[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej
jarek80 - 04-08-2014, 08:03
Takie polskie gadanie,że z pod panewek za dużo mi wypłuka i ogólnie że przedobrze z dbaniem o samochód i wykończę dobry silnik. To już przy okazji mam pytanie jak zrobić te płukanie bo na butelce nic po polsku nie ma?
Zolar - 04-08-2014, 08:09
jarek80 napisał/a: | Takie polskie gadanie,że z pod panewek za dużo mi wypłuka i ogólnie że przedobrze z dbaniem o samochód i wykończę dobry silnik. To już przy okazji mam pytanie jak zrobić te płukanie bo na butelce nic po polsku nie ma? |
Do starego, rozgrzanego oleju w silniku wlewasz płukankę. Zostawiasz silnik na wolnych obrotach na 15min. Wyłączasz, zlewasz stary olej, zalewasz nowy i koniec
Shockwave - 04-08-2014, 13:01
W galancie płukanki nie robiłem tylko przeszedłem od razu po zakupie z 10w na 5w.
Ale w Passacie jak robiłem płukankę to po zalaniu magicznej buteleczki silnik popracował, zlałem stary olej. Następnie zalałem silnik jakimś najtańszym olejem. Dałem mu popracować. Później olej właściwy i filtr. Dodam ze ten olej made in tesco w momencie stal się brudny i ciemnawy.
Po 5 tys olej nadal jest przejrzysty a passat to kopciuch
arturj123 - 05-08-2014, 06:33
Zolar napisał/a: | Zostawiasz silnik na wolnych obrotach na 15min. |
Drobna uwaga, producenci zalecają do około 10 minut - warto coś tam przeczytać nawet i po arabsku
malina_drizzt - 05-08-2014, 06:48
arturj123 napisał/a: | Zolar napisał/a: | Zostawiasz silnik na wolnych obrotach na 15min. |
Drobna uwaga, producenci zalecają do około 10 minut - warto coś tam przeczytać nawet i po arabsku |
Ilu producentów tyle zaleceń.
Ja używam millersa i tam po arabsku jest 15-20 minut.
arturj123 - 05-08-2014, 06:59
Liqui Moly Engine Flush:
Kod: | Dodać zawartość opakowania przed wymianą oleju, uruchomić silnik i pozostawić pracujący przez 10 min. na biegu jałowym. Wymienić olej oraz filtr oleju na nowy.
Jedno opakowanie wystarcza na 5 L oleju silnikowego. |
Valvoline Engine Flush:
Kod: | Stosować przed wymianą oleju. 350 ml preparatu wystarcza na 5 l oleju silnikowego.
1. Dolać do oleju silnikowego
2. Uruchomić silnik i dać mu popracować 5-10 minut na biegu jałowym.
3. Nie jeździć. Nie zwiększać obrotów.
4. Zlać stary olej.
5. Wymienić filtr oleju i zalać świeży olej do silnika |
Millers Engine Flush:
Kod: | Dodać zawartość opakowania tuż przed wymianą oleju, uruchomić silnik
i pozostawić pracujący przez 10 min. na biegu jałowym. Zlać stary olej.
Wymienić olej
oraz filtr oleju na nowy. Stosować przy każdej wymianie oleju. |
A tu troche teorii producenckiej:
Kod: | Środek do rozpuszczania osadów w silniku (Engine Flush)
Przeznaczony do delikatnego rozpuszczania osadów podczas pracy silnika na biegu jałowym, usuwa grube warstwy osadów w zaledwie 5 minut. Produkt jest całkowicie bezpieczny w użyciu, gdyż nie wpływa na twarde warstwy węgla i osadu, a ponadto nie zawiera żadnych rozpuszczalników chlorowanych. Engine Flush nie uszkadza uszczelek, jeżeli zostanie użyty zgodnie z instrukcją. W przypadku silników o przebiegu 160,000 kilometrów lub większym, przed zastosowaniem produktu zaleca się sprawdzenie, czy filtr siatkowy nie jest zatkany.
Podczas płukania środek ten:
- Rozpuszcza osad.
- Czyści silnik w ciągu pięciu minut.
- Otwiera zablokowane kanaliki oleju.
- Uwalnia zakleszczające się elementy podnoszące.
- Rozpuszcza osady, które ograniczają moc silnika.
