To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

Marcino - 14-11-2013, 19:48

deejay napisał/a:
Zolar napisał/a:
Co moglibyście poradzić na piszczący klocek na tylnej osi (komplet Oyodo)? Klocek piszczy przy nie wciśniętym pedale hamulca. Ucisza się dopiero gdy wciskam hamulec

Jesli piszczy bez docisku to znaczy ze jest zapieczony w prowadzeniu lub zacisk lekko trzyma .

Tak jak Bartek pisze, może jeszcze przycierać o rant tarczy jak jest duży i nie stoczony/zeszlifowany

komarsnk - 14-11-2013, 22:16

Marcino napisał/a:
może jeszcze przycierać o rant tarczy jak jest duży i nie stoczony/zeszlifowany

Dokładnie tak miałem u siebie - rant tarczy przycierał mi o... osłonę tarczy :shock: Nie wiem jak to możliwe ale tak było. Trochę zeszlifowałem tarczę, trochę poprosiłem osłonę młotkiem i jest OK.

DanielBogusz - 15-11-2013, 15:51

Chciałem poinformować, że zestaw hamulców tarcze + klocki TRW 276/24 udało mi się w Garwolinie kupić za 370zł. Myslę, że to cena bdb...

taki jak ten:

http://allegro.pl/mitsubi...3699010795.html

Witek vel Mysza - 15-11-2013, 15:58

Daj znać czy nie piszczą...
DanielBogusz - 15-11-2013, 16:57

Dobrze. Najpierw zastosuję się do informacji na broszurce, by przez pierwsze 200km nie szaleć za bardzo z hamowaniem. Kupiłem, bo dużo osób je polecałało tu na forum, sam jestem ciekawy co to będzie :) Dodam, że jestem zaskoczony ilością instrukcji, nawet ten kto by pierwszy raz wymieniał hamulce nie czułby się zagubiony :p
Szafiq - 15-11-2013, 18:47

Ja dzisiaj wymieniłem sobie tarcze i klocki z tyłu. Miałem spore bicie wyczuwalne przy hamowaniu z wyższych prędkości,aż cała buda się trzęsła. Po wymianie nie ten sam samochód,wszystko super. Nie wiedziałem,że tył ma aż taki wpływ na hamowanie,a rozdzielacz siły hamowania cały czas jest, nie demontowałem go.
DanielBogusz - 15-11-2013, 22:17

Tak, tył jest praktycznie tak samo ważny. Ja coś w Galu nie mogę ogarnąć ręcznego. Jak te sprężynki poskładać nie wiem. A mam kupiony nowy zestaw ręcznego oprócz linek. Macie jakieś zdjęcie czy rysunek jak to powinno wyglądać?
Szafiq - 15-11-2013, 23:14

DanielBogusz napisał/a:
Macie jakieś zdjęcie czy rysunek jak to powinno wyglądać?

ściągnij sobie serwisówkę z działu download http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3447
Opis ręcznego jest w PDF'ie nr. 36

DanielBogusz - 16-11-2013, 00:21

Dziękuję :) Widzę, że trzeba zdjąć piastę...chyba się na to nie porywam sam :D
komarsnk - 16-11-2013, 07:40

DanielBogusz napisał/a:
Widzę, że trzeba zdjąć piastę...

??
Nic podobnego - jedyne co musisz zdjąć to zacisk z jarzmem i taczobęben ;)

robertdg - 16-11-2013, 07:44

Nie trzeba demontować piasty by wymienić szczęki, czy zamontować nowe spręzynki.
DanielBogusz - 16-11-2013, 09:59

To ja nie wiem jak patrzyłem. Odkręcę 2 koła, wydrukuję serwisówkę i będę się kombinował. :)
komarsnk - 16-11-2013, 13:42

DanielBogusz napisał/a:
To ja nie wiem jak patrzyłem. Odkręcę 2 koła, wydrukuję serwisówkę i będę się kombinował. :)

Przygotuj się, że trzeba mieć dużo cierpliwości i małe zwinne rączki ;)
Ja nie mam na to sprawdzonego sposobu więc trochę łaciny poleciało jak to składałem :evil:
Przydadzą Ci się też cienkie szczypce (dla mnie były niezbędne) chyba, że jest jakiś "Mitsubishi special tool no. X" do zakładania tych talerzyków na bolce? Albo jeszcze lepiej do przytrzymywania bolczyków od tyłu bo to dla mnie było największym wyzwaniem :doubt:
Generalnie brakowało jednej ręki :roll:

Szafiq - 16-11-2013, 14:27

DanielBogusz napisał/a:
Dziękuję :) Widzę, że trzeba zdjąć piastę...chyba się na to nie porywam sam :D

Nawet jak odkręcisz piastę to są tylko 4 śrubki z tyłu, żadna filozofia a będzie łatwiej.

Witek vel Mysza - 16-11-2013, 14:29

komarsnk napisał/a:
chyba, że jest jakiś "Mitsubishi special noot no. X" do zakładania tych talerzyków na bolce?
Jest i nosi nazwę szczypce uniwersalne płaskie, czyli kombinerki :) Generalnie najpierw należy zamontować talerzyki i bolce, a potem sprężyny główne bo inaczej się szczęki przechylają.