To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Opony....... czyli wszystko o oponach

Maciejos - 27-02-2017, 12:10

OK. A więc już dwóch forumowiczów poleciło Toyo T1 Sport, jak uzbieram pięciu to je biorę :-)

1) Kaucz
2) Owczar
3)
4)
5)

...oczywiście to tak "pół żartem , pół serio", bo jednak najlepsze opinie w tym wątku jak i w serwisie http://www.tyrereviews.co.uk mają Dunlopy SportMaxx RT 2 , o proszę:

http://www.tyrereviews.co...rtMaxx-RT-2.htm

I tak jak wspominałem wcześniej, prawie już je kupiłem, tylko doczytałem o tej miękkiej gumie i szybkiej ścieralności, no i się wystraszyłem (chociaż przy tych moich niskich przebiegach, chyba faktycznie nie powinienem przywiązywać wagi do tego czynnika). Uwaga , na tej samej stronie, w jednym z trzech zamieszczonych testów, jest napisane, że ogólnie "jak najbardziej polecane", ale już przy minusach, w innym teście, "kiepskie prowadzenie na mokrej nawierzchni".
Można oszaleć.
Nigdy nie sądziłem, że będę tak długo zastanawiał się nad wyborem letnich opon.
Zimówki kupiłem te " z niższej półki" i jestem z nich zadowolony, ale zimą ja naprawdę jeżdżę baaaardzo powoli.
Latem, rzadko bo rzadko, ale lubię czasem przydusić.
No i mam złe wspomnienia z prowadzeniem w czasie deszczowej aury (moim GTikiem padłem kiedyś ofiarą aquaplaningu).
Dlatego najważniejszym dla mnie jest, aby opona dobrze spisywała się na mokrej nawierzchni, ale nie oznacza to, że marzę o tym, aby ta sama opona zagłuszała przy okazji dźwięk silnika czy włączone radio.

Hugo - 27-02-2017, 12:53

Maciejos, mam te Dunlopy i są świetne. Przejechałem na nich jeden sezon i brak oznak zużycia. Przebiegi mam takie jak Ty. Nie ma różnicy czy jedziesz po suchej czy po mokrej nawierzchni. Doskonale odprowadzają wodę, nawet w rozmiarze 225/40 R18. Moim zdaniem tylko brać.
Owczar - 27-02-2017, 13:01

Maciejos napisał/a:
"kiepskie prowadzenie na mokrej nawierzchni".

Też się tego obawiałem, ale zobacz, że są dwa typy. Od pewnego czasu porwadzneie na mokrej jest poprawione, co widać też na etykiecie. Poza tym to całe te testy opon, marketing itd powoduje, że można zgłupieć pry wyborze.

Ja zaryzykowałem i jestem zadowolony. Jeżdżę na nich naprawdę szybko. Po autostradach niemieckich wracając z wakacji non stop 200-220. Na mokrej nawierzchni, jeśli nie było głębszych kałuż, to spokojnie te 180 można było jechać. To samo piszą o zimowych S953.

Japońskie gumy mają te zaletę, że nie są dodatkami eco. Guma bardzo wolno się starzeje. Niedawno sprzedałem z galanta opony S951 które miały 11 lat, a zero spękań itp. Wyglądały lepiej niż 6 letnie dunlopy, które właśnie pakuję. Nikt nie jeździ na limicie i nawet nie zbliża się do tego limitu na drogach. Przy małych przebiegach te toyo starczą Ci na kilka lat. Zrobiłem na swoich ok 35k odliczając zimowe przebiegi i jest ich jeszcze dużo.

Krzyzak - 27-02-2017, 13:54

Maciejos napisał/a:
podać mi jakieś letnie opony, które wytrzymają 4 sezony, nie są zbyt głośne i kosztują do 500 zł ?
może jakieś nowe nokiany albo właśnie te fuldy - też na nie patrzyłem by założyć do kombi, bo są tańsze od dunlop a parametry te same
mam barum letnie i przy uniroyal to jest naprawdę cicho :)
szumy powietrza Marcinie zaczynają dokuczać powyżej 100km/h - rzadko jeżdżę szybciej

Maciejos - 27-02-2017, 14:01

Hugo, Owczar - gdy się zsumuje ilość Waszych postów to wychodzi coś na kształt "Mitsu-encyklopedii" :-)

OK. Zostanę jednak przy moim pierwszym wyborze, tj. Dunlopach SportMaxx RT 2. Dzięki.

