[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej
madź - 03-05-2014, 13:37
Mobil 1 to grupa III+ czyli hydrokrak
malina_drizzt - 03-05-2014, 21:51
madź napisał/a: | Mobil 1 to grupa III+ czyli hydrokrak |
Kilka stron wcześniej pisałem, że nie wiadomo do końca jak to jest z tym mobilem.
Tutaj ciekawy link:
http://www.motor-talk.de/...r-t3026133.html
Tomii - 03-05-2014, 22:08
madź napisał/a: | Podsumowując - po długiej lekturze stworzyliśmy listę produktów faktycznie syntetycznych:
Liqui Moly Synthoil High Tech
Liqui Moly Synthoil Race Tech GT1
Motul 300V
RedLine High Performance Motor Oil
Fuchs Titan Race Pro S
Amsoil Signature Series
Maxima Ultra4
Royal Purple Synthetic Oil
Nulon High Performance Motor Oil
Nulon Extreme Engine Oil
Jakieś uwagi? Możecie dodać coś od siebie? |
- Eneos Sustina
- AmsOil Synthetic Premium Protection Motor Oil 10w40
fergul11 - 04-05-2014, 22:37
My się tu rozwodzimy nad świeżą oliwą ,a ludzie takie patenty stosują
ps: copy/past z innego forum
Ha,ja ostatnio usłyszałem od znajomego gościa co "wymienia" oliwę że bardzo chętnie przyjmie kazde ilości.
Pytam go po co?
A on że ma maszynę specjalną filtrująca i z 1 litra oleju zużytego robi 0.7 litra oleju "pełnowartościowego" które oczywiście wlewa klientowi
Co najlepsze,podobno właściwości są identyczne wg niego. Ciekawe czy po takim filtrowaniu nadaje się znów do wlawania do silnika Przecież on już jest przepracowany. Nie wyrobiony w 100 % ale jednak nówka to nie jest.
Drugi kumpel co ma Passata 1.9 130 KM, zawsze do mnie przyjeżdża bo mam kanał. Kupuje sam filtr,zlewa stary olej do czyściutkiego pojemnika,przepuszcza go przez taki patent co zrobił (4 jakby gazy oddzielone od siebie o ok 2 cm) i wlewa z powrotem,dolewając nowego tylko tyle ile brakuje
I daje za to łeb bo co 15 tys czyli średnio co 4 miesiące mnie odwiedza
Dziwny plan ma ale cóż. robi tak od 60 tys a robi autem sporo km i nic jak na razie sie nie stało
koniec cytatu.
No sam nie wiem ,ja chyba bym się nie odważył na takie experymenta
Torp12 - 05-05-2014, 09:14
Muszę zmienić olej. W grę wchodzą tylko 3 opcje:
1. Liqui Moly Synthoil High Tech 5w40
2. Mobil 1 ESP 0w40
3. Mobil 1 Peak life 5w50
Mobila wiele osób ostatnio tutaj chwali dlatego biorę go pod uwagę, tylko który będzie lepszy? Czytałem opinie że to nie jest pełny syntetyk ale skoro się sprawdza to czemu nie.
No i i Liqui Moly. Ostatnim razem miałem go zalać ale akurat nie było w sklepie. Korci mnie chociaż ostatnio więcej pochlebstw zbierał Mobil, ale Ci co używają LM też zachwalają. Pomóżcie
malina_drizzt - 05-05-2014, 09:32
Obecnie mam zalany 0w40 mobila i przy 5tys. km odezwały się popychacze.
Zużycie bardzo małe.
W moim osobistym rankingu:
1. Mobil Esp 5w30.
2. Amsoil european engine oil 5w40.
3. Liqui Moly synthoil 5w40.
4. Mobil 0w40 new life.
Przeszedłem na mobila z racji niższej ceny. Z czasem chyba wrócę do valvolina max life.
Większym problemem w galancie jest gnijąca buda i skrzynia która z dnia na dzień terkocze coraz głośniej.
madź - 05-05-2014, 09:33
Torp12, Mobile to grupa III+, a Liqui Moly grupa IV, czyli wzbogacony hydrokrak vs pao. Liqui Moly będzie lepszą opcją.
