[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
Krzyzak - 10-01-2014, 11:12
| Cytat: | i razem to wymienimy | liczę, że to nie ja będę tym po prawej z emotki
Łysy88 - 10-01-2014, 11:34
| fj_mike napisał/a: | | Łysy88 napisał/a: | | Dzięki!:) |
Kurde, nie dziękuj
Jakie masz zaciski?
[ Dodano: 09-01-2014, 23:22 ]
Zaciski mi się pochrzaniły :/
Dwutłoczkowe mają prowadnicę z gumką na dole.
Jednotłoczkowe poliftowe (na tarczę 276mm) mają gumkę u góry.
Pomyliłem turkusowego ze srebrnym |
Ja mam w standardzie dwa tłoczki. Coś mi skrzypi jak jade wolno autem Chyba przed wymianą tych prowadnic zaopatrzę się w klocki na przód (po wywaleniu tego zaworu na przewodach hamulcowych przestało tak bić) i cały komplet tarcze, klocki i szczęki na tył (ręcznego nie mam w ogóle). Przednie tarcze ewentualnie lizne na tokarce bo tak to wyglądają jak nowe.
Czego najlepiej użyć do smarowania prowadnic? Czytałem że smar miedziowy ale tyle ile głosów pozytywnych tyle i negatywnych.
Fragu - 10-01-2014, 11:49
Łysy88, żadnego smaru miedziowego! ATE Plastilube
Krzyzak - 10-01-2014, 13:08
w zestawach ze śrubami jest taki smar w saszetce - wygląda na silikonowy, tylko jest rzadszy; polecam
Marcino - 10-01-2014, 13:36
| Krzyzak napisał/a: | po założeniu tego zestawu montujesz nowe tarcze 276/24 i nowe klocki do zestawu
ja polecam zaciski 2 tłoczkowe, bo na 1 tłoczkowych - czy to przed czy po 2 lifcie też mi się tarcze gną a na 2 tłoczkach nic się nie dzieje |
Mam jeden tłoczek po II lifcie, tarcze 276/26mm i nie obserwuje tego o czym piszesz.
Po II lifcie zmienił się sposób mocowania prowadnic, tam nie ma długisz śrub są osobno prowadnice a osobno śruby mocujące krótkie.
Krzyzak - 10-01-2014, 14:53
| Marcino napisał/a: | | Mam jeden tłoczek po II lifcie | ja też
gną się... i TRW i CHGW od Blueprint
Hugo - 10-01-2014, 14:54
| Marcino napisał/a: | | Mam jeden tłoczek po II lifcie, tarcze 276/26mm i nie obserwuje tego o czym piszesz. | Ja też nie.
Fragu - 10-01-2014, 17:02
U mnie delikatnie biją, ale jak nabiorą temperatury to już nie, a nalatane mają sporo. II lift.
Lipa - 11-01-2014, 20:03
Z racji tego, że dzisiaj pogoda pozwoliła na jakąś pracę na dworzu,rozebrałem hamulce z przodu, okazało się , że mam jednak zaciski dwu tłoczkowe.
Jednak mam parę pytań:
Czy taka rdza na piaście po ściągnięciu tarczy to normalne? była również na tarczy, na powierzchni przylegania, tarcze dałem do przetoczenia, a piastę wyczyściłem szczotką drucianą i papierem ściernym
Jednak nie to mnie martwi, okazało się że z prawej strony jedna ze śruby/sworznia była przez jakiegoś rozgarniętego mechanika "tuningowana"-ręce opadają, nie wiem czy jemu pękła, czy jak, ale ktoś postanowił naspawać trochę materiału i zeszlifować go na szlifierce stołowej , zresztą zdjęcie ukazuje precyzję wykonania
Nie będę tutaj pisał co mnie trafia jak widzę takie rzeźby ten otwór w jarzmie też przez taką śrubę jest przeorany, śruba ma około 1,5-2mm luzu.
Czy to może mieć wpływ na to, że tarcze się krzywią? przeczyściłem te prowadnice,nasmarowałem je smarem do tłoczków i prowadnic hamulcowych, jak na razie wszystko jest w porządku.
fj_mike - 12-01-2014, 18:39
| Lipa napisał/a: | | mam jednak zaciski dwu tłoczkowe |
A jednak.
| Lipa napisał/a: | | :evil: ten otwór w jarzmie też przez taką śrubę jest przeorany, śruba ma około 1,5-2mm luzu. |
Mam luzem zestaw używanych prowadnic, przekaże w pierwszym wolnym terminie
Krzyzak - 12-01-2014, 22:27
Te 2 śruby są z 1 zacisku? - bo nie widzę tam gumki do Lock Pin. Wygląda jakbyś miał 2 Guide Piny.
Przez luz na pewno będziesz słyszał chrupanie przy dohamowywaniu i oczywiście krzywo pracuje zacisk, więc tarcza może się krzywić.
Rdza tam to norma - byle nie było żadnych grubych wykwitów, bo zmieni się przyleganie tarczy i też będzie biła.
Łysy88 - 13-01-2014, 11:48
Mam szybkie pytanie... Czy do wszystkich zacisków na przód do Gala są takie same klocki? Mam na zaciski dwutłoczkowe i chciałem założyć klocki
http://www.pl.elit.cz/Klo...jA0NjAtNTk1OC4y
Hugo - 13-01-2014, 11:54
Łysy88, do każdego rodzaju zacisków przednich w Galancie EA są inne klocki hamulcowe.
Łysy88 - 13-01-2014, 12:04
Hugo, A orientujesz się czy te z linku podejdą pod dwutłoczkowe zaciski?
inq - 13-01-2014, 12:43
Chyba tak, na pewno nie są do jednotłoczkowych poliftowych,
|
|
|