Edit: No i musiał się odezwać ten Trzeci ;-) Przyznam się, Krzyzak, że tez patrzyłem na te Fuldy, ale nigdzie nie ma jeszcze testów z tymi oponami, więc trochę strach je w ciemno brać.

larelijux - 27-02-2017, 14:10

Tutaj jest nowy test z Autobild: test
Maciejos - 27-02-2017, 14:24

Widziałem to, ale tutaj są "tylko" - co prawda najważniejsze - parametry hamowania. A co ze zużyciem ? a co z głośnością ? (bo nie wiem, czy można wierzyć w to, co jest przy nich napisane).

Fajnie by było poczekać na jakieś opinie osób, które już trochę jeżdżą na tych Fuldach.

Faktycznie jednak, larelijux, te Fuldy mogą być ciekawym wyborem.

larelijux - 27-02-2017, 14:26

Poczekasz na nie prawdopodobnie jakieś pół roku, bo te opony weszły do sprzedaży w 2017 :wink:
Zużycie pewnie podobne do poprzedniczki, a nie wiem jak się zużywała. Co do hałasu na etykiecie UE ma 67dB czyli chyba najmniejszy wynik jaki się da uzyskać

Maciejos - 27-02-2017, 15:34

Czuję jak prawa półkula mózgu zaczyna mi pękać (widać w niej letnie opony do Galanta) ...
vrangsinn - 27-02-2017, 16:01

spoko dasz rade...najgorsze jest to że każdy tutaj tylko zachwala pewne opony a nie ma nic w drugą strone...czyli generalnie zbiera sie tylko i wylacznie dobre opinie na temat praktycznie 3-4 modeli tutaj...a testy testami, odczucia rzeczywiste sa często zupełnie inne...(mam takie doświadczenie np z pirelii, w testach pierwsza 5-tka a w rzeczywistości był dramat)
Maciejos - 27-02-2017, 16:08

A tu Cię akurat zaskoczę - naczytałem się sporo o Pirelli i po tej lekturze na pewno bym nie kupił żadnego modelu. Oczywiście opierał bym się na opiniach innych, ale taka moja karma .
Oczywiście nie twierdzę, że opony Pirreli to badziew - miałem tu bardziej na myśli stosunek ceny do jakości (w przypadku pirelek dopłacamy do każdej oponki po kilkadziesiąt złoty za samą markę).
Wcześniej jakoś nie zwracałem szczególnej uwagi na opony.
Dopiero kilka kołowrotków, które wykonałem moim GTikiem na mokrej trójpasmówce (na szczęście na innych pasach akurat nie było innych aut), przekonało mnie, aby zwracać uwagę przed zakupem na parametry opon.

Owczar - 27-02-2017, 19:59

Niestety każda opona co dobrze klei będzie się szybciej zuzywala. Fizyki się nie oszuka :) dlatego trzeba wybrać kompromis.
Bart2001 - 28-02-2017, 09:31

Cytat:
Tutaj jest nowy test z Autobild: test

Biorąc pod uwagę powyższy test to zastanówcie się nad Savą Intensą UHP. Miałem takie w Lancerze i dają radę, a przy tym są jedne z najcichszych opon na rynku i przy tym dosyć tanie.

Szkorbutex - 28-02-2017, 10:46

Fulda SportControl
205/50 R17 93 W FP

kupiłem nówki na końcówkę poprzedniego sezonu, niewiele na nich przejechałem , ale jedno jest pewne - deklarowany poziom decybeli w 100% się potwierdza.

larelijux - 28-02-2017, 11:02

Bart2001, klasa ekonomiczna jednak trochę odstrasza, niska cena nie jest wyssana z palca