- Bezpieczny dla uszczelek.
|
jarek80 - 05-08-2014, 07:04
Dziś przeprowadzę całą operację:płukanie,nowy olej,ceratec I za parę dni napiszę czy są jakieś efekty z samoregulatorami i ogólne odczucia czy coś się zmieniło oby nie na gorsze
Zolar - 05-08-2014, 07:29
malina_drizzt napisał/a: | arturj123 napisał/a: | Zolar napisał/a: | Zostawiasz silnik na wolnych obrotach na 15min. |
Drobna uwaga, producenci zalecają do około 10 minut - warto coś tam przeczytać nawet i po arabsku |
Ilu producentów tyle zaleceń.
Ja używam millersa i tam po arabsku jest 15-20 minut. |
Ja ostatnio używałem Carlube'a i tam zalecają 10-20 min.
http://www.carlube.co.uk/...be-engine-flush
Poza tym wątpię żeby 5 min "w te czy we wte" zrobiło różnicę. Silnik raczej nie wybuchnie
malina_drizzt - 05-08-2014, 08:17
http://www.millersoils.pl...iw/engineflush/
Dodatek do oleju, który należy użyć przed jego wymianą.
STOSOWANIE:
Do wszystkich samochodów benzynowych i Diesel, osobowych i dostawczych.
Dodaj butelkę ENGINE FLUSH do oleju.
Uruchom silnik na 15-20 minut.
Spuść olej, wymień filtr oleju i wlej do silnika nowy olej Millers.
bialyjayz - 05-08-2014, 08:55
Motul Engine Clean także zaleca 15 minut
McCoy - 06-08-2014, 13:51
Ja mysle ze plukanki ceramizery sa dobre do zastosowania ale przed wjazdem na gielde samochodowa albo przed wystawieniem auta do sprzedazy w mediach. Jak silnik powoli ma juz dosyc (b.duzy przebieg brak garazowania. przez caly okres uzytkowania m.in. odpaly przy -30 .wszelakiego rodzaju bezsensowne butowania. brak serwisu oraz bezmyslne uzytkowanie i druciarstwo miejscowego pseudomechanika) to plukanki i inne kosmiczne specyfiki nie pomoga na dluzsza mete. Wiekszosc aut w pl ma skrecone liczniki przez sprzedawcow marzen i efekty sa jakie sa...
zimnylech - 07-08-2014, 21:12
Witam, czytam ten dział i za bardzo nie znalazłem czegoś dla siebie. Otóż nie wiem jaki olej jest wlany do silnika, auto ma przejechane wg licznika 172 tyś. jazda umiarkowana jakieś 1500 km/miesiąc, styl jazdy też umiarkowany ze swoją to jedziemy jak emeryty ale do pracy i po okolicy to trochę nim kręcimy.
Odczuwam już klekotanie, użytkownicy polecają wtedy Mobil 1 lecz ile kierowców tyle opinii.
Myślałem nad czym ze stajni Valvoline, Millers oil i Liqui Moly.
Z góry dziękuje za odpowiedz
bialyjayz - 07-08-2014, 21:30
zimnylech napisał/a: | Odczuwam już klekotanie, użytkownicy polecają wtedy Mobil 1 lecz ile kierowców tyle opinii. |
to kwestia losowego zdarzenia, bo jednemu Mobile pomagają inni nie widzą znaczącej różnicy więc nie przepłacają to samo z innymi olejami
zimnylech napisał/a: | Myślałem nad czym ze stajni Valvoline, Millers oil i Liqui Moly. |
i w takim kierunku właśnie podążaj, dodam od siebie jeszcze może rodzinę oleji MOTUL
Nasze Miśki lubią dobre oleje dlatego jeśli chcesz z nim długo współpracować nie żaluj przynajmniej na oleju
zimnylech - 07-08-2014, 21:55
Motula namiętnie leje szwagier i brat. Co do oleju to nie będę oszczędzał lecz nie wiem czy lać syntetyka czy pół syntetyk.
Mam kiepskie doświadczenie z olejami bo do Poloneza 1.6 lałem olej "po frytkach" ale po swapie na 1,4 to już pół syntetyk elfa i zawsze byłem zadowolony.
Silnik miśka to wyższa szkoła wiec chce dla niego jak najlepiej
bialyjayz - 07-08-2014, 23:34
Jeśli silnik się nie poci bez wycieków lej syntetyka, w innych przypadkach dla ostrożności lepiej lać półsyntetyk, broń boże mineral
|
|
|