To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VIII REASUMPCJA

pamar - 09-07-2024, 19:31

...pierwszy raz pożyczyłem Cari :( Tyle lat z nią przeżyłem chwil pięknych i niezwykle miłych a teraz kiszka, wydmuchało uszczelkę i poszły dymy z pod maski :(
Jestem w szoku bo nie wiem co zdecydować, przebieg coś ok 250k, czy zmieniać motor na niewiadomo co, czy reanimacja F8QT?

joujoujou - 09-07-2024, 23:56

^^ Niemiły dylemat, fakt. Współczuję.
jacek11 - 10-07-2024, 15:20

Jak jest zaufany mechanik, to reanimować.
pamar - 10-07-2024, 19:39

jacek11 napisał/a:
Jak jest zaufany mechanik, to reanimować.

No właśnie problem w tym, że Cari z konieczności zaprowadziłem do mechanika króry co prawda zajmuje się moimi samochodami w firmie ale nie Carismą... przepraszam skłamałem, wymieniał wycieraczki i akumulator :( Pierwsze jego słowa to -> wymień silnik co się będziesz w koszty ładował i pytanie - po cholerę ty to chcesz naprawiać :(
Dzisiaj przejeżdżałem obok wrsztatu i nie widziałem Cari na placu, teoretycznie stała na którymś stanowisku, ma sprawdzić jakie uszkodzenia ale wczoraj poinformowałem, żeby ratował, niestety do dziś nie mam wiadomości. Jutro tam wejdę i w cztery oczy pogadam. Ci co znają mnie i moją Carismę wiedzą, że przebieg na 24 letnie auto jest znikomy i silnik ma naprawdę mało przejechane na swój wiek, wątpię, żebym kupił motor z 2000r z przelotem ok 250 kilo :(

joujoujou - 10-07-2024, 23:59

No raczej jak już kupisz to z galaktycznym przebiegiem. ;)
Bizi78 - 11-07-2024, 08:09

pamar, skoro masz sentyment i nie chcesz oddawać na złom to naprawiaj, będziesz wiedział co masz.
Z drugiej strony jeśli tylko uszczelka to koszt raczej duży nie będzie, choć przy zdejmowaniu czapki zawsze można przy okazji coś wymienić, naprawić.

jacek11 - 11-07-2024, 15:48

Artur, ja kibicuję naprawie. Mało kto ma tak długo jedno auto.
joujoujou - 12-07-2024, 00:06

Weekend się zbliża. I dobry wieczór. ;)
Marcino - 12-07-2024, 13:04

jacek11 napisał/a:
Mało kto ma tak długo jedno auto.

no ja mam długo :)

robertdg - 12-07-2024, 19:55

pamar napisał/a:
...pierwszy raz pożyczyłem Cari :( Tyle lat z nią przeżyłem chwil pięknych i niezwykle miłych a teraz kiszka, wydmuchało uszczelkę i poszły dymy z pod maski :(
Jestem w szoku bo nie wiem co zdecydować, przebieg coś ok 250k, czy zmieniać motor na niewiadomo co, czy reanimacja F8QT?

Uszczelka małe piwo, czas, eksploatacja, zrobily swoje, gorzej jak otworzysz silnik to dla zasady trzeba zmienic wszystkie elementy uszczelniajace z racji wieku i już robi sie koszt, do tego renowacja głowicy, nowy rozrząd, ledwo kropla w morzu potrzeb

joujoujou - 13-07-2024, 09:41

Roboty z pewnością mało nie będzie. Drobiazg do drobiazgu i się uzbiera na sporą kwotę. :P

Dzień dobry przy sobocie. ;)

Krzyzak - 13-07-2024, 19:58

Witam, rozkleiłem dziś 6 lamp od Galanta E32 - bo chcę wybrać najlepsze odbłyśniki i wysłać do metalizacji. I nie wiem dlaczego lewe lampy rozkleja się dużo łatwiej niż prawe... Próba mała, ale powtarzalność 100%
joujoujou - 14-07-2024, 08:29

Gdybyś miał tę pracę dobrze udokumentowaną, mógłbyś się starać o nagrodę Ig Noble. Znaną również pod nazwą Antynobel. :mrgreen:
jacek11 - 15-07-2024, 17:16

:coffee2: :coffee2: :coffee2: :coffee2: :coffee2: dla potrzebujących :)
tościk - 15-07-2024, 18:06

Macie pomysł czym wypompować wodę z piwnicy bez użycia prądu? Podlewam strop na budowie i chcąc nie chcąc spływa. Wiadrami i łopatą to się idzie zajechać w taką pogodę, tym bardziej, że akcja powtarzalna ze względu na podlewanie. Zostawiać jej na długo jednak nie chcę, żeby mi tam co nie zapleśniało.