To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Opony....... czyli wszystko o oponach

larelijux - 10-01-2017, 09:53

Ja tam kupiłem Klebery Krisalp HP3 195/60/R15, miały dobre właściwości na papierze i dobrze się wgryzają. Na letnie wlecą opony lepszej klasy :)
tomasek - 10-01-2017, 10:12

W tamtym roku musiałem na szybko kupić te Klebery i stwierdzam że są po prostu śliskie i do bani :evil:
W porównaniu do Continental i Goodyear które miałem wcześniej to jak bym na letnich jeżdził :twisted:

larelijux - 10-01-2017, 10:48

tomasek, próbowałem wczoraj porzucać autem na parkingu (świeży, śliski śnieg, niewyjeżdżony bo parking jeszcze nie został przekazany do użytku), żeby stracić przyczepność trzeba się naprawdę postarać, na oblodzonej kostce już łatwiej. W pracy jeżdżę seicento i mam porównanie z naprawdę złymi, śliskimi oponami. Klebery nie są złe, jak ktoś jeździ rozważnie to się nie będzie ślizgał
tomasek - 10-01-2017, 11:01

To pojeżdzij sobie po normalnym śniegu i normalnych warunkach to zobaczysz :P
Ja przy najbliższej okazji wymienię te opony na takie,,dla nierozważnych" :wink:

larelijux - 10-01-2017, 11:05

tomasek, jeżdżę na codzień i jakoś nie narzekam. Może chodzi Ci o HP2? Z tego co widzę, rzeczywiście one mają gorszą opinię
tomasek - 10-01-2017, 11:15

Faktycznie HP2 :oops: Zwracam honor :mrgreen:
Hugo - 10-01-2017, 11:19

Też jeżdżę zimą na Kleber Krisalp HP3 w rozmiarze 205/50 R16 i nie narzekam. Na zimę jaką mamy na zachodzie kraju są OK :wink:

Tak w ogóle to nie są opony wielosezonowe? Bo na moich jest napis M+S.

larelijux - 10-01-2017, 11:26

Hugo, na stronie producenta opony widnieją jako stricte zimowe :wink:

Może rzeczywiście trochę mniej wymagam, bo u nas zimy mniej srogie :D

tomasek - 10-01-2017, 11:29

Hugo może te HP3 są lepsze,ja mam niestety HP2 :wink:
Kleber podaje że to jest opona zimowa a M+S oznacza błoto i śnieg :wink:

Krzyzak - 10-01-2017, 12:49

Szkorbutex napisał/a:
Masz made in Russia, czy czy z Finlandii ?

wczoraj przy montażu moich ( Rosja) wulkanizator straszył mnie , że wiecznie biją , są krzywe itp.
ja 2 czy 3 lata temu kupiłem Nokian W+ i było tak, że 2 opony wyważyły się idealnie - dosłownie ciężarki max 15 gr a czasem tylko 5
natomiast drugie 2 za nic w świecie nie chciały - nie pomogło przesuwanie, zamiana felg, obracanie itd. - ciągle pół obręczy w ciężarkach
odesłałem do sprzedawcy i po miesiącu miałem nowe, które wyważyły się podobnie jak dwie pierwsze

wszystkie są produkowane w Rosji

Szkorbutex - 10-01-2017, 13:17

moje się ułożyły idealnie, ale facet stękał " że mu na oko się źle kręcą i będą bić...i w ogóle te ruskie takie są " :D

przetestowałem na drodze i jest ok.

Maciejos - 10-01-2017, 14:10

Panowie,

Nurtuje mnie kwestia dostępności oraz cen opon.

W kwietniu chciałem kupić nowe opony letnie (zazwyczaj w tym miesiącu zmieniam koła zimowe na letni setup).

Po lekturze tematu wybór padł na Dunlop Sport Maxx RT 2 (205/50/r17)

Jeszcze niedawno na Oponeo (bo tam znalazłem ten model najtaniej) było ich sporo, a teraz już nie wygląda to tak różowo.

http://www.oponeo.pl/dane...l-mfs#114838453

Generalnie kasa to dla mnie nie problem. Mógłbym je kupić od razu...ale jeżeli nie musiałbym tego robić, to wolałbym poczekać z zakupem do kwietnia, gdyż mógłbym je wysłać od razu do mojego mechanika.

Czy może się tak zdarzyć, że na wiosnę będzie problem z zakupem tych opon ? ...no i czy orientujecie się jak kształtuje się cena opon, tzn. czy np. im bliżej wiosny/lata tym cena opon letnich rośnie ?

Marcino - 10-01-2017, 14:11

[quote="Szkorbutex"]
Marcino napisał/a:
Nowe Nokiany WR D4 to petarda. Ciągneły po śniegu jak głupie jak bylem na południu, teraz wiem ze na tyle 5 letnie Pirelli to bedzie śmietnik za chwilę bo mimo sporego bieżnika tył mnie wyprzedzał na zakretach jak tesowałem na betonowej drodze u rodziców posypanej smiegiem.

Masz made in Russia, czy czy z Finlandii ?

wczoraj przy montażu moich ( Rosja) wulkanizator straszył mnie , że wiecznie biją , są krzywe itp.

Nie wiem jaka produkcją , ale wyważyły się bez problemu. Jak dla mnie cichutkie i super. Od czwatku u nas na pomorzu sporo sniegu spadło. W weeknd jechałem z dzieciakami do Trzepowa na narty to był prawdziwy test. Zdały opony na 6.:)
Zreszta Krzyżak może potwierdzić ile jest śniegu w naszych rejonach.

Owczar - 10-01-2017, 14:42

A ja jeżdżę teraz na wielosezonach hankook 4s. Nie sądziłem że coś uniwersalnego może tak się sprawować. Wcześnie nie było okazji protestować na śniegu, ale ostatnio pojezdzilem i jest naprawdę super.

To jedyny sensowny model w tym rozmiarze w z rantem. Good year 4s są podobno jeszcze lepsze.

Szkorbutex - 10-01-2017, 14:42

Maciejos napisał/a:
Panowie,

Nurtuje mnie kwestia dostępności oraz cen opon.

W kwietniu chciałem kupić nowe opony letnie (zazwyczaj w tym miesiącu zmieniam koła zimowe na letni setup).

Po lekturze tematu wybór padł na Dunlop Sport Maxx RT 2 (205/50/r17)

Jeszcze niedawno na Oponeo (bo tam znalazłem ten model najtaniej) było ich sporo, a teraz już nie wygląda to tak różowo.

http://www.oponeo.pl/dane...l-mfs#114838453

Generalnie kasa to dla mnie nie problem. Mógłbym je kupić od razu...ale jeżeli nie musiałbym tego robić, to wolałbym poczekać z zakupem do kwietnia, gdyż mógłbym je wysłać od razu do mojego mechanika.

Czy może się tak zdarzyć, że na wiosnę będzie problem z zakupem tych opon ? ...no i czy orientujecie się jak kształtuje się cena opon, tzn. czy np. im bliżej wiosny/lata tym cena opon letnich rośnie ?

ogólnie Oponeo działa podobnie jak niektóre witryny z biletami lotniczymi. Im więcej/ częściej klikasz ze swojego IP na dany model , analogicznie jeśli dużo użytkowników nagle ogląda dany produkt to jego cena winduje w górę.

Kilkakrotnie już to zauważyłem jak szukałem opon na lato/ zimę.