To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...

Luk - 23-06-2010, 13:19

Jarucha napisał/a:
soba taka boi sie że przy zjeździe nie da rady zjechać z wewnętrznego

Moim zdaniem właśnie to.
Ale jest w Wawie takie rondo ("Babka" się zwie, albo oficjalnie "Rondo Zgrupowania AK Radosław"), gdzie pasy są namalowane tak, że pierwszeństwo mają opuszczający rondo przed tymi, co kontynuują jazdę po rondzie. Rozwiązanie dobre, ale niestety brakuje info przed rondem, który pas powinienem zająć, żeby sobie spokojnie zjechać tam, gdzie chcę.

http://www.zumi.pl/namapi...zukaj&cId=&sId=

Na zdjęciu satelitarnym widać dokładnie te pasy.

akbi - 23-06-2010, 13:42

Luk napisał/a:
Rozwiązanie dobre, ale niestety brakuje info przed rondem, który pas powinienem zająć, żeby sobie spokojnie zjechać tam, gdzie chcę.

bo nie ma takiej opcji ...bo przy każdym zjeździe należy ustąpić zjeżdżającym - nawet tym, którzy są po Twojej lewej stronie.
Swoją drogą, jakbym miał tam polegać jedynie na swoim "pierwszeństwie zjazdu" to dwukrotnie był miał auto obite - a przejeżdżałem przez to rondo jedynie kilkadziesiąt razy.

swoją drogą ...dobre miejsce na naprawę auta z OC innego kierowcy :)

cns80 - 23-06-2010, 15:06

akbi napisał/a:
bo przy każdym zjeździe należy ustąpić zjeżdżającym - nawet tym, którzy są po Twojej lewej stronie.
Masz na to jakiś art. ustawy PoRD ??? Chyba że chodzi Ci o to że jesteś np na prawym lub środkowym i pasy na jezdni każą Ci ustąpić pierwszeństwa.
akbi - 23-06-2010, 15:23

cns80 napisał/a:
Chyba że chodzi Ci o to że jesteś np na prawym lub środkowym i pasy na jezdni każą Ci ustąpić pierwszeństwa.

no dokładnie o to ... chodzi mi dokładnie o to Rondo "u Ciebie" im Zgrupowania AK Radosław, o którym właśnie pisał Luk

Luk - 23-06-2010, 15:54

akbi napisał/a:
bo nie ma takiej opcji ...bo przy każdym zjeździe należy ustąpić zjeżdżającym - nawet tym, którzy są po Twojej lewej stronie.

Masz rację, jak popatrzyłem z góry, to tak właśnie jest. ZAWSZE pierwszeństwo ma zjeżdżający.
Tylko jak nie znasz tego ronda, to jadąc sobie spokojnie po nim, nagle trafiasz na "wymuszony" zjazd i wtedy robi się zamieszanie :) Sam już nie wiem, czy lepiej było wcześniej, jak były "normalne" pasy, czy teraz, jak są te nowe... Niech się wypowie ktoś, kto tamtędy często jeździ. Faktem jest, że to rondo z 3-ma pasami zawsze było trudne (i jeszcze tramwaje po środku :) )

akbi - 24-06-2010, 08:22

Cytat:
Gdy kierowca autobusu wymusił pierwszeństwo przejazdu, kobieta kierująca samochodem osobowym suzuki - żeby uniknąć czołowego zderzenia - zjechała na pobocze i uderzyła w stojący tam fotoradar. Urządzenie rozpadło się na dwie części. Nikt nie został ranny, a kierowca autobusu dostał od policji mandat w wysokości 300 zł.

Do kolizji doszło we wtorek w Myśligoszczy w gminie Debrzno. Suzuki jechał od strony Człuchowa, a autobus wyjeżdżał z drogi podporządkowanej. Jego kierowca najprawdopodobniej zagapił się i nie zauważył w porę auta nadjeżdżającego z lewej strony. Kierująca suzuki w porę skręciła w lewo, ale zjechała na pobocze i uderzyła w stojący tam fotoradar straży gminnej. Straty oszacowano na ponad 150 tys. zł. Kierowcy obu pojazdów byli trzeźwi.

