[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Opony....... czyli wszystko o oponach
5eba - 24-02-2017, 10:35
Na lato polecam polecam Kormorana - super stosunek jakości do ceny - mam 225/45/18 w Saabie i nic nie można im zarzucić - bdb przyczepność na mokrym
larelijux - 24-02-2017, 13:33
To może sam się zastanowię nad tańszymi oponkami, skoro wszyscy polecają...
Maciejos - 24-02-2017, 14:21
No właśnie larelijux . Ja już też prawie kupowałem Dunlop Sport Maxx RT 2 ...ale po dalszej lekturze wątku oraz różnych forów zagranicznych, zacząłem się wahać.
Trzeba przede wszystkim zastanowić się nad stylem swojej jazdy, ilością robionych kilometrów i gdzie się je robi (miasto, autostrady itp.), klimatem itd., itd.
Także po zastanowieniu stwierdziłem, że w moim przypadku (robię ok. 6.000 km rocznie, głównie po mieście i patrząc na nasz klimat, tzn. sporo deszczu) chyba nie ma sensu uderzać w klasę premium.
Skuszę się chyba na Uniroyal Rainsport 3.
Owczar - 24-02-2017, 19:31
Moja żona jeździ po mieście i na krótkich odcinkach. Kupiłem jej hankook 4s wielosezonowe i jestem w szoku ze wielosezon ma taką trakcie zimą i latem. Do takich zastosowań rewelacja. A ja mam z głowy jedną wymianę kół z głowy.
Na autostradzie też dają radę. Czasem go przegonie i w stosunku do dunlopow, które miałem wcześniej nie odczuwam różnicy.
marecki - 25-02-2017, 11:25
Maciejos napisał/a: | Skuszę się chyba na Uniroyal Rainsport 3. |
Wczoraj do mnie dotarły te oponki właśnie,obawiam się tylko o zżeranie bieżnika bo podobno do trwałych to one nie należą,relacje mogę zdać dopiero po sezonie
vrangsinn - 25-02-2017, 18:27
na uniroyalach moj kuzyn będzie jeździł 3 sezon....i to chyba juz ostatni...
kleją fajnie na mokrym szczególnie, na suchym żadna rewelacja jak ktoś lubi pogonić
Conti 5 nie zgodze się z przedmówcą wg mnie zużycie jest odpowiednie do tego co dają/ceny/itd...tylę ze robią sie twarde po przekroczeniu pewnej granicy bierznika (tak samo jak model poprzedni czyli 3)...ale ogolnie wg mnie swietne....dunlopy tutaj chwalone...ok...ale dla mnie za szybko znikają (przy moim trybie jazdy) co mi zupelnie nie odpowiada a cisza mi nie rekompensuje tego zupelnie....
Ja w tym roku sie skuszam na Yokohamy Advan v105...215/45 (poprzednik to conti 3 wlasnie) w wakacje opisze jakie wrazenia....
Krzyzak - 26-02-2017, 14:03
Maciejos napisał/a: | Skuszę się chyba na Uniroyal Rainsport 3 | współczuję już teraz - kup od razy zatyczki do uszu
Owczar - 26-02-2017, 14:18
Przesadzasz Darku trochę Szum powietrza jest w tym aucie o wiele bardziej uciążliwy.
larelijux - 26-02-2017, 17:37
Ja się zastanawiam obecnie nad nowymi Fuldami Sportcontrol 2, w testach wypadły całkiem przyzwoicie (z tego co pamiętam suma dróg hamowania, na suchej i na mokrej o 0.3m większa niż w Dunlopach Sport Maxx RT2), hałas - 67dB. No i świeża opona, z 2017, a nie leżąca od roku na magazynie. 330 złotych sztuka, czyli 100 złotych taniej od Dunlopów. Opieram się na cenach z oponeo i teście
Maciejos - 26-02-2017, 20:14
Krzyzak napisał/a: | Maciejos napisał/a: | Skuszę się chyba na Uniroyal Rainsport 3 | współczuję już teraz - kup od razy zatyczki do uszu |
Chyba nie będą głośniejsze niż moje obecne "niszowe" zimówki, tj. Barum Polaris 3 ? Gdy jadę na mokrej drodze, to te Polarisy są mega głośne...ale jednak się do tego przyzwyczaiłem
No ale OK. Moja głowa przestaje już to ogarniać. Czy jesteś w stanie (albo ktokolwiek inny, kto przegląda ten wątek) podać mi jakieś letnie opony, które wytrzymają 4 sezony, nie są zbyt głośne i kosztują do 500 zł ??? Krzyzak wiem, że skłaniasz się do Dunlopów...RT 2, ale gdzieś tu doczytałem, że są z miękkiej gumy i bardzo szybko się ścierają. Mogę wydać 2 tysia na opony, ale chciałbym po 4 latach widzieć na nich chociaż troszkę bieżnika. Pamiętaj(cie), że robię bardzo małe przebiegi i to głównie w mieście, a priorytetem jest dla mnie dobra przyczepność podczas deszczowej pogody.
larelijux - 26-02-2017, 20:29
W takim razie te Rainsporty mogą być dla Ciebie dobre, bo mają bardzo dobre osiągi na mokrej nawierzchni, jak robisz małe przebiegi to ścieranie bieżnika nie będzie miało tak wielkiego znaczenia bo prędzej opona się zestarzeje niż to zetrzesz
Tylko faktycznie, są dość głośne, obstawiam że na lato masz 17tki a na zimę 15, w tych rozmiarach Rainsporty są albo tak samo głośne albo głośniejsze od Polaris 3, w zależności od dokładnych rozmiarów opon
Maciejos - 26-02-2017, 20:39
larelijux, jest tak jak piszesz, tzn. zima felgi 15 (Barumy Polaris 3 - 195/65/15), a lato to oryginalne felgi od Sportedyszyna , czyli 17 calowe. Hmmm, a może wezmę takie same opony jak te, które były na aucie, gdy je kupowałem ? Chodzi o Bridgestone Turanza (205/50/17). Na Oponeo mają współczynnik hałasu 71 dB, a ja ich praktycznie nie słyszę (no może na mokrym są trochę głośniejsze). Sprawdzę tylko jutro, z jakiego są rocznika (będę wtedy wiedział coś więcej o ścieralności).
Kaucz - 27-02-2017, 00:44
larelijux napisał/a: | No i świeża opona, z 2017, a nie leżąca od roku na magazynie |
a to jakaś gorsza taka leżąca przez rok na magazynie jest ?
Maciejos napisał/a: | które wytrzymają 4 sezony, nie są zbyt głośne i kosztują do 500 zł ??? |
Toyo T1 Sport +. Polecam! Zrobiłem na nich prawie 40 000 km więc moim zdaniem zacnie
Maciejos - 27-02-2017, 10:25
Hmm, Kaucz, może to jest dobry trop z tymi Toyo. Przeglądam właśnie zagraniczne fora oraz testy i większość opinii to same superlatywy.
Owczar - 27-02-2017, 10:44
Też mam t1 sport. Jak za te cenę to według mnie bardzo dobra opona. Na suchym asfalcie nie jestem w stanie utracić trakcji z gazem w podłodze. Trzyma pewnie w zakrętach i nadaje się do wysokich prędkości przelotowych
|
|
|