To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Opony....... czyli wszystko o oponach

larelijux - 10-01-2017, 14:44

Maciejos, im dalej od danego sezonu tym powinno być taniej. Cena zależy też od wieku opony (często na oponeo nie podają - warto spytać, żeby nie dostać opony z 2014). Chociaż akurat jedno mnie zdziwiło, kupiłem opony zimowe tuż po boomie zimowym (gdy większość już założyła opony) i kosztowały mnie 840 za komplet, teraz za komplet trzeba byłoby zapłacić 940, a mamy już kawałek zimy za sobą.

Jeśli opony nie mają następcy to powinny być jeszcze spokojnie dostępne.

Szkorbutex - 10-01-2017, 14:45

Marcino napisał/a:
W weeknd jechałem z dzieciakami do Trzepowa na narty to był prawdziwy test. Zdały opony na 6.:)
Zreszta Krzyżak może potwierdzić ile jest śniegu w naszych rejonach.

Na Podkarpaciu też ładnie sypnęło, opony faktycznie wgryzają się jak pitbull w kurę.

Maciejos - 10-01-2017, 15:11

larelijux napisał/a:
Maciejos, im dalej od danego sezonu tym powinno być taniej. Cena zależy też od wieku opony (często na oponeo nie podają - warto spytać, żeby nie dostać opony z 2014). Chociaż akurat jedno mnie zdziwiło, kupiłem opony zimowe tuż po boomie zimowym (gdy większość już założyła opony) i kosztowały mnie 840 za komplet, teraz za komplet trzeba byłoby zapłacić 940, a mamy już kawałek zimy za sobą.

Jeśli opony nie mają następcy to powinny być jeszcze spokojnie dostępne.

larelijux - jak klikniesz w ten link z Oponeo, to zauważysz, że jest podany rocznik 2016.

Uważasz, że lepiej i tak zadzwonić, by się upewnić ?

A propos cen - szukałem interesującego mnie modelu (RT2), no i okazało się, że na Oponeo są najtaniej. W kliku sklepach znalazłem te Dunlopy za 515 zł (!) . Dlatego zastanawiam się czy nie kupić tych opon póki są , no i w cenie 459 zł.

[ Dodano: 10-01-2017, 15:14 ]
Szkorbutex napisał/a:
ogólnie Oponeo działa podobnie jak niektóre witryny z biletami lotniczymi. Im więcej/ częściej klikasz ze swojego IP na dany model , analogicznie jeśli dużo użytkowników nagle ogląda dany produkt to jego cena winduje w górę.

Kilkakrotnie już to zauważyłem jak szukałem opon na lato/ zimę.

O kurcze :| ...to lepiej przestaję klikać na Oponeo. Po najbliższym weekendzie podejmę decyzję: kupować czy nie.

larelijux - 10-01-2017, 15:18

Maciejos, nie ma co dzwonić w takim wypadku, jak jest podane to można im zaufać, sam kupowałem od nich komplet opon i rocznik się zgadzał.

Na oponeo rzeczywiście jest dość tanio, na allegro chociażby trudno znaleźć tańsze opony.

A czy warto kupować teraz, trudno powiedzieć. Później pewnie będą droższe, ale mogą to być nowsze opony. Jak kupisz teraz to poleżą jeszcze prawie 3 miesiące u Ciebie w pewnie trochę gorszych warunkach niż u nich na magazynie.

Kaucz - 10-01-2017, 23:43

Niska cena bo mają 2-3 komplety i pewno chcą się już pozbyć. Może okazać się, że to styczeń 2016 ;) . Może to być ważne jeśli ktoś zwraca uwagę na DOTy na oponach ;) .
larelijux napisał/a:
Na oponeo rzeczywiście jest dość tanio, na allegro chociażby trudno znaleźć tańsze opony.

nawet na platformach hurtowych ciężko coś znaleźć tak, żeby brutto wyszła taka cena...
larelijux napisał/a:
Później pewnie będą droższe,

będą
larelijux napisał/a:
mogą to być nowsze opony.

i tak i nie. w pierwszej kolejności będą pozbywać się tego co wyszło na początku roku a nie sprzedało się. warto się zainteresować bo takie opony w niczym nie ustępują tym wyprodukowanym w grudniu ;)
larelijux napisał/a:
Jak kupisz teraz to poleżą jeszcze prawie 3 miesiące u Ciebie w pewnie trochę gorszych warunkach niż u nich na magazynie.

jeżeli wrzuci do garażu to nic nie będzie, nawet jak całkowicie oleje sposoby przechowywania :P uniknie za to kolejek i czasów realizacji nawet po 2 tygodnie w niektórych przypadkach