Źródło: Gazeta Wyborcza Trójmiasto

...no i tyle w temacie fotoradarów i innych mandatów za "prędkość"

harpagan - 24-06-2010, 09:46

Luk napisał/a:
Niech się wypowie ktoś, kto tamtędy często jeździ. Faktem jest, że to rondo z 3-ma pasami zawsze było trudne (i jeszcze tramwaje po środku :) )

Z moich obserwacji, a bywam tam minimalnie raz dziennie od paru lat wynika, że zarówno liczba kolizji jak i korki na wjazdach po całej tej operacji zmniejszyły się.
Chociaż w tej chwili jeszcze bardziej uwidocznił się podział na tych którzy traktują rondo jak każde inne skrzyżowanie i sobie radzą i na tych dla których przejazd przez Babke to trauma dnia.
Druga grupa zajmuję najczęściej pas zewnętrzny i środkowy i na samym rondzie zestresowana jeszcze bardziej niż przed przebudową ślimaczy się w przerażeniu i chyba to powoduję niepodbijanie statystyki stłuczek.
Niestresujący się a jest ich zdecydowanie mniej zajmują już przed rondem najmniej uczęszczany pas lewy i wjeżdżają na wewnętrzny z którego dzięki pierwszeństwu zjazdu opuszczają rondo szybko i sprawnie.
Największy problem tego ronda to fakt, że ludzie nie rozumieją jak mają po nim jeździć, dla mnie za to największy jak muszę skręcić w prawo i stoję na prawym czekając i czekając gdzie z lewego pojechałbym 2 zmiany świateł wcześniej.

cns80 - 24-06-2010, 10:13

To rondo to trauma każdego motocyklisty. Można zarobić trafienie z 4 stron i jeszcze z piątej ptak może na głowę nasrać ;)
A tak na poważnie to lewy pas nie powinien być zjazdowym. Wtedy lewy byłby do kontynuacji jazdy, prawy do zjazdu, a środkowy do tego i do tego.

Luk - 24-06-2010, 13:10

cns80 napisał/a:
To rondo to trauma każdego motocyklisty

Myślę, że dlatego, że jadąc po łuku znacznie zmniejsza się kąt widzenia w lusterkach i przecinając pas można nie zauważyć samochodu, a co dopiero moto... Ale jak mawiał mój kumpel jeżdżący moto, trzeba myśleć podwójnie: za siebie i za innych...

cns80 - 24-06-2010, 13:17

Luk napisał/a:
Myślę, że dlatego, że jadąc po łuku znacznie zmniejsza się kąt widzenia w lusterkach i przecinając pas można nie zauważyć samochodu, a co dopiero moto.
A w nosie mam kąt widzenia :) I tak katamarany są w większości ślepe ;) . Ale na tym rondzie ludziom wyłącza się funkcja "myśl co robisz". Może tam trzeba jakiś stożek magnetyczny zakopać, albo tory ułożyć zgodnie z feng-shui :D
akbi - 25-06-2010, 08:39

Cytat:
Obowiązujące przepisy pozwalają na nieprzestrzeganie zasad ruchu na terenach supermarketów, drogach wewnętrznych spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych. Można na nich jeździć 80 km/h, bez świateł mijania i w niezapiętych pasach, parkować wszędzie, nawet na chodniku czy na miejscu dla inwalidów. Po wakacjach to się zmieni - informuje "Dziennik Gazeta Prawna".
Po wakacjach policja będzie wystawiała mandaty za złe parkowanie pod blokiem

Po wakacjach policja będzie wystawiała mandaty za złe parkowanie pod blokiem
Wszystko dlatego, że drogi wewnętrzne na osiedlach mieszkaniowych nie są teraz traktowane jako drogi publiczne. Policja ani straż miejska nie ma więc możliwości karania poruszających się po nich kierowców na takich samych zasadach, jak użytkowników dróg publicznych. Oznacza to, że każdy, kto nieprawidłowo zaparkuje samochód pod blokiem nie może zostać ukarany mandatem. Wkrótce się to jednak zmieni dzięki uchwalonej 11 czerwca 2010 r. nowelizacji ustawy Prawo o ruchu drogowym.

