To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Shogun, dawniej Pajero a gdzieniegdzie Montero

wojtas - Wczoraj 11:11

Rdza, siniaki, skaleczenia, proza życia :wink:
edmunek - Wczoraj 11:32

Paski w Shogunie to jakoś mnie nie przerażały.
Teraz muszę rozplanować kiedy rozbieram Forda.
Tam żeby zmienić paski, to muszę też poluzować alternator ale żeby to zrobić, to trzeba zluzować poduszkę silnika (i delikatnie podnieść silnik).
A żeby zluzować poduszkę to trzeba zrobić miejsce od zbiornika wyrównawczego.
A potem tylko rozbiórka nadkola i jest dostęp do pasków :D
Ja nie mam zielonego pojęcia jak pewien litwin mi kiedyś te paski zmienił "od spodu" i bez ściągania czegokolwiek.
Pamiętam tylko jak przeklinał i że zeszło mu tak z godzinę walki.
Skasował mnie wtedy chyba ze 100 zł.

Jak już będę w tej okolicy i będę ruszał alternator, tak zaraz za nim mam termostat.
Fordzik dostanie termostat z wkładem od Mishimoto (termostat rajdowy).

Wciąż mnie gnębi czy ma to sens.

Oryginalny fordowski termostat otwiera się przy 90-100'C.
Podobno poprawiony Fordowski termostat otwiera się przy 82'C-87'C.
Natomiast kupiłem sobie termostat który otwiera się przy 71'C.

Z jednej strony, warto jeździć na dogrzanym silniku.
Ale EcoBoosty nie lubią wysokich temperatur i przez to zazwyczaj silniki robią "papa".
Ale czy 71'C nie będzie za nisko i nie będzie tak że silnik będzie niedogrzany? Czy 71'C to odpowiednia temp? (myślę że tak). chatgpt tylko mi podpowiada że niedogrzany silnik to też mniej ogrzewania... :/
Zapewne jak nic za bardzo to wszystko analizuję i wymiana na lepszy termostat jest jak najbardziej wskazana, tylko chodzi mi po głowie czy to nie jest dla tych co jednak męczą te silniki.
Osobna sprawa że trafiłem ostatnio na sporo filmików pokazujących jak w EcoBoostach (czterocylindrowych z bezpośrednim wtryskiem) wyglądają zawory już po 100 tysiącach km.
Mój ma najechane obecnie 213 tysięcy km i chyba będzie mały projekt aby kiedyś zdjąć kolektor i wszystko wyczyćić.

Nie sądzę że zabiorę się za to w 2026.
Pozostaję też pytanie czy ja czasami tego Forda nie sprzedam... Miałem go mieć na 4, maks 5 lat.
Niedawno stukneło 10.