Nasze Miśki - Jak wino...
Torp12 - 03-09-2015, 13:22
sveno napisał/a: | Panowie na szybko potrzebuje średnicę tłoczka zacisku przedniego poliftowego (60mm?)
|
Oryginalna średnica tłoczka to 60,3mm. Większość kupuje 60mm i jest trafi się kiepski uszczelniacz to się dzieją dziwne rzeczy :]
inq - 03-09-2015, 15:53
Przy 60 mm nawet dobry uszczelniacz nie pomaga. W końcu i tak będzie przeciekać. Jak dorabiałem tłoczek to tokarz wymierzył 60,25 mm.
sveno - 03-09-2015, 18:20
Dokładna średnica tłoczku mi nie potrzebna, bo muszę zamówić reperaturki zacisków.
robertdg - 03-09-2015, 18:25
MR527672
http://allegro.pl/galant-...5615173185.html
sveno - 08-09-2015, 20:30
Pany duży problem, ale po kolei:
- niedziela 6.09 Galant połknął trasę Winterthur->Iłża i to targając za sobą przyczepkę. Dobrze, że przez całą drogę temperatura na zewnątrz była w okolicach 12st to brak klimy nie dał o sobie znać. Spalanie? 14l/100km . Chciałbym napisać, że jak zwykle bezproblemowo, ale niestety. W Piotrkowie Trybunalskim pop jednym postoju ruszyłem bez radia i usłyszałem dzwonienie dobiegające z przodu auta. Jakoś dojechałem do celu.
Wczoraj auto w górę i badam. Winowajca to klocki hamulcowe. Luźno sobie latały w zacisku podgiąłem trochę blaszki montażowe, założyłem dodatkowo montując blaszki antywibracyjne na klocki i? Pomogło. Połowicznie. Dzwonienie z przodu ustało, ale hamulce jak piszczały tak piszczą (no może trochę mniej) Osiwieje z tymi hamulcami, zaczynam bardzo żałować, że zamieniłem 2 tłoczki na jeden poliftowy. To był błąd. Do tego dzisiaj byłem na SKP i wcale lepiej to nie hamuje (przypomnę obecnie mam zestaw Textar/Textar, a wcześniej tarcze były ori a klocki nołnejm) Ktoś ma pomysł czemu ten zestaw w kombi był wzorowy, a u mnie same z nim problemy?
Dzisiaj walka z klimą, podpięcie pod maszynkę, trochę ciśnienia i słychać syczenie skąd? Kompresor klimy! Z jednej strony radość, bo przed wyjazdem coś mnie natknęło i zabrałem drugi kompresor pochodzący z czarnego kombi. Z drugiej strony złość bo kompresor ma taki zaworek i to on puścił
Szybka podmiana, próba szczelności na podciśnieniu, wszystko działa, no to nabijamy i odgrzybiamy. Kolejne odpalenie, powietrze z nawiewów ma minimalną temperaturę około 7st więc ok, ale mechanior stwierdził, że kompresor daje słabe ciśnienie, bo tylko 8bar podczas gdy w innych autach jest około 10bar. Tak ma być?
Jak auto było na podnośniku to oblukałem sobie wszystko. Przednie opony są ścięte na zewnętrznych i wewnętrznych krawędziach. Masakra, opony były kupione nowe dwa sezony temu
Podjechałem na SKP na kontrole na płycie, diagnosta powiedział, że zbieżność jest ok. Podjechałem do warsztatu który ostatnie dwa razy ustawiał mi zbieżność, na moją prośbę ustawiali delikatnie zbieżny przód (na 3min) i teraz na kontroli wyszła zbieżność po 6-7min na koło, ale dalej to wszystko jest w granicach tolerancji. Jedyna odchyłka poza normą to kąt pochylenia na kole lewym: -47min (tolerancja do -30min)
Zaznaczę, że przed każdą dłuższą podróżą sprawdzam olej, płyny i ciśnienie w kołach (średnio 2 razy w miesiącu) więc nie ma mowy o niedopompowanych kołach, mało tego po drugim ustwaieniu zbieżności w tym roku (opony już były trochę zjechane) zacząłem pompować więcej bo po 2,6-2,7 bar na przód i 2,4bar na tył, opony dalej tnie. Teraz ustawili zbieżność na zero. Mam zamiar odwiedzić jeden warsztat w Krakowie i nich to skontrolują.
