, a do czytania inną. Tak więc najlepszym wyborem, są szkła progresywne. Biorąc pod uwagę, że trzeba będzie w nich jeździć samochodem, muszą być fotochromatyczne. I tutaj cena samych szkieł, to okolice 3300 zł.
Dodając jeszcze cenę oprawek, które muszą pasować do gęby, oraz montaż tego wszystkiego do kupy, wychodzi już cena o jakiej pisałem wcześniej. Istnieje też tańsza opcja, czyli dwa szkła w jednej oprawce, ale dziwnie to wygląda, i trzeba patrzeć albo do góry, albo na dół. To nienaturalne według mnie.
Tak więc do chodzenia będą inne, a do czytania inne. Te drugie będą właśnie po taniości
Uwex - 31-05-2024, 10:24
jacek11 po co progresywne skoro i tak bierzesz drugą parę do czytania ?
tościk - 31-05-2024, 10:43
Uwex napisał/a: | jacek11 po co progresywne skoro i tak bierzesz drugą parę do czytania ? |
Jak rozumiem jedna para progresywnych byłyby rozwiązaniem najlepszym, bo do wszystkiego. Ale, że drogo wychodzą, to bierze dwie pary okularów
Nie dziwię się.
Krzyzak napisał/a: | Normalne okulary do pracy, z filtrem światła niebieskiego |
Sprawdza ci się ten filtr? Bo ja za chusteczkę nie mogę się do tego przyzwyczaić i czasem nawet przy monitorze mi ten filtr przeszkadza.
Krzyzak - 31-05-2024, 13:34
tościk napisał/a: | Sprawdza ci się ten filtr? | barwy są wyraźnie cieplejsze, od lat już mam tylko takie i właściwie to nie mam porównania jak jest bez
jacek11 - 31-05-2024, 17:29
Uwex, Jak bym się zdecydował na progresywne, to nie musiałbym mieć drugich. Niestety po pierwsze cena ( tak jak kolega wyżej napisał ), aczkolwiek może bym jeszcze ją przełknął, ale pani optyk odradziła mi je, ze względu na rodzaj wykonywanej pracy. Najprawdopodobniej szybko bym je zniszczył. Tak więc najrozsądniej jest mieć dwie pary okularów. Jedne droższe, do chodzenia/jeżdżenia, a drugie tanie do czytania. Zobaczymy, czy to się sprawdzi.
Uwex - 01-06-2024, 08:47
jacek11 - źle zrozumiałem, że bierzesz progresywne i do czytania stąd moje pytanie było. Sam też używam dwie pary- jak ja to nazywam - długie i krótkie.
|
|
|