Co ciekawe, u mnie na Mobilu rozklepały się popychacze jak głupie.
malina_drizzt napisał/a: | Przeszedłem na mobila z racji niższej ceny. Z czasem chyba wrócę do valvolina max life. |
Jeżeli cena jest dla Ciebie ważna to proponuję Shell Ultra Racing 10W60. Cena za 4 litry - od 105zł. Jest to grupa III+. Niezły olej, wytrzymuje nawet mocne katowanie w podwójnie uturbionych silnikach. Nie czarnieje jak Mobil.
Torp12 - 05-05-2014, 09:36
madź napisał/a: |
Co ciekawe, u mnie na Mobilu rozklepały się popychacze jak głupie.
|
No a w większości galantów na Mobilu milkną także to chyba loteria jakaś
madź - 05-05-2014, 09:41
Pewniejsze jest zastosowanie gęstszego oleju.
Taki tylko będzie powodował ewentualne klepanie przy starcie. Po rozgrzaniu powinna być cisza.
Rzadki olej popychacze w średnim stanie sprowokuje do klepania non stop...
Dlatego polecam Shella 10W60.
malina_drizzt - 05-05-2014, 09:57
madź napisał/a: | Pewniejsze jest zastosowanie gęstszego oleju.
Taki tylko będzie powodował ewentualne klepanie przy starcie. Po rozgrzaniu powinna być cisza.
Rzadki olej popychacze w średnim stanie sprowokuje do klepania non stop...
Dlatego polecam Shella 10W60. |
10w60
Może gdyby galant miał 200-250km to tak.
Ale marne 163km z 2.5l, ten silnik nawet po ostrej jeździe nie rozgrzewa się porządnie.
Mam porównanie do silnika bmw 3l 258km. Pop ostrej jeździe podniesienie maski to tak to tak jak otwarcie pieca hutniczego.
A po odkręceniu korka wlewu oleju widać jak dosyć mocno paruje olej.
10w60 w galancie nie ma sensu.
Popychacze jeśli klepią to w 95% po odpaleniu.
Jeśli stukają po dobrym rozgrzaniu oleju to zwykle są totalnie zasyfione albo nadają się na śmietnik.
Moim zdaniem 5w40 to najlepsza lepkość dla galanta, spokojnie można lać też 5w30 i tak przy pałowaniu silnika pierwsza polegnie skrzynia.
madź - 05-05-2014, 10:38
Lepkość 10W60 jest bardzo szerokim zakresem i wcale Galantowi nie zaszkodzi. U nas w klubie ludzie jeżdżą na takim oleju w 6G72 SOHC (165KM), DOHC (225KM) i DOHC Twin Turbo (280+ KM) i jest okej. Wspomniany Shell jest najtańszym z niezłych olejów. Mamy starsze silniki niż te w Galantach i starszą generację popychaczy - bardziej czułych na jakość oleju (dopiero od '99 roku leciały te 'lepsze'). Na Mobilach 0W40, 5W30, 5W50 jest orkiestra.
Ale i tak nic nie przebije Castrola...
PS. 10W60 z racji gęstości może być też półśrodkiem do 'uszczelnienia' silnika zamiast moto doktorów lub ceramizerów. Oczywiście polecam faktyczne uszczelnienie silnika poprzez zastosowanie nowych uszczelek, ale nie każdemu się to chce robić.
wecha - 05-05-2014, 11:02
ja właśnie będę zalewał Miśka Valvoline Max Life 10w40, niestety po zakupie auta dopiero zauważyłem że jakiś matoł zalał mobilem 15w40, dla tego płukanka silnika Liqui Moly już kupiona i mam nadzieję że popychacze przestaną "grać" bo coraz bardziej je słychać
wicek - 05-05-2014, 19:05
wecha napisał/a: | ja właśnie będę zalewał Miśka Valvoline Max Life 10w40 |
Mi się właśnie po nim odezwały, prędzej nie wiem co było zalane. Teraz mam MILLERS OILS TRIDENT 5W40, różnicy nie czuję ani nie słyszę.
wecha - 05-05-2014, 19:21
dużo najechałeś km na tym oleju już ?, ja zbytnio nie chcę od razu z 15w40 przechodzić na 5w40, dla tego leje tego Valvolina, ale jeśli nie ucichnie (pod warunkiem że popychacze i pompa będzie ok) to wtedy zaleje 5w, będzie trzeba wydać na nowy oil ponownie
Torp12 - 05-05-2014, 19:23
Na millersie popychacze napewno nie ucichna
|
|
|