Michaszysz - 11-01-2017, 01:14

Ja też mam nokiany WR D4 195/65r15 zakupione w tym roku za 205 zł za sztukę chyba, i też sobie chwalę. Nawet jadąc po bardzo zaśnieżonej drodze, dają radę, narazie jeszcze nie stanąłem bokiem :D
Krzyzak - 11-01-2017, 08:57

Cytat:
Zreszta Krzyżak może potwierdzić ile jest śniegu w naszych rejonach.
to prawda - drogi poniżej żółtych mają na sobie co najmniej 20cm warstwę śniegu, lodu i błota
a niektóre żółte też zostawiają sporo do życzenia...

larelijux - 11-01-2017, 20:31

Kaucz, ja jednak poczekam do tej wiosny, za mały budżet obecnie mam i może jednak dostanę te nowsze opony, zawsze to kilka miesięcy jazdy a nie leżenia na półce :mrgreen:

Poza tym a nuż wyjdzie jakiś nowy model, starsze potanieją, nigdy nie wiadomo :)

vrangsinn - 11-01-2017, 20:35

ja mam yokohamy w.Drive905 r16 i po 1,5 roku moge cos o nich powiedziec:
-> mieszkam 2km od morza i dzis po lekkiej zamieci (swierzego miękkiego śniegu miałem po halogeny^^) starałem sie stracić przyczepność i...uślizgi opon sa ale żeby tracić kontrole...nie ma mowy...opony potwierdzają ze na warunki stricte ZIMOWE sa super...ale...

-> opony w temp dodatnich są głośne....i to baardzo...a wiemy jakie mamy teraz zimy...

ogólnie 2 raz bym ich nie kupił ze względu na właśnie małą "uniwersalność pogodową" że tak powiem a raczej ich reakcje na dodatnie temp...co nie znaczy ze w dodatnich zle sie prowadza...bo tak nie jest...

Ale wielki plus właśnie za to że w trudnych warunkach są swietne...!!!

Kaucz - 12-01-2017, 01:02

larelijux napisał/a:
Poza tym a nuż wyjdzie jakiś nowy model, starsze potanieją, nigdy nie wiadomo

jak już pojawi się nowy model to tych starszych nie będzie na rynku zapewne ;) chyba, że gdzieś ostatnie sztuki zostaną.
Przykładem niech będzie Pirelli, które nową serie P Zero klepie już od jakiegoś czasu, ale jeszcze nikt tego nie ma :) . Dopiero jakoś kwietniu je dostaniemy. Handlowcy w Polsce dopiero teraz mają szkolenia dotyczące tych opon.
Co innego jak wychodzi zupełna nowość jak Bridgestone Driveguard w zimowej wersji. Ta została zaprezentowana w lato, a w listopadzie można było ją kupić. Z tym, że ona nie miała żadnego poprzednika.

vrangsinn napisał/a:
-> opony w temp dodatnich są głośne....i to baardzo...a wiemy jakie mamy teraz zimy...

też je mam i nie zwracałem na to uwagi dopóki szef mi nie powiedział bo też zamontował sobie V905 :D

arturj123 - 21-02-2017, 20:39

Panowie jakie polecicie nowe opony letnie? Przymierzam się do zakupu.
larelijux - 23-02-2017, 14:13

Continental ContiSportContact 5
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3
Dunlop Sport Maxx RT 2

Wybierałbym wśród tej trójki

Dario1986 - 23-02-2017, 14:18

a jak ma być budżetowo to mogę polecić Imperial Ecosport
Kaucz - 23-02-2017, 21:20

arturj123 napisał/a:
Panowie jakie polecicie nowe opony letnie? Przymierzam się do zakupu.

Jaki masz budżet kolego? I jaki rozmiar :) ?
larelijux napisał/a:
Continental ContiSportContact 5
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3
Dunlop Sport Maxx RT 2

Conti kleją mocno, ale zużywają się bardzo szybko. Poza tym wymieniłeś same marki premium :P .

larelijux - 23-02-2017, 22:07

To prawda, bo nie zagłębiałem sie w inne segmenty opon. Co prawda na zimę na 15tki kupiłem polskie Klebery, ale miały dobre opinie, a w zimowych warunkach jeżdżę spokojnie
Na wiosnę mam 17tki i postanowiłem, że dla jak najlepszych doznań i bezpieczeństwa kupię jednak te z segmentu premium, od pewnego czasu czytam już o nich i poleciłem 3 nad którymi sam się zastanawiam :)