Nasze Miśki - Jak wino...
sveno - 11-08-2015, 13:28
Galant coraz bardziej mnie irytuje.
Coś zaczęło stukać z przodu, dziwny, metaliczny, pojedynczy stuk z prawej strony przy hamowaniu w czasie jazdy do tyłu. Czytam i wychodzi na to, że to banan lub jego osłona przy tulei. Idę do auta, zrzucam koło i szok: wewnętrzna strona opony ścięta do zera (opony kupione na poprzedni sezon nowe) a zbieżność zrobiona była miesiąc temu.
Przy bananie wszystko było po dokręcane.
No i w ubiegły czwartek padła klima. W drodze do Europa Parku wszystko było pięknie, miło spędziliśmy czas, wracamy a tu klima nie działa. Plus tego taki, ze spalanie poszło o ponad litr w dół, ale takim autem nie da się jeździć, ugotować się w środku można, a przez pootwierane szyby także ogłuchnąć
Owczar - 11-08-2015, 14:05
Nie ma co oczekiwać cudów od auta które ma tyle lat. Klima w tym modelu i tak działa bezproblemowo przez wiele lat. W moim od zakupu nic nie robiłem przy klimie. Ale skraplacz zaczyna się rozpadac od przepływu powietrza. Czeka go wymiana. Zobacz czy u Ciebie nie dokonał żywota.
Hugo - 11-08-2015, 14:51
sveno, nie zaliczyłeś jakiejś dziury? Może coś się przestawiło. A to stukanie to dość typowe przy wybitych jarzmach/.prowadnicach w zaciskach dwutłoczkowych.
sveno - 12-08-2015, 19:10
Owczar napisał/a: | Zobacz czy u Ciebie nie dokonał żywota. | przy najbliższej okazji jak będę ściągał zderzak to go pooglądam.
Hugo napisał/a: | sveno, nie zaliczyłeś jakiejś dziury? | gdzie? W Szwajcarii? Nawet jakbym chciał to byłoby bardzo ciężko, nawet spotkanie z krawężnikiem nie wyrządziłoby większej szkody bo są sensownej wysokości.
Hugo napisał/a: | w zaciskach dwutłoczkowych. | od początku lipca mam hamulce po drugim lifcie.
Hugo napisał/a: | to stukanie to dość typowe przy wybitych jarzmach/.prowadnicach | to też był mój trop. Odkręciłem zaciski, poszarpałem prowadnicami i na górnej był wyczuwalny luz. Zamieniłem je miejscami i wydaje się być lepiej.
Swoją drogą zgłupiałem z tymi hamulcami: gdzie powinna być prowadnica z gumką? Góra czy dół jarzma?
booohal - 12-08-2015, 19:14
sveno napisał/a: | Swoją drogą zgłupiałem z tymi hamulcami: gdzie powinna być prowadnica z gumką? Góra czy dół jarzma? |
Ja kładę tak jak są opisane (litera na łbie śruby i na jarzmie ma się pokrywać) i nigdy nic mi nie stukało.
deejay - 12-08-2015, 19:17
Manual podaje na górze .
Rafal_Szczecin - 12-08-2015, 19:29
czas sprzedac parcha,bo sie sypie
robertdg - 12-08-2015, 19:32
Nie podoba mu się, żeś mu kolegów zezłomowal
sveno - 12-08-2015, 19:52
booohal napisał/a: | litera na łbie śruby i na jarzmie ma się pokrywać) | zaciski po drugim lifcie mają inną konstrukcję, śruba i prowadnica to 2 części.
deejay napisał/a: | Manual podaje na górze . | widzisz, było odwrotnie, zamieniłem, ale jeszcze nie testowałem, mam nadzieję, że to było powodem stuków.
Rafal_Szczecin napisał/a: | czas sprzedac parcha,bo sie sypie | nope. Rekińczyk choćby nie wiem jak się starał to zostanie aż przerdzewieje cały.
robertdg napisał/a: | Nie podoba mu się, żeś mu kolegów zezłomowal | gorzej, szykuje się następca/drugie auto.
deejay - 12-08-2015, 20:08
sveno napisał/a: |
deejay napisał/a:
Manual podaje na górze .
widzisz, było odwrotnie, zamieniłem, ale jeszcze nie testowałem, mam nadzieję, że to było powodem stuków.
|
http://mitsubishi.ankar.r...&sg=110&vid=263
sveno - 12-08-2015, 20:21
deejay, poszło pomógł. Pamiętam ten obrazek i pamiętałem, że w którymś z zacisków było odwrotnie, jak widać w dwutłoczkowym gumka jest na dole, w jednotłoczkowych na górze.
Przy okazji:
część oznaczona jako 51150 to podkładki antywibracyjne? Jakie jest ich pełne oznaczenie? MR51150? One pomogą wyeliminować te cholerne piski przy hamowaniu? Do każdego klocka są takie same? (numer ten sam)
mjsystem - 12-08-2015, 20:37
sveno napisał/a: |
robertdg napisał/a:
Nie podoba mu się, żeś mu kolegów zezłomowal
gorzej, szykuje się następca/drugie auto. | VR4?
deejay - 12-08-2015, 20:46
sveno napisał/a: | One pomogą wyeliminować te cholerne piski przy hamowaniu? |
Co masz teraz założone ?
robertdg - 12-08-2015, 20:47
sveno napisał/a: | część oznaczona jako 51150 to podkładki antywibracyjne? Jakie jest ich pełne oznaczenie? MR51150? One pomogą wyeliminować te cholerne piski przy hamowaniu? Do każdego klocka są takie same? (numer ten sam) | MR527676 te blaszki kosztują majątek w dodatku to rozsypują sie po kilku latach, z reguły winny być w zestawie z nowymi klockami, no ale wiadomo na wszystkim trzeba zarobić.
sveno - 12-08-2015, 21:03
mjsystem napisał/a: | VR4? | Coś takiego w Szwajcarii nie występuje. Przekładki nielegalne/nieopłacalne, ubezpieczenie i podatek drogowy podejrzewam że dziesięciokrotnie przewyższyłyby koszty zakupu i serwisowania auta.
deejay napisał/a: | Co masz teraz założone ? |
Textar/Textar. Wszystko z logiem Mitsu. Najlepsze jest to, że na czarnym kombi nie piszczały praktycznie wcale (trochę jak dostały mocno po pupie) Odtłuściłem tarcze, przetarłem lekko klocki papierem ściernym, pomalowałem zaciski. Założyłem wszystko do mojego w takim ustawieniu jak było na czarnym kombi (nie zamieniłem stronami) i u mnie piszczą jak szalone.
|
|
|