[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Opony....... czyli wszystko o oponach
bialyjayz - 30-11-2017, 21:39
Krzyzak napisał/a: | daj z 2 podkładki 2mm każda na każdą ze śrub (jest 4 na wahacz) i się kąt zmieni - tylko trzeba ustawić tuleje met-gum bo łatwiej się zerwą jak przestawisz
ostrożnie z dokręcaniem tych śrub - łatwo przedobrzyć |
geometria nie pomoże?
Krzyzak - 01-12-2017, 08:39
bialyjayz napisał/a: | geometria nie pomoże? | to właśnie służy ustawieniu geometrii - w tym przypadku pochylenia zwrotnicy; innej metody nie ma - chyba, że przestawianie mocowania wahacza
bialyjayz - 01-12-2017, 18:51
Krzyzak napisał/a: | to właśnie służy ustawieniu geometrii - w tym przypadku pochylenia zwrotnicy; innej metody nie ma - chyba, że przestawianie mocowania wahacza |
czyli napierw podkładki później ewentualna geometria
Krzyzak - 01-12-2017, 21:30
nie - podkładkami pod ten wahacz ustawiasz geometrię - w tym przypadku pochylenie
teoretycznie w Galancie reguluje się tylko zbieżność a geometrii nie można, ale to taki substytut
Hugo - 10-12-2017, 12:08
Jeździ ktoś Galem na oponach Michelin CrossClimate? Jakie wrażenia? Szczególnie chodzi mi o hałas podczas jazdy, bo taki bieżnik nie wróży nic dobrego... chociaż opinie w internecie mają po prostu rewelacyjne pod każdym względem.
milo - 10-12-2017, 16:01
Hugo napisał/a: | chociaż opinie w internecie mają po prostu rewelacyjne pod każdym względem. |
Opinie w stylu reklamy czy opinie uzytkowników na forach i prawdziwe ?
Czytałem o tych oponach sa zwolennicy i przeciwnicy piszą że bardzo trudno wyważyć itp
https://forum-subaru.pl/viewtopic.php?f=23&t=18142
Hugo - 10-12-2017, 17:21
milo napisał/a: | Opinie w stylu reklamy czy opinie uzytkowników na forach i prawdziwe ? | Czytałem opinie użytkowników. milo napisał/a: | https://forum-subaru.pl/viewtopic.php?f=23&t=18142 | Masakra... Widzę, że muszę ten zakup przemyśleć.
Marcino - 10-12-2017, 21:55
Znajomy kupił audi z dwoma kompletami opon. Ale zamiast zmieniać i targać do piwnicy kupił właśnie 18” do audi A6 3.0 tfsi.
Mówi mi ze rewelacja. Nie spodziewał się ze będą cichsze niż plirell P zero i to w miarę świerze. Miał 17 zimowe z 2010 ale
Postanowił sprzedać dwa komplety i zostawiam Cross Climate Michelina.
Hugo - 10-12-2017, 22:10
Marcino napisał/a: | Nie spodziewał się ze będą cichsze niż plirell P zero | To jest nie do wiary, ale prawie każdy pisze, że są bardzo ciche, co jest trudne do uwierzenia, bo bieżnik mają cały w typową jodełkę. Miałem na samym początku Pirelli Pzero i za ciche nie były...
Marcino - 10-12-2017, 23:34
No nie jechałem jeszcze z nim ale tak mi powiedział. I tak nr będę miał
Porównania. Bardzo zadomowiony z tych opon a rozmiar 18” dość szerokie to i trochę kasy położył. Ciekawe jak w lecie gdy będzie ciepło
Hugo - 04-02-2018, 12:22
Jeździ ktoś Galem na kołach 18 cali i oponach 215/45 R18? Obciera gdzieś itp. Zastanawiam się mocno nad takimi oponami. Czy ma ktoś opony Michelin Pilot Exalto PE2? Zadowolony z nich? Przede wszystkich czy nie są głośne podczas jazdy?
draco09 - 02-03-2018, 17:48
Jeździ ktoś na oponach całorocznych? Może ktoś jest w stanie polecić jakiś dobry model (mile widziany dobry stosunek cena/jakość). Felga 17' z wersji sport edition. Rozważam zakup 205/50/17. Da się kupić coś sensownego do 1400 zł (komplet)?