Ma ona na celu wprowadzenie stosowania jej zapisów na drogach wewnętrznych, które będą położone w nowo utworzonych oznakowanych strefach ruchu. Będzie to możliwe po wprowadzeniu odpowiednich znaków przez zarządcę lub właściciela terenu. Wtedy i tam za wykroczenia drogowe będą nakładane surowe mandaty.

wiadomość z http://wiadomosci.gazeta.pl

...i fajnie, mam nadzieję, że zaczną wlepiać mandaty za bezmyślne parkowanie, w których ludzie zajmują 2 miejsca, lub stają na przejściach dla pieszych.

krzychu - 25-06-2010, 11:14

akbi napisał/a:

...i fajnie, mam nadzieję, że zaczną wlepiać mandaty za bezmyślne parkowanie, w których ludzie zajmują 2 miejsca, lub stają na przejściach dla pieszych.

To chyba nadinterpretacja bo np. ktoś zaparkuje między dwoma samochodami te dwa odjadą i zostaniesz niby zajmując 2 miejsca... Z przejściem już lepiej ale to pewnie będzie chodziło o zastawianie wjazdów, siebie nawzajem, dróg pożarowych itd itp i tak się poprawi coś :thumbleft: Teraz to wygląda tak dzwonisz i mówisz że Cie sąsiad zastawiał w odpowiedzi słyszysz żebyś się z nim dogadał :?

jaca71 - 25-06-2010, 14:36

krzychu napisał/a:
To chyba nadinterpretacja bo np. ktoś zaparkuje między dwoma samochodami te dwa odjadą i zostaniesz niby zajmując 2 miejsca...

Dziwne co piszesz :) W cywilizowanych krajach niezależnie od sytuacji rozdają mandaty jeśli samochód znajduje się nad liniami wyznaczającymi miejsca parkingowe. Oczywiście cywilizacja nie rozciąga się na tereny prywatne jakimi są parkingi w okolicy sklepów. Czyli piszemy o miejscach parkingowych wyznaczonych np. wzdłuż ulicy ;) Co lepsze nawet jak samochód jest kilka milimetrów nad linią zakazująca parkowania samochód jest odholowywany.

Kaucz - 25-06-2010, 15:18

Co do parkowania. Dziś w Kołobrzegu szukałem miejsca w centrum. Patrzę. Dwie piękne luki. Jako, że był to parking z mojej lewej strony to musiałem wpierw puścić panią w Kii na jedno z miejsc. Parking prostopadły, a ona na ukos. Uchylam szybę i mówię, żeby poprawiła auto bo nie zmieszczę się inaczej. W odpowiedzi usłyszałem, że to mój problem... hmm... ok... jako, że jestem człowiekiem, który bardziej jest za czynami niż za słowami to wjechałem tak, aby przyblokować jej drzwi ( tak żeby nie otworzyła ). Od razu do mnie z pyskiem, że co ja robię, że ona teraz nie wsiądzie, jak ona wyjedzie itp. Moja odpowiedź oczywista "to pani problem...". Z wielki bulwersem, ale jednak, powiedziała, żeby odjechał to poprawi auto. Na święte krowy w ten sposób trzeba :twisted:
stary alfer - 25-06-2010, 17:35

A mnie dziś jakiś burak pieprznął drzwiami i mam wgniotkę od swojej strony :evil:

Mam kolegę, młody gość 25 lat, właściciel Alfy 147. Świerza, ładna, chucha, dmucha itp.

Ostatnio ktoś huknął mu drzwiami w prawy tylny błotnik. Od tej pory staje pod hipermarketami na dwóch miejscach parkingowych pod kątem...

Nie powiem, że pochwalam, ale w tym szaleństwie jest metoda ;)