Macie jakieś pomysły co jest przyczyną zajechania opon w jakieś 25kkm?
Nie palę gumy, nie szaleją po torze, większość przebiegu opon zrobiona na autostradach.
Opony to Uniroyal Rainsport 3 205/50R17, parametrów felg nie pamiętam, ale nie wystają za obrys auta.
Tomek - 08-09-2015, 21:01
sveno napisał/a: | bo tylko 8bar podczas gdy w innych autach jest około 10bar. Tak ma być? |
z tego co pamiętam to u mnie dawał koło 10 barów
ale jak daje te 8 barów i masz temp 7 stopni, będzie działać, to zostaw jak jest
co do badania szczelności na podciśnieciu to o dupę rozbić
jak duża dziura to znajdzie, jak mała to pokaże, że szczelne, nabijesz a za 2-3 miesiące nie ma czynnika
także jak badanie szczelności to tylko azotem
sveno napisał/a: | Przednie opony są ścięte na zewnętrznych i wewnętrznych krawędziach |
to zazwyczaj efekt zbyt niskiego ciśnienia
zbieżność tu nie ma nic do rzeczy
ale skoro piszesz, że kontrolujesz i masz dość wysokie, to
może wadliwe opony
nic innego nie wykombinujesz
deejay - 08-09-2015, 21:07
sveno napisał/a: | bo tylko 8bar podczas gdy w innych autach jest około 10bar. Tak ma być?
|
Troche mało , ale mamy też niskie temp. na zewnatrz , przy upałach ciś siega nawet do 14-15 bar . Moim zdaniem jest w miare ok .
robertdg - 08-09-2015, 21:21
Nominalne cisnienie na zaworze HP przy temperaturze zewnętrznej 20°C wynosi od 7,7 do 9,6bar, ciśnienie rośnie wraz z temperaturą, dodatkowo przy tym założeniu temperatura wylotu z kratek po 20min powinna wynosić w granicy 2,5-4,5°C
booohal - 08-09-2015, 21:23
sveno, Jestem ciekaw jak to u mnie w kombiaku wyjdzie. Ściągnąłem z niego zimówki, które jeździły po Szwajcarii, przód ścięty po zewnętrznej stronie. Tył ideał. No to jadę na geometrię i bach, wszystko na zielono. Jakby z taśmy produkcyjnej zjechał. Tylko tył delikatnie do poprawy ale nie ruszałem z wiadomych względów.
Póki co, letnich mi raczej nie bierze bo bym zauważył. Zimówki to Conti TS850.
mjsystem - 08-09-2015, 23:05
sveno napisał/a: | Przednie opony są ścięte na zewnętrznych i wewnętrznych krawędziach. | Potwierdzam:
Tomek napisał/a: | to zazwyczaj efekt zbyt niskiego ciśnienia
zbieżność tu nie ma nic do rzeczy |
Hugo - 09-09-2015, 07:58
Niektóre opony mają to do siebie, że zużywają się w charakterystycznych miejscach. Może Uniroyale mają taką wadę.
sveno - 09-09-2015, 09:58
Jakie powinno być ciśnienie w oponie o takim rozmiarze zamontowanej na przedniej osi?
deejay - 09-09-2015, 20:09
sveno napisał/a: | 205/50R17 |
Ja pompowałem 2.3 bar , 2.2 tył
booohal - 09-09-2015, 21:07
Ja 215/45 i 205/50 daje 2,4 przód i 2,3 tyl.
Tomii - 09-09-2015, 21:32
sveno napisał/a: | Jakie powinno być ciśnienie w oponie o takim rozmiarze zamontowanej na przedniej osi? |
ja daję przód 2,5, tył 2,3 i już szósty sezon jeżdżę na obecnych letnich gumach. Też zauważyłem że Uniroyale które mam z przodu są mocniej zdarte od zewnątrz ale to pewnie przez nieoszczędzanie ich na zakrętach
|
|
|