W trakcie ostatnich dwóch polskich zim, przejechałem Galantem raptem 3-4 razy po śniegu i przekładka na zimówki staje się dla mnie coraz mniej atrakcyjna. Obecnie mam do wymiany opony letnie, na które przyszedł czas . Co prawda na zimę 4 lata temu kupiłem używane zimówki na stalowych 15', ale przy musowej wymianie letnich pomyślałem komplecie całorocznych (które swoją drogą często posiadają oznaczenie M+S, lecz także 3PMSF -śnieżynka na tle górki). Macie doświadczenia z takimi oponami?
Dodatkowo skorodowane 15', na których w rok po malowaniu wychodzi rdza cholernie działają mi na nerwy
vrangsinn - 02-03-2018, 18:38
draco09 napisał/a: | Jeździ ktoś na oponach całorocznych? Może ktoś jest w stanie polecić jakiś dobry model (mile widziany dobry stosunek cena/jakość). Felga 17' z wersji sport edition. Rozważam zakup 205/50/17. Da się kupić coś sensownego do 1400 zł (komplet)?
W trakcie ostatnich dwóch polskich zim, przejechałem Galantem raptem 3-4 razy po śniegu i przekładka na zimówki staje się dla mnie coraz mniej atrakcyjna. Obecnie mam do wymiany opony letnie, na które przyszedł czas . Co prawda na zimę 4 lata temu kupiłem używane zimówki na stalowych 15', ale przy musowej wymianie letnich pomyślałem komplecie całorocznych (które swoją drogą często posiadają oznaczenie M+S, lecz także 3PMSF -śnieżynka na tle górki). Macie doświadczenia z takimi oponami?
Dodatkowo skorodowane 15', na których w rok po malowaniu wychodzi rdza cholernie działają mi na nerwy |
Powiem tak, jeżdżę w autach firmowych na oponach całorocznych...osobiście nie polecam...wytrzymują rok czyli 30-50 tys km i to że tak powiem na oparach...o dziwo w zime nie najgorzej sie nimi lata...ale w deszcze dramat i w temp w okolicach 0...jeśli ktoś ma agresywny styl jazdy (^^ np ja) to sie zawiedzie...ale przynajmniej temperuje nogę bo naprawdę można się przejechać, u mnie w firmie królują: Matadory,Nankangi, jakieś chinole generalnie budżetowe...mamy też auto na bridgestone 4season różnica jest, ale nie wytrzymują zużycia szczególnie latem (wszystkie wielosezony mamy na 17 lub 16). Osobiście to nie dla mnie...firma chciała oszczędzić na wymianach opon, ale pod naszym naporem po 2 latach najprawdopodobniej wrócimy do tradycyjnego ogumienia lato-zima.
Decyzja dla Ciebie...bo jak ktoś jeździ spokojnie i głównie po mieście to jestem przekonany że będzie zadowolony.
Krzyzak - 02-03-2018, 20:19
Mój znajomy kupił michelin crossclimate+ przed tą zimą i bardzo sobie chwali. Ale komplet 17" ogarniesz raczej w kwocie 2000zł albo i drożej. Jak odbierałem auto z salonu to też chciałem, żeby mi te crossclimat założyli, ale niestety dealer stwierdził, że są za drogie (a chciałem im zostawić letnie na których przyjechało auto w rozliczeniu) i dorzucił mi zimówki nokian. Pracownicy dealera jednak zgodnie mówili, że osoby jeżdżące na tych oponach bardzo je chwalą, podobno nawet na śniegu zachowują się świetnie oraz w deszczu jest super.
Ja się również łamię czy nie kupić ich do innego auta...
draco09 - 02-03-2018, 22:02
Krzyzak napisał/a: | Ale komplet 17" ogarniesz raczej w kwocie 2000zł albo i drożej. |
Otóż to, strasznie wygląda ta dwójka z przodu Mój znajomy jeździ na całorocznych (nie kojarzę jaki model) od bodajże dwóch lat 300 konnym Sabem i też sobie bardzo chwali, zarówno w lecie jak i w zimie - z tym, że nie chciałem opierać się na tylko jednej opinii.
Michelin CrossClimate+ 225/45 R17 - 431 zł
Michelin CrossClimate+ 205/50 R17 - 548 zł
Zakładam, że w przypadku innych opon będzie podobnie i zadaję sobie pytanie, czy różnica w komforcie ze względu na wysokość profilu będzie na tyle odczuwalna, że warto wydać za nią 468 zł więcej.
Dla porównania inna opona, którą polecił mi znajomy:
Nokian WeatherProof 225/45 R17 - 398.00
Nokian WeatherProof 205/50 R17 - 466.99
Tutaj różnica mniejsza, ale jednak ciągle do zaoszczędzenia ok 270 zł.
|
|
|