[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
Hugo - 13-01-2014, 15:51
Łysy88, tak.
Łysy88 - 13-01-2014, 17:28
A mam pytanie jeszcze odnośnie tych czujników akustycznych.. One mają być od wewnętrznej czy zewnętrznej strony tarczy? a może jest to obojętne?
robertdg - 13-01-2014, 18:06
Od wewnetrznej czujnikiem akustycznym do góry
Hugo - 13-01-2014, 18:57
| robertdg napisał/a: | | Od wewnetrznej czujnikiem akustycznym do góry | Kurcze, a ja zawsze montowałem blaszką na dole. To ma znaczenie?
Łysy88 - 13-01-2014, 19:52
No więc założyłem nowe klocki, prowadnice z gumkami od Hugo i nasmarowałem to wszystko smarem ATE Plastitube. Miałem prowadnice odwrotnie założone, te z gumką (a raczej te na których te gumki powinny być) były na dole a gładkie u góry. Złożyłem tak jak była mowa na forum, gumkami na górę. Stare prowadnice musiałem odkręcać za pomocą klucza i długiej rury bo były mega zapieczone - oprócz tego zacisku co wysmarowałem go miedziowym smarem, tu dość dużo się naczyściłem . Przestało zgrzytać ale jak się toczę to skrzypi, myślę że się musi dorzeć. Zaraz zabiore Gala na wieczorny spacer i będę obserwował.
Lipa - 13-01-2014, 20:19
| Krzyzak napisał/a: | Te 2 śruby są z 1 zacisku? - bo nie widzę tam gumki do Lock Pin. Wygląda jakbyś miał 2 Guide Piny.
Przez luz na pewno będziesz słyszał chrupanie przy dohamowywaniu i oczywiście krzywo pracuje zacisk, więc tarcza może się krzywić.
Rdza tam to norma - byle nie było żadnych grubych wykwitów, bo zmieni się przyleganie tarczy i też będzie biła. |
Nie, nie, tylko tak do zdjęcia zrobiłem, w zacisku mam jedną na dole tą ze zdjęcia, a jedną u góry z takim przetłoczeniem(nie wiem jak to się nazywa. Natomiast gumki to 4 są takie same. Tak ma być?
Krzyzak - 13-01-2014, 21:06
Lipa, jakie 4 gumki? Od tłoczka? to tak, takie same. Są jeszcze gumki wciskane w jarzmo (2 szt.) i 1 gumka zakładana na to zwężenie w Lock Pin.
Lipa - 13-01-2014, 22:06
Źle to napisałem. W jarzmie są dwie gumki, w te gumki wchodzą te śruby, a na to zwężenie w tej górnej śrubie od jarzma nie miałem żadnej gumki, ani w prawym ani w lewym zacisku.
Krzyzak - 13-01-2014, 22:08
OK. To gumki na śrubkach są takie samo - czy to prawy czy lewy zacisk. Tak samo te 4 gumki, w które wchodzą te śrubki - też są takie same.
Lipa - 13-01-2014, 22:12
Zgadza się, u mnie są takie same.
Łysy88 - 30-01-2014, 09:10
Ja ostatnio założyłem ekstremalny zestaw na tył. Tarcze JPN i klocki Service parts. Przejechałem nim ze 3000 km póki co ale w większości drogi ekspresowe i autostrady. Zdarzały się hamowania z 120-140 do 0 i powiem szczerze że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Zero bicia przy hamowaniu, może hamulce zupełnie igła nie są ale są o wiele lepsze niż wczesniej. Zestaw taki wjechał bo już nie miałem kasy. Chętnie przekonam się jak długo to pojeździ.
Mariomati - 13-02-2014, 16:42
Cześć witajcie
Czy moglibyście polecić jakieś w miarę tarcze i klocki hamulcowe? 2 czy 3 lata temu kupiłem nowe tarcze na przód i tył (mam model z 97 więc to są te mniejsze tarcze) w jakiejś polskiej firmie... niby "wypasione" nawiercane wentylowane itd... ale po tym czasie od wymiany już je spaliłem... biją jak cholera. Doradzicie coś co wytrzyma dłużej niż 3 lata?
DanielBogusz - 13-02-2014, 17:48
Mam pytanie...kupiony niedawno komplet TRW 276mm na przód. Czuć wyraźne bicie, klocki jak i tarcze wyglądają na jak nowe dalej. Jeśli to piasty są winowajcą to czy jak piasty pójdą na wymianę to coś będzie jeszcze z tych hamulców? Większość mechaników jest w stanie ocenić krzywiznę piasty, tarczy itd? Jaki koszt? Pzdr
robertdg - 13-02-2014, 18:37
Trzeba pomierzyć piasty i tarcze czujnikiem zegarowy, jeżeli trzeba coś wymienić to wszystko zalezne od tego co i za ile się kupi, jeżeli da się można na dobrej tokarce wyrównac płaszczyzny
DanielBogusz - 13-02-2014, 18:41
Wykluczając oczywiście felgi i opony to oprócz hamulców i piasty wchodzi coś jeszcze w grę? A mogą być winne temu stanu np. prowadniczki zacisku lub tłoczki? Tzn. czy niesprawne mogły doprowadzić do tego
|
|
|